subota, 13. studenoga 2010.

SANADEROVA PRIJAVA I SUDCI

Josip Papković u Zagrebu, 11. Studenog, 2010.

SANADEROVA PRIJAVA I SUDCI

Tijekom rasprava o Povjerenju Vladi u kojima Sanader nije sudjelovao izjavivši predhodno da ne će „rušiti sustav kojeg je on stvorio“ ispričao se neodgodivim obvezama i odputovao.

Mnogi su odahnuli, Vlada posebno i nastavili neometano ispovijedati vlastitu čestitost pretvarajući Sanadera u svemoćnog odkupitelja koji preuzima i njihove grijehe na sebe. Politički život se vratio u kolotečinu: „...vi radite, ništa ne pitajte, mi se brinemo za vas. Strpite se, kad dođe Europa bit će kruha i za vas.“

Tada, iznenada, tijekom zasjedanja dolazi Ivo u sabornicu neometan od službi, sazove konferenciju za tisak i dade izjave koje uznemiriše svekoliku vlast, izvršnu, zakonodavnu i sudsku.

Sanader izjavljuje:

a/ da traži da Sabora osnuje iztražno povjerenstvo o ulozi Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa u slučaju nagovaranja Polančeca na lažno svjedoćenje i njihova obečanja da će mu , uz pomoć sudca Turudića smanjiti kaznu. Za podlogu ovom zahtjevu navodi navode Damira Polančeca da mu je Šeks, podpredsjednik Sabora i HDZa, ponudio blažu kaznu ako u svom izkazu tereti Sanadera.

b/ da Kosor i Šeks stalno krše i zakon i Ustav; da je g. Kosor njega pretvorila u predmet politički montiranog kaznenog progona.

c/ da je on dobio izbore 2007., da je ovaj mandat osvojio s ljudima koji su s njim pobijedili na određenom političkom programu, a ljudi im nisu dali mandat za političke progone ne istomišljenika.

Žurno se odazvala Udruga hrvatskih sudaca priopćenjem u kojem među inim stoji:

Optuživati bez dokaza i bez imalo srama kolegu Ivana Turudića da je predsjedavajući sudskim vijećem i sudjelujući u donošenju odluke to činio po diktatu politike predstavlja do sada jedan od najgrubljih napada na ustavni položaj suca i sudbene vlasti“. Udruga još i zahtijeva reakciju svih triju grana vlasti zbog zaštite digniteta sudstva , interesa građana koji…..

Ne mogu a hrvatskih sudaca ne upitati Udrugu zašto se niste oglasili kad je Predsjednica Vlade u Sabornici tijekom rasprave o Sporazumu o arbitraži imenovala g. Grubišića kao onog koji osuđene ratne zločince proglašava herojima.

I to samo zato što se njegovo iskazano mišljenje razlikovalo od njenog.

Ili kad je ista gospođa na istom mjestu odbila i samu pomisao o referendumu građana o istom pitanju imenujući sebe ovlaštenom odlučiti ne samo o njihovoj imovini nego i o državnoj imovini, izjavivši da je ona odabrana da odlučuje, a ne oni. Od tada pa nadalje postalo je očitim da su ugroženi i nacionalni i pojedinačni interesi svih građana RH , a ta Udruga šuti, a i Ustav šuti.

Ili kad je trgujući na očigled svih Sabor zakonom zabranio hrvatskim građanima glasovati izvan diplomatskih predstavništava te im time onemogućio ustavna prava čak i u zemljama u kojima je to izrijekom zabranjeno. Udruga šuti, Ustav šuti.

Kad su, nedavno Vlada RH i Predasjednik Sabora RH ovdje u Zagrebu svečano dočekivali Gianfranca Finija, osobu koja je tijekom Domovinskog rata dogovarala zajedno s agresorom modalitete podjele Hrvatske između agresora i novih-starih naci-fašista, a isticao se i kasnije niječući hrvatskoj pravo na more i kopno u Istri. Udruga je šutjela. MVP se nije oglasilo ni simbolički. MUP i DORH također, kao da nikome nije stalo ni ispitati putove kojim u Hrvatsku državu prodiru nove iredentističke organizacije. Ni tada ni naknadno niste poduzeli ništa ni nakon apela mnogih kao ni onoga Udruge Dr. Ante Ciliga iz Pule.

E, pa što sada činite, gospodo iz Udruge sudaca ?

Prozivate Sanadera zbog „nategnute uvrede g. Turudića“, a ne prozivate ga što je za sobom ostavio stranku u stanju da se s njenim zastupnicima može upravljati „stranačkom stegom“ moćnim koruptivnim aparatom koji je jeftin, a donosi vrlo veliki profit.

I na kraju, poželjno je da budu nezavisni, pogotovu suci !! Oni to manje-više i jesu. Ustav im daje takav položaj, da budu nezavisni, ali ih Ustav ne čini nezavisnim što vi jamačno i znate, a mi/ja smo to viđali i viđamo počesto, pa zašto se onda farizejski zgražate kad netko posumnja u nezavisnost bilo koga pa i suca. Ni sudci nisu sveci. Pa i Papa kad proglasi nekog svetim, on samo dozvoljava da ga se takvim smatra , a ne zabranjuje drugačije mišljenje.

Mnoga su pitanja ovim otvorena, no mora se jedanput i završiti pa to i činim. Biti ću vrlo zahvalan svim kritičarima gore izrečenog. Do tada budite pozdravljeni !

Srdačno vaš,

Josip Papković, Zagreb.

u Zagrebu, 11. Studenog, 2010.

Nema komentara: