ponedjeljak, 25. listopada 2010.

Novinari Glasa Istre idu u štrajk: dosta im je cenzure, najave otkaza i kriminalnih dugova

Ipress.hr/ Novinari Glasa Istre idu u štrajk: dosta im je cenzure, najave otkaza i kriminalnih dugova/

Objavljeno: 24.10.2010. | 12:13

Novinari Glasa Istre idu u štrajk: dosta im je cenzure,

najave otkaza i kriminalnih dugova

(slijedi komentar Ante Rokova Jadrijevića i dr.)

Nakon neuspjelih pregovora o kolektivnom ugovoru, te najave otkaza za oko 40 zaposlenih, Sindikat novinara Hrvatske – podružnica Glas Istre sutra pokreće postupak mirenja, a ako se s Upravom ne uspiju tijekom mirenja dogovoriti u zakonskom roku od pet dana, radnici Glasa Istre krenut će u štrajk, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Sindikata novinara Glasa Istre i glavna povjerenica sindikata Maša Jerin. Njihovo obraćanje javnosti i kolegama prenosimo u cijelosti:

- Gotovo pola godine traju pregovori o kolektivnom ugovoru, a naš poslodavac nije ni u jednom trenutku pokazao da ima namjeru zaista pregovarati; tvrdokorno ustraje na svim svojim zahtjevima, opstruira pregovore, ne odgovara na dopise sindikata te svojim ponašanjem jasno daje do znanja da ga uopće ne zanimaju prava radnika.

Novi vlasnik, trgovački lanac Puljanka odnosno njen predstavnik i jedan od vlasnika i članova Uprave, istarski tajkun Albert Faggian, već je kod preuzimanja tvrtke, koju je dobio za jednu kunu, pokazao da ne misli poštivati zakone. Od 1. ožujka 2010. plaće radnika smanjio je do 40 posto, jednostranom odlukom ukinuo kolektivni ugovor i dao radnicima nove ugovore o radu, kojih se također ne pridržava.

Stotinu radnika Glasa Istre podiglo je tužbu, a prva nepravomoćna presuda Općinskog suda u Puli za prvu grupu radnika nedvojbeno je utvrdila nezakonitost postupanja poslodavca.

Unatoč tome, poslodavac i dalje krši zakon, isplaćuje plaće kako mu se svidi, umanjuje ih bez ikakvih kriterija i objašnjenja te svojim odlukama iz mjeseca u mjesec degradira naš profesionalni status, ne mareći pritom uopće za zakone.

Uprava je to pokazala i na zadnjem sastanku u sklopu kolektivnih pregovora, održanom u četvrtak, 21. listopada. Usred pregovaranja Faggian je najavio da namjerava otkazima smanjiti masu plaća s 1,2 milijuna kuna bruto na oko 900.000 kuna. Otkaz bi po tome dobilo oko 40 ljudi, što je trećina ukupnog broja radnika! Za one koji ostanu raditi Uprava je najavila novu sistematizaciju, s još nižim koeficijentima, odnosno plaćama koje bi bile ispod svakog dostojanstva.

Sindikat ne prihvaća situaciju u kojoj Uprava ne poštuje nikakve ugovore ni zakone, u kojoj ne postoji minimum sigurnosti za radnike i u kojoj poslodavac gazi vlastita obećanja. Faggian je naime u nekoliko navrata davao izjave za medije da niti jedan radnik neće biti otpušten, a sada pak najavljuje otkaze, dok istodobno govori da poslovanje ide na bolje. Iako smo upozorili Upravu da ne pristajemo na ovakve uvjete, Faggian je ostao pri svome i jasno dao do znanja da o ovim pitanjima ne želi pregovarati, da moramo prihvatiti sve što je zamislio, jer, kako kaže, novca u tvrtki nema.

Međutim, novca ima, ali ne za nas radnike, koji svaki dan dolazimo na posao i stvaramo ove novine. Iz naših se plaća uzima novac i podmiruju dugovi iz bivše tvrtke Glas Istre d.o.o., dugovi koje mi radnici nismo stvorili.

Govore da nas ima previše, a jedini su višak oni koji su upropastili Glas Istre i to baveći se poslovima koji nemaju veze s novinarstvom i nakladništvom.

Višegodišnji predsjednik Uprave Željko Žmak, koji i dan-danas zajedno s brojnim članovima svoje obitelji sjedi i u novoj Upravi Glasa Istre novine, zajedno sa svojim poslovnim partnerima mešetario je nekretninama čime je natovario dug Glasu Istre u iznosu većem od sto milijuna kuna te doveo u pitanje egzistenciju svih radnika Glasa Istre i samih novina.

Ne samo da su bez pokrića dobili basnoslovne kredite u Hypo banci i Hrvatskoj poštanskoj banci, a u kojima danas traju istrage zbog kriminalnog poslovanja,

već su tajno, bez prethodnog informiranja javnosti odnosno poreznih obveznika, posudili oko deset milijuna kuna iz lokalnih javnih poduzeća, a sve uz dozvolu župana Ivana Jakovčića, koji je jedan ugovor i osobno potpisao.

Time se nastavila planska pogubna kontrola vladajućeg IDS-a nad Glasom Istre.

Po sramotnom rješenju pazinskog općinskog državnog odvjetnika Siniše Milevoja, jedini krivac za kriminalno poslovanje je onaj koji se ne može braniti, pokojni Đani Bažon, koji je bio jedan od članova Uprave. S druge strane, iako je utvrđeno da je počinjeno "više kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju", Općinsko državno odvjetništvo je Žmaka oslobodilo svake odgovornosti,

dok Jakovčićevo sporno financiranje nije uopće razmatrano, iako je javni novac otišao tajno u privatnu tvrtku koja ga nije imala otkud vratiti.

Upravo taj dug i tko zna čije i kolike dugove već mjesecima vraćaju radnici, koji su prebačeni u novu tvrtku Glas Istre novine, a u koju je poslodavac pobjegao iz blokirane tvrtke, kako se to već u Hrvatskoj predugo radi.

No, ovdje nije riječ o bilo kakvoj tvrtki, već o novinama koje bi morale biti glas naroda, a ne glasilo vlasti, režima, tajkuna i kriminalaca. Uprava nije samo financijski upropastila tvrtku baveći se poslovima koji nemaju veze s novinarstvom, već su upravo tim povezivanjem s istarskom vladajućom strankom IDS-om i stvaranjem sumnjivih dugova narušili profesionalni kredibilitet ovih novina pred njenim čitateljima. Jer, kako drukčije tumačiti sve otvorenije i sve učestalije cenzuriranje novinara kada je u pitanju ikakva ozbiljna kritika IDS-a, kao i zabranu pisanja o spornim poslovanjima tvrtki koje su vlasnički povezane s Puljankom i neobjavljivanje članaka koji ne idu na ruku određenim poslovnim partnerima koji su povezani kako s istarskom vlašću, tako i s Upravom.

Pitanje koje danas ovdje javno postavlja sindikat jest gdje su otišli svi silni milijuni kuna i što je sa svim onim zemljištima, nekretninama i hotelom zbog kojih je Glas Istre d.o.o. prestao s poslovanjem, a radnicima u novoj tvrtki Glas Istre novine d.o.o. danas prijete otkazi.

No, o tom novcu ni stara ni nova Uprava ne žele govoriti. Na to pitanje ne žele odgovoriti ni nadležne državne službe ni takozvana oporba u Istri, a niti istarski intelektualci, koji nisu nijednom riječju komentirali propast najvažnijeg javnog medija u Istri. To za nas jasno pokazuje količinu straha jer su i radnici Glasa Istre i svi građani taoci jednog korumpiranog režima. U tom se režimu radnici moraju striktno držati zakona, ali ne i njihovi "gospodari", čija se kriminalna djela tek ustanovljuju, no ne i kažnjavaju!

Sindikat ne upozorava samo na kršenje prava radnika u Glasu Istre, već i na kršenje prava naših čitatelja, kršenje prava javnosti na istinite, vjerodostojne, provjerene i uravnotežene informacije od nas novinara. Javnost ima pravo da Glas Istre bude slobodan i nezavisni medij, jer samo takav medij ima smisla!

Stoga tražimo da se odgovori na pitanje o stotinu i više milijuna kuna, tražimo da novac vrate oni koji su ga ukrali, a ne radnici, koji o tim poslovima nisu ništa znali, tražimo da se utvrdi odgovornost onih koji su doveli u pitanje egzistenciju stotine obitelji radnika Glasa Istre, ali i ubili vjerodostojnost novina koje nikad nisu bile manje slobodne nego danas, 2010., iako su iznikle upravo kao želja naroda za slobodom, davne 1943. u antifašističkoj borbi, zaključuje Jerin.

Da poslodavac i Uprava neće popustiti zahtjevima radnika govori činjenica da su prije 2 mjeseca donijeli Pravilnik o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka. Kako pravilnik nema temelje u Zakonu o radu radnici ga nisu prihvatili te je na sudu pokrenut postupak arbitraže.

(iPress)
Komentari (21)

21. komentar (posljednji komentar):

Izgubljeni monopol na informiranje i na istinu ....

21 Ponedjeljak, 25 Listopad 2010 16:56

anterokovjadrijevic

....nakon što je Internet uništio posljednji svjetski totalitarizam - onaj komunistički. Samo što to udbaši u vrhu Glasa Istre, a još više oni koji djeluju u pozadini Glasa Istre nisu još shvatili.... A i umiru stari batinaši s Golog otoka, oni koji su tamo batinali naše izvorne i prave antifašiste: Dušana Diminića, Antona Cerovca-Tonića, Zvaneta Črnju, Matu Kršula, Juricu Kneza, Dušana Tumpića, Ligio-a Zaninija i brojne druge vođe narodnog ustanka protiv fašizma, 9. rujna 1943.g. .

Sada su došla neka druga vremena. Otišao je nedavno (i zauvijek) i onaj Miho Valić, koji je do zadnjeg dana svog života bio Bog i Batina i cenzor iza leđa novinara Glasa Istre.

E, sada su se konačno pobunili 'schiavi intelettuali' - novinari Glasa Istre, ali su nažalost zakasnili deset godina, otkad su se s Račanom i Mesićem stari udbaši ponovo vratili na vlast u Hrvatskoj, a još više u Istri, te im ponovo im stavili brnjicu na gubicu.

Sic transit gloria mundi!

Meni se posebno svidio komentar čitatelja pod imenom 'Pula', naročito ovaj dio: 'Neki su pristajali čak i na situacije da ne pišu ništa, a da im plaća uredno ide. Dakle, bili su plaćeni da šute, još onda. Razlika je samo u tome da danas za svoju šutnju nisu plaćeni'.

Bravo! Potpisujem njegov tekst.

Bravo i za gosp. 'Croshtulu'! Potpisujem i njegov tekst!

Ante Rokov Jadrijević

(hrvatski social radikal)

******

2. komentar

Nedjelja, 24 Listopad 2010 14:21

Glas Istre

piše: croshtula

Neviđeno cenzurirani, neobjektivni, antihrvatski list, koji sam sebe (koje li sprdnje!) deklarira kao nazavisni dnevnik.
Jedino objektivno u njemu su osmrtnice, ali to nije zasluga novinara ni uredničke sposobnosti.
Idu mi na jetra zbog masu stvari, ali najviše jer se NIKAD, BAŠ NIKAD nisu izjasnili kao hrvatski list.
Kada pišu o uspjesima naših sportaša reprezentativaca, možete pročitati "Kockasti pobijedili", "Vatreni oduševili", "Barakude slavile", ali nikada Hrvatska pobijedila, Hrvatska oduševila, Hrvatska slavila.
O drugim reprezentacijama pišu uredno da zastupaju zemlju iz koje dolaze, ali Hrvatska im toliko smeta da je se ne usude spomenuti.

Totalna paranoja od svega što je hrvatsko.

A i novinari se sjete biti neovisni kad je sve otišlo u papar. Prije im nije smetala cenzura? Sad im je Faggiani otvorili oči?

Nula bodova od mene dobivaju za novinarske uratke, izbore sugovornika, neovisno promišljanje, analizu događaja, a ponajviše za svoje antihrvatstvo.

******

7. komentar

Škovaca od novina

7 Nedjelja, 24 Listopad 2010 16:27

piše don

nekada prave nezavisne novine, danas sramota za ljudsku pamet...

******

8. komentar

"G.I." - IDS-ovi trabanti - zbogom....

8 Nedjelja, 24 Listopad 2010 16:36

piše: ak

„G.I.“ je oduvijek režimsko glasilo, nekada komunističko, danas IDS-ovo, uvijek je služilo istome – legitimaciji vladajućih svakakvih, samo ne demokratskih politika nad građanima Istre. Danas „G.I.“ propada isto kao i IDS i njihovi trabanti, jer se desio internet i internet portali, time je ukinut monopol nad lokalnim istarskim informiranjem, kojeg su desetljećima kontrolirale vladajuće režimske politike u Istri.

IDS još uvijek kontrolira i utječe na lokalnu policiju, državna odvjetništva, sudstvo ali više ne može kontrolirati informativne tokove i to je razlog za raspad IDS totalitarizma. Istovremeno, po gospodarskim kriterijima, uzaludno je ulagati u bilo kakvu redakciju čije je potencijalno tržište cca 250.000 ljudi, koliko žitelja broji Istra. U tom kontekstu je 130 zaposlenih u redakciji „G.I.“ uzaludan bespotreban broj onih koji već odavno ne služe ničemu, jer ne proizvode proizvod koji se može plasirati na tržište. Da su „G.I.“ bili bilo koja druga gospodarska djelatnost na tržištu već bi odavno bankrotirali i upravo vladajućoj totalitarnoj politici IDS svi zaposleni u „G.I.“ mogu zahvaliti što su do danas uopće dobivali bilo kakve plaće, tj. novac za njihove plaće bio je uglavnom ukraden u istarskim javnim poduzećima, na isti način na koji nataložena IDS-SDP birokracija po općinama, gradovima i u istarskoj županiji „ždere“ novac koji bi trebao biti investiran u istarske dječje vrtiće, školstvo, razvoj.

Zato novinari i ostali u „G.I.“ zbogom – što skorije to bolje.

******

10. komentar:

Glas Istre je već odavno mrtav

10 Nedjelja, 24 Listopad 2010 18:43

piše: pula

poštujem pravo na štrajk, međutim G.I. već jako dugo nije niti slobodan, niti nezavisan.

Još od vremena Ambrozićke, toliko pamtim, G.I. podilazio je vladajućoj strukturi. Novinari, koji to jesu, ili nisu (mnogi ipak nisu, tj. većina ih nije pa baš ni po čemu) i ostali zaposlenici G.I. dok im je plaća uredno uplaćivana energiju su usmjeravali na to kako da zaposle možda sestru ili brata, kćer, kunjadu.... Neki su pristajali čak i na situacije da ne pišu ništa, a da im plaća uredno ide. Dakle, bili su plaćeni da šute, još onda. Razlika je samo u tome da danas za svoju šutnju nisu plaćeni.

Toliko o tome koliko je G.I. zapravo glas naroda.

******

Obrada teksta (ovdje): A.R.J.

Nema komentara: