utorak, 23. studenoga 2010.

KAKO KAJINOVA BRATIJA IDS-ovih 'ČISTUNACA' PLJAČKA ISTRU - ( 1. dio )

Ipress.hr/ Istraga počela: Porečki politički vrh prijavljen zbog kaznenih djela i korupcijske mreže/Objavljeno: 16.11.2010. | 17:27KAKO KAJINOVA BRATIJA IDS-ovih 'ČISTUNACA'

PLJAČKA ISTRU

( 1. dio )

Istraga počela: Porečki politički vrh prijavljen zbog kaznenih djela

i korupcijske mreže

POREČ – Protiv gradonačelnika Edija Štifanića, predsjednika Gradskog vijeća Egidija Kodana, članova bivšeg Gradskog poglavarstva Eda Kosa i Branka Curića, direktora Parentiuma Alena Benkovića, tajnika i predsjednika Sportske zajednice Grada Poreča Borisa Hrasta i Milana Markežića, Odvjetničkog ureda Robertina Bilobrka i ostalih podnijeta je kaznena prijava DORH-u i USKOK-u. Kao podnositelji prijave potpisani su „Grupa vijećnika IDS-a i građana Grada Poreča“, a prema prijavi oštećenici su Grad Poreč, Sportska zajednica i Parentium.

Podnositelji prijave navode sumnju u počinjenje kaznenih djela sklapanja štetnih ugovora, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, zlouporabe položaja i ovlasti, neprijavljivanja počinjenog kaznenog djela, udruživanja radi činjenja kazenih djela protiv RH, krivotvorenja isprava, poticanja i pomaganja u činjenju kaznenih djela te kršenja Zakona o javnoj nabavi.

U prijavi se detaljno opisuju slučajevi posredničke provizije za kupnju zemljišta na Facinki, nepravilnosti pri izgradnji sportske dvorane Žatika, nezakonitosti i kazneno udruživanje pri javnoj nabavi, prekomjerno zaduživanje proračuna te štetni ugovori.

U vezi s Facinkom navodi se da je Štifanić, potican od Kosa i Odvjetničkog ured Bilobrk potpisao 2006. godine ugovor o pružanju odvjetničkih usluga za zastupanje u kupnji zemljišta, iako je zemljište odlukom Vlade bez naknade ustupljeno Gradu. Unatoč tome odvjetničkom je uredu u prosincu 2007. isplaćena ukupna naknada od 793.000 kuna te se osnovano sumnja da je visina naknade u potpunom nesrazmjeru s obavljenim odvjetničkim uslugama te da je riječ o korupcijskoj proviziji. Podnositelji prijave kao dokaz prilažu revizorsko izvješće iz 2008. u kojem Državna revizija ne prihvaća ovu transakciju, ali je Gradsko vijeće s IDS-ovom većinom pod prisilom zanemarilo nalaz, dok primjedbe drugih vijećnika nisu unijete u zapisnik niti objavljene u medijima. – Nesankcioniranje ovog jedinstvenog slučaja korupcije, kao i model kojim vladajuća stranka drži svoje vijećnike u tišini i u potpunom nadzoru Eda Kosa, rezultiralo je time da se u gotovo svim većim kasnijim investicijama primjenjivao sličan obrazac, kažu podnositelji prijave.

Navode nadalje izgradnju sportske dvorane Žatika, gdje je investicija, prvotno procijenjena na 60 milijuna kuna, koja je u samo šest mjeseci rasla, da bi u konačnici javnosti bila iznijeta informacija od 124 milijuna. Međutim, tvrdi se u prijavi, taj je podatak neistinit, jer nisu podastrijeti podaci o visini troškova financiranja, dok su troškovi opremanja prebačeni na komunalni sustav te ukupna investicija zapravo premašuje 150 milijuna kuna. Investiciju je vodilo poduzeće Parentium, koje je tijekom pripreme zemljišta iskopanu zemlju i kamen za 3,5 milijuna kuna prodalo komunalnom poduzeću Usluga, a Usluga je taj iznos fakturirala Gradu koji to plaća novcem Ministarstva zaštite okoliša namijenjenom saniranju odlagališta otpada. Direktor Parentiuma Banković, navodi se u prijavi, ovu je transakciju proveo pod Kosovim pritiskom, a samu štetu koju je pri izgradnji Žatike umreženim sustavom izvođača i podizvođača pretrpio proračun procjenjuju na najmanje 31 milijun kuna.

Pozivajući se i na revizorsko izvješće za 2009. godinu, podnositelji prijave navode primjere neispravne javne nabave i udruživanja u počinjenju kaznenih djela. Izdvajaju rashode za najam opreme, grafičke i tiskarske usluge, organizaciju i prodaju ulaznica, rashode cateringa, rekonstrukciju školske zgrade u Baderni i aneks ugovora o zaobilaznici, a vrijednost navedenog je blizu 11 milijuna kuna. – U svim navedenim poslovima sudjeluju gradski dužnosnici ili poduzetnici „simpatizeri“ vladajuće stranke, koji su po nalogu Eda Kosa morali sponzorirati stranku, ali i financirati lokalne novinare, navodi se u prijavi i nabraja tvrtke Instal, Dekop, Staklar Pino, uz napomenu da treba istražiti i ostale podizvođače. Posebno se izdvaja uloga Eda Kosa, čija tvrtka, prema navodima u prijavi, preko jedne zagrebačke tvrtke dogovara nadzor nad gradnjom te izradom prostorne dokumentacije.

Bez javne nabave, stoji u prijavi, Hrast i Markežić su u Sportskoj zajednici sklopili i ugovore sa zaštitarskom tvrtkom, zamjenu parketa te ugovor s Croatia osiguranjem gdje radi Markežić te je tu još i riječ o sukobu ineteresa. Vrijednost navedenog je 1.1550.000 kuna.

„Dvojac Štifanić-Kos“ nadalje se tereti za prekomjerno zaduživanje proračuna, trenutno u visini od 23 posto, odnosno za preuzimanje 50 milijuna kuna obveza koje nisu pokrivene prihodima. Od brojnih obveza mimo proračuna navodi se zapošljavanje djelatnika po stranačkom ključu, plaćanje „prekovremenog“ rada, računa za sportske i kulturne manifestacije te izvršenje radova bez zakonskih odluka, poput uređenja trga Nova Vas, sanacije obale M. Laginje, javne rasvjete na parkiralištu Žatika itd. Predsjednik Gradskog vijeća E. Kodan iako upoznat s takvim stanjem ništa nije poduzeo, ali je pod povoljnim uvjetima dobio zemljište za halu u poduzetničkoj zoni Buići-Žbandaj te ga po tržišnoj cijeni preprodao, zaradivši najmanje 700.000 kuna, piše u prijavi. Kao štetni ugovori navode se oni vezani uz susrete Davis Cupa, ugovor o kreditu s PBZ, najam montažnih tribina skuplji od nabave novih od žminjske tvrtke Ghia Staff, za koju se tvrdi da tako financira IDS, medije i predizborne kampanje te ugovor o konzaltingu te nabavi opreme za golf igralište s tvrtkom Branka Curića Istra golf dizajn te tvrtkom Borisa Hrasta.

- Navedeno ponašanje i organizirano korupcijsko umrežavanje učesnika opće je poznato cijelom gradu posljednje tri godine, zaključuje se u prijavi uz zahtjev za istragom i poduzimanjem mjera za sprječavanje i sankcioniranje počinitelja.

Prijave je podnijeta, kako se navodi, DORH-u i USKOKU-u 10. kolovoza, a dostavljena je i Vladi, MUP-u, Ministarstvu pravosuđa, Europskoj komisiji, povjerenstvima za praćenje antikorupcijskog programa te svim medijima.

Iz PU istarske tijekom današnjeg popodneva pristigao je i šturi odgovor.

Vezano za vaš upit od 11. studenog 2010. godine, a koji se odnosi na moguće nezakonitosti u radu grada Poreča, izvješćujemo vas da policija u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom provodi izvide nakon kojih će im dostaviti odgovarajuće izvješće, izvijestio je glasnogovornik PU istarske Valter Opašić ne precizirajući od kada traju izvidi.

(MBM)

****

Komentari (39)

Napomena (A.R.J.: objavljujemo samo 12 komentara – koji su relevantni. Jedan manji

dio komentara je izbrisan zbog velikog prostakluka)

****

Promašuj, muška Kristina, promašuj....

39 Utorak, 23 Studeni 2010 12:32

anterokovjadrijevic

.... a i ti Šerbo-Ištrianska 'Fortica' - pravi gedžo s Moravu!

Ako Vam se već ne sviđa Ipress, žašto onda ne pišete na svom Udbaškom Glasu Istre??

****


Sniper, sniper, promašuj, samo promašuj!!

36 Utorak, 23 Studeni 2010 02:11

kristina

Hrvati, ponajprije HDZ-ovci i to tvoji, operušili su Hrvatsku više od Srba i Slovenaca zajedno!!! nema većih lopina od Hrvata i to ponajviše onih koji su priko Učke gore! Ako to nisi vidio onda si politički slijepac!
SVO ZLO JE POČELO OD HDZA-A A NASTAVILO - REKOH - OD SDP-A, ITD.ITD. IDEESOVCI SU MINORCI, JADNICI, SITNI KRADLJIVCI U ODNSOU NA ONE U DALMACIJI, SLAVONIJI I ZAGREBU!

****

fortica

33 Četvrtak, 18 Studeni 2010 18:13

kampanel

kako si me lijepo vratio u doba veselica, gabelica, bozica itd .lijepa vremena i pored rata protiv tvojih burazera na ljevici i desnici. donekle i postena vremena kada se lopovi bili rijetki.citali smo o lopovu jakovcicu (koji osudjen-blago) o kutli suvlasniku EPH koji tek sada nesto osudjen (blago) ali ne za istarsku banku (tu je netko drugi obrnuo lovu), o pasalicu koji nikad osudjen ali od eph/kukulele osudjivan za sve i svasta i sada prestali kada uskrsnula Hypo gdje ljubitelji udbe,kosa i jugoslavije glavni glumci.vremena kada je pisao bozic ali i cetnicki feral.vremena kada je udbas mesic drzao ustaske govere,pjevao viteske pjesme te stavljao u dzep dijasorine cekove po tamo nekim australijama. pored toga sto je bio rat dug nam je bio jako mali.

Onda umre Vrhovnik i Soros nam donese jadnike. Razne mesice,racane,sanadere, yusipovice kosorice. Kazes narod odlucio. Ha,ha,ha. Pa valjda znas da taj narod nikako ne zeli u EU a izabrao jadnike koji listom zele u EU.cudan neki narod, zar ne.

Zar nisu moj lipi fortica ta vremena bili barem malo postenija, iako je tesko biti posten u zemlji gdje su te godinama ucili ''druze snadji se''. U zemlji gdje nisi mogao dobiti potvrdu u maticnom uredu ako nisi' pljunuo' sto maraka.u zemlji gdje je bravar precednik drzao oko jedan posto povrsine srboslavije za svoj uzitak.

Bili su tu i BREjuni gdje sada planduje srbo-komunisticka bratija, kazu,za sedam kuna,prijevoz topovnjacom ukljucen u cijenu.

Bit ce bolje, nadajmo se,jednom kada narod opet bude narod.

****

Draga kristina

32 Četvrtak, 18 Studeni 2010 16:31

sniper

Ja živim u Istri, ako nisi znala, pa u Istri baš i nema mjesta za lopove iz HDZ-a, ako ih i ima oni su u velikoj manjini. A ako misliš na one bivše HDZ-ovce koji su na čudan način privatizirali „ ULJANIK PLOVIDBU „ uz pomoć dir. Floričića i na taj način upropastili jedinu nam „Istarsku banku„, a nakon toga pobjegli iz HDZ-a, e onda je tvoja primjedba na mjestu.


Ovako smatram da Istrijane, a i ostale građane Istre pljačka IDS-ova zločinačka banda, kako bi slikovito kazao Istarski šampion Damir Kajin.

****

Ipressovci i dalje prešućuju HDZ-ove "osuđenike" i ostaju vjerne sluge!

31 Četvrtak, 18 Studeni 2010 15:12

kristina

Sramite se, ali vas štujem jer niste brisali moje upise, što drugi, kao nazovi-novinari i nazovi-uredncii Regional expressa, pokorne sluge IDS-a, čine već tri godine!!

To je, za one koji ne znaju, portal koji vode bivši Idioti!
SNIPER, PIŠEŠ ROMANE, UGLANVOM PROTIV IDSOVACA, A ŠUTIŠ O SVOJIM HADEZEOVCIMA!
Gdje ti je tvoje poštenje? U krmakovoj oliti veprovoj glavi!

****

Sniper, hrabri snajperist, što kažete na moj osvrt?

29 Četvrtak, 18 Studeni 2010 00:03

kristina

Vi ste moja draga simpatija i volim čitati vaše komentare, ali očekujem da barem nešto kažete o prljavoj igri IPressa i vas hadezeovaca. Dajte, da vidimo hoćete li odgirati poštenu igru, a ne onakvu kako igraju Glas Istre i IDS, a sada IPress i HDZ. Jesu li to po vama nezavisni mediji? Ja sam cijenila IPress, a sada su mi postali definitivno ljigavi!!!
Nemaju pravo više pisati ni o Glasu Istre jer ću od danas smatrati da se osvećuju zato što su dobili nogu u toj novinici.

****

kampanel...

27 Srijeda, 17 Studeni 2010 22:54

Fortica

Ukoliko si nazivajući me drugom mislio uvrijediti, promašio si. Pače, nasmijao si me.
Nije bitno što u svemu tomu mislimo ti ili ja ili koji mediji i na koji način prenose te informacije, bitno je jedino da se utvrdi istina ma kakva ona bila.
(skraćeno, nesuvislo!)


P.S. Tvoja anakrona retorika me sa nostalgijom vraća u sredinu devedesetih, vremena kada su sa nacionalne dalekovidnice njome progovarali Marko Veselica, Gabelica, Đapić i ostali desničari i nazovidesničari, u naravi politički marginalci kojima su građani Hrvatske pokazali gdje spadaju.

****

druze fortica

26 Srijeda, 17 Studeni 2010 22:02

kampanel

da ti pravo kazem,ja nemam pojma tko je na vlasti u porecu.da li kradees ili kradeze, ali pouzdano znam kad ti 'zapiniš' da je u pitanju obrana IGS- i njegovih saveznika - bili ti saveznici neofasisti,komunisticko-cetnicka partizanija,udbaski mediji ili manjine.
Hrvatski tisak malo citam, ali na televiziji uvecer pogledam vijesti bilo na komunistickoj televiziji bilo na ostalim u hrvatskoj i zamisli napr.da je na tim televizijama vijest koja sa danima ona ponavlja o stanovima koji su zadru napravljeni za vladavine kalmete na otetoj zemlji.Ajde reci koliko miljuna kuna bi bila ta zemlja.mozda brat-bratu miljun. Ovdje gore i tekstu barata se sa zamracenih 31 miljun ali te vijesti uopce nema po televizijama.
Ovo nije jedini primjer. Ovo je postalo pravilo, jer cim je u kriminalu SDP sa svojim kukulele jadnicima onda se te vijesti kriju a lopovluk' štajunaje u bajicevim škafetinima'.

****

Lopovčina

25 Srijeda, 17 Studeni 2010 21:50

atomic

Ovo šta se piše svi znaju godinama. Zato idesovci nemojte se delati da niš ne znate i sram vas more biti (pojedinci ča su hap-hap). Znam mnoge stare poštene idesovce ča im gre na klinac ova mafija i bagra koja sada vlada IDS-om i koji su oduševljeni prijavama.

****

Kako mi je drago

24 Srijeda, 17 Studeni 2010 16:55

rabašpanja

jer je sve to istinito, a ima još toga, nadam se da će sve zajti na vidjelo.
Ružno za gledat ča se dela po Poreču. Natječaji, javne nabave, razne manifestacije, sve namješteno za podobne, a grad propada, provincijalci se bahate, kultura je na minimumu.
Dopusit da se hotel Riviera proda čovjeku s tjeraice, da se palača Benčić i odmaralište na Maraforu prodaju mafjašu
(koji je sad u bjegu, a tada se u jednom članku samoprozvao ambasadorom turizma i slikao i družio s ljudima navedenim u članku, dobivao građevinske dozvole u jednom danu ....).
Kad mi neko kaže da je vlast puno napravila za grad- mi se riga, ako misle da je dovođenje 4 trgovačka lanca i gradnja par rotora puno za grad koji je nekad bio prvi u bivšoj i sadašnjoj državi po svemu.
Edo Kos ne može više bez kokaina, vucara se po fešticam vlasnika Byblosa i sl.
Ti ljudi su zločesti, pokvareni i nemaju obzira.
Otac Eda Kosa je rekao: Kad je bija mali je laga i je spa, a sad više ne spi.
Bivša Curićeva žena: On je sve samo nije čovjek ....

****


pitanja, pitanja i samo pitanja ???

22 Srijeda, 17 Studeni 2010 14:41

sniper

Dali Edi Štifanić može otići piškiti, a da za to ne zatraži dozvolu od njegovog mu velikog VOĐE,
Dali Egidio Kodana može otići piškiti, a da za to ne zatraži dozvolu od njegovog mu velikog VOĐE,
Dali Edo Kos može ići piškiti, a i kakati, da za to ne zatraži dozvolu od njegovog mu velikog VOĐE,
Dali Branko Curić može ići piškiti, a i kakati, da za to ne zatraži dozvolu od njegovog mu velikog VOĐE,
Dali Alen Banković može otići piškiti, a da za to ne zatraži dozvolu od njegovog mu velikog VOĐE,
Dali Boris Hrast može ići piškiti, a i kakati, da za to ne zatraži dozvolu od njegovog mu velikog VOĐE,
Dali Milan Markežić može ići piškiti, a i kakati, da za to ne zatraži dozvolu od njegovog mu velikog VOĐE,
Dali Odvjetnički ured Robertina Bilobrka može bilo što raditi mimo velikog im VOĐE
( VOĐA na materinjem jeziku Istarskog vođe znači Führer )

****

hvalospjev Istarskog župana

20 Srijeda, 17 Studeni 2010 08:59

cvrčak

''- Izuzetno sam ponosan na ovo priznanje te ga želim podijeliti sa svima koji dijele europske ideje o liberalizmu i demokraciji. Svima koji svojim povjerenjem godinama prepoznaju i nagrađuju politiku lokalne i regionalne samoupravu na području Istarske županije, želim naglasiti kako je ovo nagrada i priznanje i njima, rekao je župan Jakovčić.''
A sada: istraga počela po Porečkim močnicima...Nema komentara: