nedjelja, 19. prosinca 2010.

PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ ZAKLJUČUJE DA VELIKA VEĆINA GRAĐANA NEMA PRAVO NA SVOJE PREDSTAVNIKE

Udruga Volim Hrvatsku - NE U EU 18. pros./dec. 2010.


NE ILI DA U EU?

PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ ZAKLJUČUJE DA VELIKA VEĆINA GRAĐANA NEMA PRAVO NA SVOJE PREDSTAVNIKE

Nakon višemjesečnog dogovaranja, u kasnim popodnevnim satima, u četvrtak 16. prosinca 2010, predstavnici udruge Volim Hrvatsku - NE U EU, napokon su se našli na službenom radnom sastanku s predsjednikom RH, Ivom Josipovićem.

Udrugu su predstavljali njezini suosnivači i pokretači, predsjednik Roko Šikić i dopred-sjednik Tomislav Capar. Unatoč najavljenoj mogućnosti sazivanja konferencije za tisak od strane Predsjednika na temu nužnosti pokretanja kvalitetnog dijaloga o pristupu RH u EU, do tog očekivanog i demokratskog poteza nije došlo.

U kvalitetnoj, a povremeno i žustroj raspravi, razmijenjena su stajališta o vrućoj i za Hrvatsku sudbonosnoj temi. Najveći dio razgovora bio je posvećen posljedicama snage utjecaja integracije RH u EU, ali se u najznačajnijem dijelu sastanka govorilo o nužnosti pokretanja najšire javne rasprave, te dilemi tko je stvarni politički predstavnik i zastupnik velike većine građana, koji se nisu spremni odreći suvereniteta Hrvatske.

Predstavnike udruge Volim Hrvatsku iznenadio je stav Predsjednika da se rasprava zapravo već provodi, ali isključivo u krugu političkih stranaka koje su i dobile legalitet na posljednjim izborima. Nakon takvog odgovora predsjednika Josipovića, g. Roko Šikić je pitao čije je mišljenje Predsjednik, kao izravno izabran predstavnik birača, dužan provoditi - mišljenje svih građana, svoje osobno ili mišljenje stranke koja ga je na tu dužnost kandidirala?

Odgovor, da legitimitet zastupanja imaju parlamentarne političke stranke, dok ostali građani imaju šansu na sljedećim izborima, zaprepastilo je predstavnike udruge. Izrazivši jasno neslaganje s tom izjavom i s takvim stavom, predstavnici udruge Volim Hrvatsku - NE U EU završili su posjet Predsjedniku.

Roko Šikić je o stavu predsjednika Josipovića izjavio: "Teza kako već postoji javna rasprava, ali se navodno vodi u krugu istomišljenika, koji pri tome predstavljaju zapravo manjinu građana, u potpunosti je neprihvatljiva. Zajedničko klimanje glavom na direktive iz Buxellesa nije rasprava, već stvarno izrugivanje biračima i samoj demokraciji kao političkom sustavu."

Dopredsjednik Udruge Tomislav Capar je zajednički stav nadopunio pitanjem: "Zar je moguće da Predsjednik, a koji je sebe na inauguraciji nazvao predsjednikom svih građana, uključujući pri tome i one koji su mu dali potporu svojim glasovima, i one koji su glas dali protivnicima i one koji nisu izašli na izbore, tu izjavu danas u potpunosti ignorira?

Ovakvim svojim stavom Predsjednik svima koji nisu njegovi politički istomišljenici praktično oduzima pravo na mišljenje i zaštitu stavova u integracijskom postupku koji parlamentarne stranke ovako samovoljno provode."

Romano Sole

Član Izvršnog odbora udruge "Volim Hrvatsku - ne u EU"

Komentar A.R.J.:

E, a da su naši dečki svoju Udrugu preimenovali u tzv. „nevladinu udrugu“ ili NVO, pa još k tome pripadali subverzivnim NVO, tipa srpskog 'GONG-a', tada bi naš omrznuti predsjednik YU-sipović drukčije 'pjevao'!!

Nema komentara: