srijeda, 8. prosinca 2010.

VESNA PUSIĆ ZA POČETNIKE

Dragovoljac.com/ Ivica Šola/Glas Slavonije/Vesna Pusić za početnike/

6. Prosinac 2010

Ivica Šola/Glas Slavonije

VESNA PUSIĆ ZA POČETNIKE

HNS je stranka koja vrvi kriminalom i kriminalcima, no to ne prijeći njihove čelne ljude da drugima svisoka dociraju. Čačiću je nadležno saborsko povjerenstvo presudilo da je kao ministar graditeljstva bio u sukobu interesa, jer su tvrtke povezane s njim radile izdašne poslove njegovom ministarstvu.

Srećko Ferenčak, čovjek od posebnog Pusićkinog povjerenja, osuđen je za kriminal oko zemljišta namijenjenog invalidima koje je po višestruko većoj cijeni preprodao Konzumu.

Ferenčak i Čačić čine sam vrh te stranke, prvi je (bio) glavni tajnik, drugi predsjednik. Možda se radi o virusu koji je zarazio stranku od samog utemeljenja. Naime, Marko Pušić, jedan od osnivača HNS-a, osuđen je zbog privrednog kriminala na dvije godine zatvora. No, imao je sreće, jer je tada HNS-ovac u mirovanju Stipe Mesić bio predsjednik države pa je Pušića - pomilovao.

Kakve su im gazde, takvi su i nižerangirani Pusićkini ljudi. Tako je šef karlovačkog HNS-a Dubravko Belan osuđen na osam mjeseci zatvora zbog krađe jedrilice, a povezuje ga se i sa švercom južnoameričkog kokaina.

Branko Spudić, načelnik općine Barilović, osuđen je na 14 mjeseci zatvora zbog "zamračenja" više od stotine tisuća kuna.

Od ljubavi do mržnje

Ni "mladi lavovi" HNS-a nisu ništa bolji od "otaca svojih". Mislav Žagar je od same Vesne Pusić bio predstavljen kao "nova stranačka snaga". Nakon optužbe za primanje mita, napustio je HNS. Od velike ljubavi između njega i Pusićke dogodila se velika mržnja i optuživanja tko je pokvareniji.

U Osijeku pak imamo novu nadu HNS-a, čovjeka s mudima Ivana Vrdoljaka. Rikao je prije nego što će zasjesti u fotelju vlasti da će Taslidžiću uzeti koncesiju za parking. Kada je došao na vlast, šuti k'o zaliven. Dečko, očito, parkirao svoja muda.

Ovo pišem potaknut Pusićkinom bahatom reakcijom na tekst kolege Jajčinovića u kojem, pozivajući se i na jednu moju kolumnu iz 2004., kaže kako je Tuđman ideju od 200 bogatih obitelji kopirao od Vesne Pusić. Pusićka se pere i tvrdi da mu "izvjesni Ivica Šola" nije baš najpouzdaniji izvor, pa onda razlaže što je mislila kada je mislila da kapital treba staviti u ruke "odabrane upravljačke elite", zapravo oligarha, bivših komunističkih direktora, koji su, kao, bili daleko od politike i političkog kadroviranja , već su se ravnali samo kompetencijama i strukom.

Ulašteni drpadžije

Budući da sam sve bio napisao na temelju osnovnih teza njene knjige "Vladaoci i upravljači", koje i sama u subotu ponavlja, možda je najbolje uputiti je na to kako je u svojoj stranci, gdje god su bili na vlasti, provela svoj "nauk", od Čačića preko Ferenčaka do "mladih lavova".

Usput, knjigu sam pročitao i nakon završetka se zapitao: Koja je bitna razlika između navodne Tuđmanove ideje o 200 "tajkuna" i Pusićkine o koncentriranju kapitala u uskom krugu od 18 (!) menadžera, pogotovo kada tu knjigu, poput mene, čitate 2002. godine dok su ona i njen libling Ratko bili na vlasti i mogli pokazati svu raskoš talenta? Ništa, doli da stranka prepuna kriminala viče stalno drž'te lopove.

I, dakako, drugi uvijek ne znaju, drugi nisu shvatili, nisu pročitali... A, zapravo, Pusićku jedino brine, to mi je u povjerenju rekao Woody Allen, da je odavno pročitana. Jedino još manjka da se, kao u lenjinističkim prijeporima, ustanove tijela za nadzor ortodoksnih interpretacija misli, lika i djela Vesne Pusić, kako se još netko, poput izvjesnog mene, ne bi upuštao u heretičke interpretacije tih ulaštenih drpadžija para - znanstvene legitimacije.

Ivica Šola

Glas Slavonije

Nema komentara: