petak, 29. listopada 2010.

Volim Hrvatsku - ne u EU !!

By e-mail: Romano Sole, bivši Glavni urednik portala Hrsvijet

Ponedjeljak, 25 Listopad 2010 03:18

Udruga "Volim Hrvatsku - ne u EU" je gostovanjima u tri njemačka grada (München, Stuttgart i Köln) započela seriju tribina, koja će se nastaviti slijedećih nekoliko mjeseci te obuhvatiti većinu hrvatskih gradova. Razlog održavanja ovih tribina je, kako je na münchenskoj tribini izjavio predsjednik udruge Roko Šikić, priprema hrvatskog naroda na iznimno važnu i sudbonosnu referendumsku odluku o ulasku ili neulasku u EU.
"Uvjeren sam da će hrvatski narod još jednom, kao i na referendumu o hrvatskoj samostalnosti 1991., izabrati državnu slobodu za koju nema alternative. Negativni primjeri iz hrvatske povijesti dovoljno govore o tome što Hrvatska može očekivati od ulaska u nove federacije i unije s drugim narodima.", istaknuo je gospodin Šikić u svojim izlaganjima proteklih dana.

Po mišljenju Roka Šikića, hrvatska politička elita na čelu s HDZ-om i SDP-om trebala bi biti napokon otjerana iz saborskih klupa, a mnogima od njih bi trebalo suditi za svu štetu i zlo koje su nanijeli svojoj državi i narodu.
"Prvo ćemo svi mi na referendumu hrabro zaokružiti "NE" te se oduprijeti još jednom totalitarnom sustavu koji nas želi poniziti i iskoristiti, a zatim ćemo zajedno izgraditi jednu bolju i moralniju Hrvatsku, u inat svim onim mafijašima i političkim banditima koji sjede u Hrvatskom saboru, a koji su našu voljenu zemlju doveli na rub provalije", otvoreno i nedvosmisleno je poručio predsjednik ove mlade i iznimno aktivne udruge, kojoj svaki tjedan pristupaju na desetine novih članova.


Jedan od glavnih povoda za organizaciju ovih tribina, bilo je i predstavljanje nove knjige "EU - Ne hvala" autora Marijana Bošnjaka, inače člana Savjeta udruge "Volim Hrvatsku". Predstavljajući svoju knjigu zainteresiranim hrvatskim iseljenicima, Bošnjak je istaknuo brojne opasnosti koje hrvatskoj državi prijete ukoliko bi ušla u europsku zajednicu država.
"Lisabonski sporazum je jedan zbrkan i gotovo nerazumljivo napisan dokument, kojeg naši političari zasigurno nisu niti pročitali, a trebali bi ga jako dobro proučiti, jer je prepun amandmana koji direktno ugrožavaju hrvatsku državnu suverenost, kao i temeljna prava njenih građana. Hrvatske banke i mediji se, zajedno s većinom domaćih korporacija već nalaze u stranom vlasništvu, a ulaskom u EU prijete nam i opasnosti masovnog naseljavanja hrvatske obale od strane Talijana i drugih naroda, što bi u srednjeročnom razdoblju dovelo do ogromnih opasnosti za hrvatski jezik i suverenitet, naročito u Istri i na Jadranskim otocima ", rekao je Marjan Bošnjak u svom govoru te zaključio: "Tek prije nekih petnaestak godina smo mukotrpno i krvavo izašli iz jedne velike federacije, u kojoj smo osjetili sve nepravde političke diktature, jednoumlja i represije. Nevjerovatno je da službena politika, bez ikakve javne diskusije i objektivne informacije, pokušava hrvatski narod nasilno ugurati u novu državnu zajednicu, koja će po svemu sudeći za naš narod biti još opasnija i pogubnija od one jugoslavenske."

Okupljena publika je pokazala veliko zanimanje za ovu knjigu, koja je u Hrvatskoj već postala pravi "bestseller", jer čitateljima donosi dosada nepoznate i od hrvatske javnosti skrivane detalje ulaska u EU. Knjiga je to koju svakako vrijedi pročitati, jer je medijska blokada nametnuta od vladajućih hrvatskih struktura bila uglavnom prevelikom branom ovim informacijama, ali istina se nikada nije mogla potpuno zaustaviti, pa nije ni čudno da je ova knjiga dočekana s velikim oduševljenjem i gotovo jednoglasno pozitivnim kritikama hrvatskih intelektualaca.


Kao treći govornik, hrvatskom iseljeništvu se predstavio mladi hrvatski ekonomist, pisac i kolumnist Marko Francišković, koji se već godinama bori protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a poznata je i njegova opsežna državnička studija "Hrvatska knjiga opstanka", u kojoj na gotovo 800 stranica opisuje svoju viziju budućnosti hrvatske države. U funkciji dopredsjednika udruge "Volim Hrvatsku", gospodin Francišković je okupljenima iznio svoju kratku i meritornu analizu, prema kojoj se hrvatskoj državi u slučaju ulaska u EU, loše piše i na gospodarskom planu. Između ostalog, Marko Francišković je rekao: "Europska unija svjesno uništava hrvatsko selo i hrvatskog seljaka, potencirajući ulazak GMO hrane u naša domaćinstva, a osobno podržavanje takve prakse možemo zapravo nazvati svjesnim trovanjem vlastite djece. Poznate su sve negativne poslijedice GMO prehrane, a žalosno je da hrvatska država ne koristi svoje komparativne prednosti u odnosu na druge europske države, jer sam uvjeren da bi svi turisti u Hrvatskoj rado kupovali zdravu domaću hranu, od koje treba stvoriti "hrvatski brand" i jedan od glavnih izvoznih aduta", izjavio je Francišković.

Kako su se tribine bližile kraju, mogla se primjetiti promjena u ponašanju okupljenih gledatelja, koji su na početku djelovali skeptično, što je vjerovatno poslijedica brojnih razočaranja Hrvata u iseljeništvu i loših iskustava s drugih tribina, a kasnije su pak burnim i dugačkim pljeskom nagradili sve govornike te svojim zanimljivim pitanjima na kraju službenog dijela tribine, potaknuli otvorenu diskusiju koja nam je svih ovih godina toliko nedostajala.

"Lavina je krenula; diskusija o ulasku Hrvatske u EU je ovim tribinama napokon otvorena", rekao je voditelj tribine Romano Sole, koji u udruzi "Volim Hrvatsku - ne u EU" obnaša ulogu koordinatora za hrvatsko iseljeništvo, a predsjednik udruge Roko Šikić je mogao biti jako zadovoljan rezultatima njemačke turneje, na kojoj je udruga dobila desetine novih aktivnih članova te se njeno vodstvo moglo pripremiti na seriju tribina po domovini, koje će nam ipak dati pravi odgovor o trenutnom stanju informiranosti i osvještenosti hrvatskog naroda.


Njemački dio turneje je obilježio izniman interes hrvatskog iseljeničkog tiska za ovu tematiku, pa su o tribinama izvjestili svi veći iseljenički portali i dnevni listovi, a izvješće iz Münchena se našlo i na naslovnoj stranici iseljeničkog izdanja "Večernjeg lista".

Uskoro će široj javnosti biti poznati i termini te mjesta održavanja tribina po Hrvatskoj. Neka javna rasprava o ulasku Hrvatske u EU napokon krene!


Autor: Romano Sole

Nema komentara: