utorak, 27. prosinca 2011.

PDV veći za 1 posto bio je harač, a za 2% je u redu


Vecernji.hr/Tihomir Dujmović: PDV veći za 1 posto bio je harač, a za 2% je u redu/ 24.pros./ dec. 2011

Tihomir Dujmović

Iza zavjese


PDV veći za 1 posto bio je harač, a za 2% je u redu

Do Jadranke Kosor još nikada čelnik oporbe u Hrvatskoj nije prihvatio mjesto potpredsjednika Sabora, premda je to primamljiva sinekura!


Bio je to tjedan pun skandala! Da su joj to ne znam kako nudili, da su je nagovarali, da je ne znam kakav pritisak bio na nju, Jadranka Kosor nije smjela prihvatiti mjesto potpredsjednika Sabora! Uzme li se u obzir da je uopće nije trebalo nagovarati, dapače, onda je svakoj sumnji kraj, njezine ambicije u odnosu na povijesne poslove koji čekaju HDZ pokazuju se krajnje banalne, ona više nema snage ni odlučnosti za veliku borbu.

Naime, još nikada čelnik oporbe u Hrvatskoj nije prihvatio mjesto potpredsjednika Sabora, bez obzira na to što je to primamljiva sinekura!

Jednostavno zato što je čelnik oporbe kao potpredsjednik parlamenta ipak dio strukture vlasti, dio je tima parlamentarne većine, a s obzirom na to da je ujedno čelnik oporbe, gubi autentičnost čelne oporbene stranke. Nisu slučajno i Račan i Milanović odbijali tu poziciju!

I Sanader!

Da će autentična i snažna oporba u Saboru biti nužna pokazao je prvi dan i show Ingrid Antičević-Marinović, koja je članove Odbora za zakonodavstvo ne samo izvrijeđala kao balavce već je od njih tražila podršku za promjenu zakona o lokalnoj vlasti prema kojoj bi župani birani neposredno nakon dvije godine mandata imali pravo predati tu funkciju svojim zamjenicima!

Nije li to cerekanje u lice biračima? Izaberete izravnim glasanjem nekog političara za župana, a onda mimo vaše glasačke volje pola mandata taj posao radi čovjek kojeg uopće niste izabrali!

Ono pak što ova vlast ima, a prošloj je očajnički nedostajalo, jest neviđena naklonosti medija koja sad ulazi u fazu groteske! Kad sad Čačić najavljuje povećanje PDV-a od 2%, mediji redom pokazuju neviđeno razumijevanje za taj potez. Kad je prošla vlada podigla PDV za 1%, zvalo se to haračem, sindikati su dobili osip, a iz televizora su iskakali novinari na rubu živčanog sloma jer da je povećanje PDV-a od 1% smak svijeta.

Danas na povećanje PDV-a od 2% mediji reagiraju tonom punim roditeljskog razumijevanja, i pisani i elektronički mediji kimaju solidarno glavama, a sindikati šute!

Naravno da država mora štedjeti jer je sve bolje od novog zaduživanja, ali isti je motiv tjerao i prošlu vladu da podigne PDV, pa ipak su ih mediji masakrirali!

Slično će biti sutra s reformama. Kad je prošla vlada htjela promijeniti Zakon u radu, i to samo u segmentu određivanja rokova za trajanje kolektivnih ugovora, da ne bi kolektivni ugovor potpisan 1994. vrijedio i 2012. jer se baš sve u ekonomiji promijenilo u tih 20 godina, već na najavu da se taj detalj promijeni skočili su mediji i oporba, a sindikati su krenuli na referendum. Bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati kad ova vlast krene s reformama jer bez njih zakonito trčimo u bankrot.

Last but not least, cijeli nam je tjedan označio slučaj Šprajc.

Glede toga fascinantno je kako su Hrvati u stanju raspravljati o svemu samo ne o sadržaju i bitku,

pa se tako svaka naša rasprava, od ustaša i partizana do Unije i regije, pretvara u emocionalni tobogan, na kojem samo urlaju predrasude i emocije.

Posve isto dogodilo se u slučaju Šprajc. Jedva koji sat nakon odluke da više neće voditi Dnevnik, kao na kakvom koncertu gdje se pale upaljači pozivajući na bis javila se kompletna medijska lijeva inteligencija a da o meritumu nisu progovorili ni slova.

Jer meritum priče nije Šprajc, ni njegov sukob s upravom.

Meritum njegova spornog Dnevnika na dan pada Vukovara leži u činjenicama na koje upozorava Miroslav Tuđman, a Šprajc ne samo da ih nije oborio već ih je šutnjom skrio.

Miro Tuđman, koji je godinama bio na čelu hrvatske obavještajne zajednice, tvrdi da je na suđenju u Zagrebu 1994. jedan agent KOS-a priznao da je tekst u kojem se Tuđmana i Zagreb proziva za izdaju, a koji je Glavašević čitao na vukovarskom radiju, sastavljao agent KOS-a!

Tuđman osim toga tvrdi da je jedan drugi agent KOS-a na suđenju Miloševiću eksplicitno priznao da se KOS bavio montiranjem upravo telefonskih razgovora Zagreba i Vukovara.

Na HTV-u o tome ni slova!

Što je nenormalno u činjenici da Programsko vijeće državne TV želi doznati tko je, zašto i kako prigodom izricanja tako jezive optužbe da je Zagreb izdao Vukovar, tko je u isto vrijeme namjerno izostavio informacije koje pokazuju da je neprijateljska tajna služba režirala i montirala telefonske razgovore Jastreba i Tuđmana?

Dakle, KOS sam priznaje da je to činio, a HTV to skriva!

Možda da se organizira ponovljeno suđenje pa da kosovci povuku iskaz da se ne gnjavi s istinom? O tome pak da su profesionalci s HTV-a u isto vrijeme bez mrvice srama objavili intervju s generalom Rašetom koji je ubojica snimatelja istog tog HTV-a Gordana Lederera da ne govorim!

Tihomir Dujmović

Večernji list

Nema komentara: