srijeda, 7. prosinca 2011.

Šeksovi 'poljupci smrti' - Jadranka Kosor


Dnevno.hr/Mladen Prenc: Šeksovi 'poljupci smrti' – Jadranki Kosor/ Utorak, 06.12.2011

Autor: Mladen Prenc

Utorak, 06.12.2011 22:20


FELJTON - NEDODIRLJIVI (IV)

Šeksovi 'poljupci smrti' - Jadranka Kosor

(slijedi komentar Ante Rokova Jadrijevića)

Vladimir Šeks je 1995. godine doveo Jadranku Kosor u Sabor pod uvjetom da bude pod njegovim patronatom. Postao joj je glavni mentor, a ona njegova marioneta, te je njome upravljao jednako kao što je kasnije lutkarskim koncima upravljao sa Sanaderom.

* * * * * *

Točno u ponoć u izbornoj noći 4. prosinca u sjedištu Hrvatske demokratske zajednice, jedan od najistaknutijih i definitivno najutjecajnijih članova te stranke Vladimir Šeks nije uspio suspregnuti suze nakon što se suočio s povijesnim, poraznim rezultatom stranke u 20-godišnjoj povijesti parlamentarnih izbora.

Pustio je suzu neuništivi Šeks na ramenu predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, zagrlio je i poljubio. No već iduće jutro kad se pribrao, postalo je jasno da taj poljubac nije bio znak potpore i poruka da će stajati uz nju i u porazu, nego jedan u nizu njegovih 'poljubaca smrti' kojim je najavio političko umirovljenje bivše premijerke, barem kada je u pitanju čelno mjesto u stranci.

Šeksa su valjda u ponedjeljak ujutro prenerazili statistički podaci prema kojima je HDZ ovim izborima prikupio 221.158 glasova manje nego 2000. godine, kada je imao najslabiji rezultat. U prilog tome govori i činjenica da je istog jutra mobilizirano predsjedništvo HDZ-a na kojem se raspravljalo o odgovornosti za ovakav podbačaj, pogotovo u V. izbornoj jedinici gdje je nositelj bila upravo Jadranka Kosor, koja je nakon tog hitnog sastanka ljutita istrčala iz stranačke središnjice.

Posljednji zagovornik Machiavellija

Izvjesno je kako će sada pravi vladar HDZ-a, besmrtni politički manipulator koji za sebe uvijek voli reći da je jedini pravi nasljednik Machiavellijeve doktrine u Hrvatskoj, prema kojoj cilj opravdava sredstvo, te se etika treba zanemariti da bi vladavina bila uspješna, svoju učenicu Kosor odstraniti jednako kao što je to učinio s ostalim pulenima Ivom Sanaderom, Branimirom Glavašom, Tomislavom Merčepom i drugima.

On ih je stvorio, on će ih i uništiti, vratiti u politički prah iz kojih ih je uzdigao. Tako kako se Vladimir Šeks, stvarni i apsolutni predsjednik HDZ-a od 2000. godine, svojim nemilosrdnim bičem obrušavao na svoje poslušnike, tako će i sada 'ugasiti' svoj projekt pod nazivom 'Jadranka Kosor' kojeg je usput iskoristio i kako bi uklonio bivšeg premijera i još jednog u nizu pokvarenih igračaka iz njegove machiavellističke tvornice.

- Jadranku Kosor izmislio je Vladimir Šeks. Dok je Franjo Tuđman bio živ ona nije uživala nikakvo povjerenje i nije mogla biti na bilo kojoj istaknutoj funkciji. Tuđman je smatrao da nije kadra obnašati neku odgovornu dužnost. Šeks ju je, međutim, 1995. godine uspio progurati na mjesto potpredsjednice HDZ-a, ali pod uvjetom da bude pod njegovim patronatom.

Iste godine doveo je Kosor u Sabor i posjeo u klupu pored sebe. Od tada joj je i transparentno postao glavni mentor.

Instruirao je njene govore, govorio joj kada da se javlja za riječ, kako da istupa i od tog trenutka ona je postala njegova marioneta, kao što je kasnije lutkarskim koncima upravljao i Sanaderom - ispričala nam je dugogodišnja istaknuta članica HDZ-a, koja je zbog politikantstva i podmetanja u stranci poželjela ostati neimenovana.

O Šeksovom apsolutizmu u HDZ-u koji se iskristalizirao nakon 2000., najviše govori rečenica Branimira Glavaša koji je u predizborno vrijeme te godine kazao 'Koga Šeks ne podržava, taj nema šanse'. Iako je s vremena na vrijeme gubio snagu, današnji potpredsjednik HDZ-a uvijek je znao kako čvrsto zajesti nazad u sedlo moći i uhvatiti ponovo uzde u ruke. Činio je to oduvijek, kao što se pokazuje i danas, kontrolom stranke na terenu - ondje gdje se i nalazi prava moć svake političke organizacije.

- Oduvijek je Šeks imao svoje ljude na lokalnim razinama diljem Hrvatske i tako je u svakom trenutku znao kako stranka diše. Na taj način je u rukama držao i Predsjedništvo HDZ-a čiji članovi mnogo puta nisu bili ni svjesni njegove moći. U brojnim lokalnim zajednicama njegovi ljudi postavljeni su na čelne pozicije i time on kontrolira veliki dio čitavog glasačkog tijela stranke- objašnjava nam izvor iz HDZ-a.

Princ pravnik iz sjene

Politički analitičari s kojima smo razgovarali istaknuli su kako se već odavno govori o tome da će predsjednik HDZ-a biti onaj koga izabere Šeks, te ne isključuju to kao obrazac po kojem će se rekonstruirati poražena stranka.

- Prije svega treba reći kako je Vladimir Šeks čovjek bez kojeg predsjednik stranke ne može funkcionirati. On je stranački princ pravde i glavni vlastodržac stranačkih organizacija.

Međutim, on nikada neće zauzeti mjesto prvog čovjeka HDZ-a, jer nije čovjek koji će svakoga dana biti na terenu, nije govornik i nije taj profil osobe koja će svakodnevno davati izjave medijima. Smatram da će se o novom vodstvu stranke odlučivati na stranačkim konvencijama koje će se održati u proljeće iduće i početkom 2014. godine. Sada je bitna konsolidacija unutar HDZ-a, jer bi svaki sukob doveo do političke smrti onih koji bi ga izazvali - mišljenja je Davor Gjenero, koji smatra da su karte političke sudbine bivše premijerke još uvijek otvorene.

'Izgubio je ugled i dignitet'

S druge strane, istaknuti član HDZ-a Andrija Hebrang, koji je nedavno nakon smrti generala Đure Brodarca ušao u otvoreni sukob s Šeksom, mišljenja je kako je njegov kolega izgubio političku moć i da bi se trebao povući.

- Nisam prava osoba da komentiram postupke Vladimira Šeksa, budući da je on protiv mene pokrenuo stegovni postupak, koji se doduše nije usudio provesti, ali moram naglasiti kako je on u svojoj izbornoj jedinici dobio svega 16 posto glasova, što je potpuni poraz i najlošiji rezultat u jednoj HDZ-ovoj utvrdi. (komentar ARJ !)

Političar koji izgubi i pritom s ovakvim slabim rezultatom gubi dignitet i ugled i mislim da zbog toga Šeks neće biti bitan u krojenju budućnosti HDZ-a. Nadam se da će on iz svega ovog izvući prave zaključke i povući se te svoje mjesto prepustiti nekom mlađem - kazao nam je Hebrang.

Iako bi navedeni Hebrangovi zaključci bili sasvim logični u normalnom demokratskom životu jedne političke organizacije, poučeni brojnim iskustvima koja zajedno sklapaju sliku 'Šeksa Lavljeg srca' koji nikada ne posustaje, ne može se pobjeći od dojma da ćemo još imati prilike vidjeti mnogo predstava ovog slavonskog lutkara. Jučer Sanader, danas Kosor, a sutra tko zna…

Sve o Vladimiru Šeksu pročitajte u prošlim nastavcima feljtona 'Nedodirljivi':

>>> Šeksovi 'poljupci smrti' - Ivo Sanader

>>> Šeksovi 'poljupci smrti' - Branimir Glavaš

>>> Šeksovi 'poljupci smrti' - Tomislav Merčep


Komentar Ante Rokova Jadrijevića:


Najprije moj odgovor Davoru Gjeneru: Šeks je – nakon smrti predsjednika dr. Franje Tuđmana odigrao najprljaviju ulogu protiv 'svog' HDZ-a, kad je prekinuo interregnum gosp. Vlatka Pavletića kao v.d. Predsjednika Republike, te kao novi v.d. Predsjednika Sabora strelovito brzo zakazao nove parlamentarne i predsjedničke izbore i tako smjesta omogućio dolazak na vlast Račanove 'Trećejanuarske Koalicije'. Nakon toga, Vladimir Šeks je vrlo dobro znao koliko je omrznut u hrvatskom narodu, te je tražio i našao 'Paravan – man' (to jest Ivicu Sanadera) iza čijih bi leđa on sam vladao Hrvatskom. Tako je i bilo: Šeks se konačno domogao toliko žuđenog položaja predsjednika Sabora R.H.

A sada odgovor i dr. Andriji Hebrangu: i početkom proljeća 2002.g., na stranačkom izbornom saboru HDZ-a, u sukobu između frakcija Ivice Sanadera i Ivića Pašalića, najmanje glasova je dobio upravo Vladimir Šeks! Pa ipak, iako je Šeks bio hametice poražen, on nije morao kao poraženi Pašalić, Škaro i Maja Freundlich podnijeti ostavke na svoje stranačke položaje, nego je Šeks još nagrađen – postao je i nominalno drugi čovjek u HDZ-u! A povratkom HDZ-a na vlast krajem studenog 2003.g. postao je i glavna figura na vlasti – postao je predsjednik Sabora R.H. i tako zadržao sve uzde vlasti u svojim rukama!

Čuvajte se HDZ-ovci tog Jude-izdajnika, jer onaj tko je izdao jednom, izdat će još više puta! Stoga ga uklonite iz HDZ-e , 'makar i uz primjenu sile'! (Bora Čorba)

P.S.: Gornje podatke prepisao iz svog pisma-reagiranja 'Hrvatskom slovu', 27. travnja 2002.g., koje se može pročitati na mojem trećem blogu Semper Paratus Prometheus.

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., publicist,

Nema komentara: