četvrtak, 16. prosinca 2010.

Sanaderu, bolje krepat, ma ne molat !

AMAC-Hrvati.com/ Božić u pritvoru - izručenje neizvjesno/ Četvrtak, 16 Prosinac 2010

Božić u pritvoru - izručenje neizvjesno

(slijedi komentar Ante Rokova Jadrijevića)

Bivši premijer Ivo Sanader ostaje u austrijskom pritvoru tijekom božićnih blagdana, izjavila je na konferenciji za novinare državna odvjetnica u Salzburgu Barbara Feichtinger. Novo ispitivanje najavljeno je za 27. prosinca. Sanader će do tada ostati u pritvoru, ako prije toga ne izjavi da pristaje na izručenje Hrvatskoj ili ako austrijsko pravosuđe ne pokrene postupak zbog prijave o pranju novca.

Državna odvjetnica je rekla kako ne postoje naznake da bi Sanader mogao pristati na izručenje.

Sanaderovi tajni računi s 10 milijuna kuna

U slučaju Sanader pojavile su se nove informacije, a to je prijava jedne banke iz Innsbrucka o pranju novca, rekla je Feichtinger. Državno odvjetništvo u Innsbrucku morat će provjeriti prijavu, a u slučaju istrage i moguće optužnice taj bi slučaj otežao postupak izručenja, tj. za austrijsko pravosuđe on bi postao prioritetan. Tužitelj u Državnom odvjetništvu u Innsbrucku Hans-Joerg Mayr potvrdio je za HTV da postoje dojave prema kojima Sanader raspolaže novcem koji bi mogao biti važan za istražni postupak u Hrvatskoj te da postoji i odgovarajući zahtjev za pravnu pomoć hrvatskih vlasti. Nije želio odgovoriti o kojoj je banci i o kojoj svoti riječ.

Dodajmo da je HTV od visokog izvora iz hrvatskog istražiteljskog tima doznao kako je Sanader na dva tajna računa u inozemstvu stavio najmanje 1,3 milijuna eura. Zbog istrage, službenih detalja nema, no doznajemo da su računi locirani u Austriji i SAD-u. U medijima se navodi da policija provjerava račune još 14 članova šire obitelji bivšega premijera, i to od Austrije, preko Lihtenštajna i Švicarske do SAD-a.

Tri scenarija završetka slučaja Sanader

Ako se protiv Sanadera ne pokrene istraga u Austriji, samo o Sanaderovoj odluci ovisi do kada će Hrvatska čekati izručenje. Prema trenutačnoj odluci suda - do kraja prosinca. Sanadera nakon povratka u Hrvatsku odmah očekuje 30 dana istražnog zatvora u Remetincu, a zatim iskaz u USKOK-u koji će se snimati videokamerom. USKOK treba saslušati i stotinjak svjedoka, a tek nakon toga doći će na red zahtjev za podizanje optužnice.

Hrvatski diplomatski izvor vidi tri scenarija završetka slučaja Sanader. Prema jednom scenariju, Austrijanci Sanadera vraćaju u Hrvatsku. Prema drugom, uz odobrenu jamčevinu od milijun do dva milijuna eura, Sanader će se braniti iz Austrije. Mobilizirat će austrijske prijatelje i krenuti u napad na trio Kosor - Šeks - Bajić.

Treća je mogućnost - Sanader dolazi u Hrvatsku i obračunava se s bivšim kolegama s tvrdnjama - svi su sve znali, svi su jednako odgovorni.

Austriju interesira Hypo

Istražno povjerenstvo koruške Skupštine za slučaj Hypo banke na zatvorenoj sjednici u Klagenfurtu odlučilo je da će ispitati Sanadera. Kao mogući datum saslušanja spominje se 22. prosinca. Kod nas je afera Hypo otvorena kada je prije 10 godina o kreditu koji je od Hypa dobio Miroslav Kutle, za kojeg je Sanader dobio 800.000 DEM provizije, posvjedočila bivša Kutlina tajnica Milena Šenator.

No Austrijance ne zanima novac koji je iz Hrvatske odlazio u Austriju - milijuni koji su u kovčezima stizali u Klagenfurt te se privatnim avionima prebacivali u Hypovu podružnicu u Lihtenštajn.

Njih interesira samo kako se novac, preko sumnjivih kredita, vraćao u Hrvatsku.

Mladen Bajić već mjesecima govori isto: Istraga o tome ne miče se s mjesta jer mu Austrijanci ne daju podatke o tajnim računima.

(HRT)

Comments (2)

16-12-2010 19:23

Sram nas bilo

Sanader je smeće , još gori su ovi što se brinu za njegov jelovnik u zatvoru.
Jedan veliki hrvatski čovjek i branitelj trune u Haaškom zatvoru zahvaljujući nama koji smo šutjeli dok ga je zločinačka organizacija -Sanaderov HDZ transferirao...

Registered

DRAGO DUVNJAK

16-12-2010 22:07

Kolega Drago Duvnjak, nemojte tako ! Nismo šutjeli!!

Mnogi smo zbog svojih oštrih pera dolazili na crne liste i Sanadera i Bajićevih Udbomafijaških državnih odvjetnika, pa i čitavog hrvatskog 'Krivosuđa', loše smo prolazili na svom poslu, a sada teško živimo s mizenim (novim) mirovinama.... ali se još uvijek ne damo!

Bolje krepat, ma ne molat !

E, a sada je Vrag odnio i Sanadera!

Pa, ipak, Sanader se može barem malo iskupiti, ako se do kraja ispovjedi svom bratu Vinku (pismom preko svog odvjetnika!), koji će to po Duhu Svetome objaviti hrvatskim biskupima i čitavom hrvatskom vjerničkom puku - kako se pljačkala Hrvatska s Mesićevog, a sada i - YU-sipovićevog Pantovščaka, preko loših Šeksovih zakona (ta on je, Šeks, pravi gospodar KAOSA u Hrvatskoj, a naročito u hrvatskom 'Krivosuđu', ali i šire!), itd.,itd.

Sanader bi mogao mnogo pomoći Hrvatskoj, tako da na istu optuženičku klupu s njim zajedno sjednu barem još Mesić i Mladen Bajić, a ja osobno tu priželjkujem i Šeksa.... barem zbog svojih političkih nedjela i dakako - da vrati dug našem hrabrom generalu Branimiru Glavašu!

Zato Sanaderu, ne misli više samo na svoju guzicu!!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.
(hrvatski socijal-radikal i uvjereni republikanac)

Registered

Ante Rokov Jadrijević

Nema komentara: