nedjelja, 7. veljače 2010.

SUDE MI - u Udbomafijaškom hrvatskom „KRIVOSUĐU“ - 3.dio


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., 6. veljače 2010.


OHRANA Semper Paratus (com)


SUDE MI - u Udbomafijaškom hrvatskom „KRIVOSUĐU“ - 3.dio


Kako se sudi u Istri, a posebice u Općinskom sudu u Bujama, neka se prosudi i na temelju ovog mog 9.-og sudskog predmeta, koji mi je izfabricirala lokalna Udbomafija, koja djeluje u pozadini tog suda. A pokrovitelj tog i takvog suda je bio i ostao dr.sc. Aldo Radolović, bivši predsjednik Županijskog suda u Puli, a sada sudac Ustavnog suda R.H.


Dakle, on je i dalje Gazda istarskog „KRIVOSUĐA“!


A i njegov slučaj će ovdje doći na red!


No prije toga da vidimo kako je sve to godinama štitio Mladen Bajić.


Evo kako je Mladen Bajić tri i pol godine stornirao i opstruirao istrage protiv enormnog katastarskog i zemljišno-knjižnog kriminala u našoj maloj i minijaturnoj općini Brtonigli, u Istri. A u svemu mu je pomagao ZOU udbomafijaškog odvjetnika Slaviše Perovića iz Umaga!


Bilo je toga mnogo i u susjednim općinama Buje, Grožnjan, Umag i Novigrad, i to na vrlo sličan način, no to je na njima da se bore – ako imaju hrabrosti za to.


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.


* * * * * *


Miroslav Radošević, Brtonigla, Grobice 6, 20. rujna 2006.

Tel. (052) 774-300

Ante Rokov Jadrijević, Brtonigla, Kovri 25

Tel. (095) 812 97 26


Predmet: Prijava kriminalnih radnji

u Općini Brtonigla


SABORSKOM ODBORU ZA PREDSTAVKE I PRITUŽBE

Gospodinu Ivi Begu
Poštovani!


Pozdravljamo najnoviju inicijativu predsjednika naše hrvatske Vlade dr. Ive Sanadera da građani preuzmu sami dio odgovornosti u borbi protiv kriminala i korupcije, kao rak-rane našeg današnjeg društva. Stoga evo i našeg skromnog priloga toj plemenitoj borbi.


U našoj maloj općini, koja broji jedva 1.600 stanovnika, u najvećem broju Hrvata (premda je općina dvojezična), Hrvati nisu nositelji nijedne političke funkcije. Naime, u svim organima općinske vlasti , od Poglavarstva do vijeća, te raznoraznih komisija, u ni jednom slučaju nositelj funkcije nije Hrvat. I tako je to bilo u posljednjih 13 godina, od kada je formirana Općina Brtonigla. A upravo od te činjenice kreće enormni katastarski kriminal, kupnja i preprodaja društvene imovine, po načelu «svoj–svome»! Znači, tipična IDS-ova «privatizacija»!


Pođimo redom, i to od samo najkrupnijih slučajeva:


1.- Jedan od IDS-ovih pokretača, osnivača i prvih moćnika Općine Brtonigla Franco

Cattunar, koji je prije toga bio obični siromašni poljoprivrednik, sa svega šest razreda osnovne škole, odmah je dobio na korištenje ogromnu, staru, ali vrlo dobro očuvanu zgradu («Agrariju»), koja se prije toga našla u sumnjivom vlasništvu Zajednice Talijana (!!), i to za samo 40.000 DEM (vrijedila je najmanje pet puta više!), uz priznata «ulaganja» (koja uopće nisu bila izvršena!), i to u visini od čak 20.000DEM! Tu zgradu on kupuje i knjiži na svoje ime, a potom je više puta iznajmljuje (odnosno rentira!), da bi istu ove godine prodao (preprodao!!) za 300.000 Eura !!


2.- Na sličan način i istim političkim putem, Franco Cattunar dolazi u posjed 20 hektara

najboljih vinograda bivšeg PIK-a Umag, po cijeni od samo 1 (jedne) kune po kvadratnom metru !! Dakle, kupio ih u bescijenje. A uz pomoć grupe pravnika bivše velike općine Buje spretno je uknjižio svoje vlasništvo. Osim toga uspjelo mu je prigrabiti još 50 -tak hektara najboljih vinograda, koje obrađuje i iskorištava, a ne plaća nikakvu zakupninu niti najam.

K tome, uz pomoć IDS-ovih čelnika Općine Buje, on se domogao i bivšeg velikog društvenog vinskog podruma u Bujama, za kojeg do dana današnjega nije platio niti jednu kunu! A godišnja proizvodnja svih «njegovih» vinograda je oko 330 vagona vina!


3.– S te novostečene pozicije se Franco Cattunar domogao i visoke funkcije u Uredu za

Gospodarstvo Županije istarske, uz bok moćnom Milanu Antoloviću, koji vedri i oblači po Istri kao IDS-ovom «pašaluku», dijeleći besplatno sadni materijal (loze, voćke, masline, itd.), sumnjive kvalitete, koji se pretežno uvozi iz Italije po bagatelnoj cijeni, dijeleći kredite isključivo svojim IDS-ovim aktivistima i pristalicama. Tako je Cattunar dobio 2004.g. krajnje upitan kredit u visini od milijun kuna za izgradnju svog novog vinskog podruma. Naime, Cattunarova hipoteka za taj kredit je vrlo sumnjiva, jer je založio 36 parcela zemljišta koje je dobio na natječajima za prodaju društvene zemlje koje je sam isforsirao, usilio i «namjestio» u Općinskom vijeću, kojemu je sam bio predsjednik! (u prilogu Vam dostavljamo pet izvoda iz zemljišnih knjiga, koji ukazuju na sve to).


4.Franco Cattunar, u svom tipičnom samovoljnom stilu, gradi svoj novi vinski podrum

na lokaciji Žmergo, u svojim novostečenim vinogradima, gdje teren nije urbaniziran, bez ikakve lokacijske i građevinske dozvole! A da o ekološkim posljedicama i ne govorimo! Pripremni građevinski radovi izbacili su oko 12.000 kubika zemlje, jer je podrum cijelom svojom visinom ukopan u zemlju. A od Općine Brtonigla je tražio samo dozvolu za gradnju staklenika, što mu je bilo odobreno, uz plaćanje lokacijske dozvole od 60.000 kuna, za koje se javno govori da ni to nije uplatio.

Na isti ilegalni način se Franco Cattunar domogao i priključaka za struju i vodu, u suradnji s načelnikom općine Dorijanom Labinjanom, koji je potpisao «zajedničku» investiciju Općine u korist Franca Cattunara! Napominjemo da je Franco Cattunar na potpuno isti način manipulirao i s prethodnim načelnikom općine Stefano-om Sissot-om ! O tome je ranije više puta pisao i «Glas Istre».


5.Franco Cattunar se «privatno» dogovorio s načelnikom obližnje Općine Grožnjan da

Općina Grožnjan svoje zemljište veličine 34 hektara u donjem dijelu doline Mirne (bliže Brtonigli !) ustupi, odnosno pripoji Općini Brtonigli, kako bi se stvorila mogućnost za malu «kompenzaciju» načelniku Grožnjana Rinu Dunišu, koji je tako dobio 4 hektara zemljišta u priobalnom dijelu Općine Brtonigla, u naselju Karigador – i to po cijeni od svega jedne kune po kvadratnom metru!

A ona 34 dobivena hektara je Franco Cattunar dodijelio sebi i trojici svojih najbližih prijatelja i «pobočnika» iz IDS-a!!


6. – Uoči prošlogodišnjih izbora za lokalnu samoupravu, Franco Cattunar je samovoljno

dogovorio rušenje dječjeg igrališta «Kortil» u centru Brtonigle, koje je tu postojalo od pamtivijeka, e da bi s grupom zainteresiranih starijih IDS-ovaca na tom mjestu sagradio boćalište.

Dodatni motiv Franca Cattunara je bio uzeti proviziju za to, kao što je to uoči izbora učinio i na sedam drugih mjesta u Brtonigli , raskopavajući ulice za tobožnje komunalne radove i kanalizaciju.

Međutim, pobunili su se građani Brtonigle, a naročito mlade majke koje su tu oduvijek na zraku šetale svoju malu djecu – na jedinom takvom dječjem igralištu u Brtonigli. Stoga su građani pozvali građevinsku inspekciju, koja dolazi i stavlja zabranu na dalje izvođenje već napola dovršenih radova, te donosi rješenje – naredbu o vraćanju igrališta u prvobitno stanje.

Međutim se Općina (odnosno Cattunar, jer On je Općina!) drsko oglušila na to. Sadašnja situacija je takva da boćari nesmetano boćaju na tom bivšem dječjem igralištu, a djeca se, silom novih prilika, igraju loptom na glavnom trgu ispred crkve i Općine!


7. – Uoči prošlogodišnjih izbora, na brzaka i na silu je donešena odluka u Općinskom vijeću

Brtonigle da se popravi krov stare škole u centru Brtonigle, kako bi se nakon više godina nebrige i nerada pokazala IDS-ova briga za svoje birače (t.j. za njihove glasove na izborima). Skinuto je oko 2.000 kanalica (osam paleta) i oko 5.300 «tavelica» (rustikalnih ciglica, koje su vrlo tražene na tržištu starina). To je pohranjeno u naselju Špinotija, gdje Franco Cattunar ima svoje privatno skladište. Međutim, tavelice su nestale! A novi IDS-ov načelnik Općine Brtonigla ne želi i odbija prijaviti njihov nestanak, kako ne bi svog pravog «Gazdu», podrugljivo nazvanog «il grande sheriffo», doveo u težak položaj. Jedan oporbeni vijećnik općinskog vijeća je tu prljavu rabotu prijavio policiji u Umagu, koja je poslala službeni upit Općini Brtonigla o tome, ali se nakon toga ništa nije dogodilo!

Međutim, imamo saznanja da su tavelice nestale 25. travanja 2006.g., kada je po njih došao jedan kamion i odvezao ih ..... kamo, to ćemo otkriti u eventualnom sudskom postupku, jer očevidac želi biti svjedok samo na (javnom) suđenju, na sudu, kako bi izbjegao teroriziranje od strane Cattunara i njegove «bratije». A Franco Cattunar je po tome dobro poznat čak i sa stranica «Glasa Istre», jer je jednom pretukao svog prijatelja iz IDS-a, koji je denuncirao njegove kriminalne sklonosti i kriminalne radnje na početku njihovog prvog mandata, a također je fizički prijetio novinarki «Glasa Istre», koja je kritički pisala o njegovim kriminalnim poduhvatima u tadašnjem Poglavarstvu Općine Brtonigla.


8. – Ispod svojih vinograda i svog novog i bespravno sagrađenog vinskog podruma, već spomenutog u točki 4., Franco Cattunar je u predjelu zvanom Škrline, u sudjelovanju

s Vodoprivredom, napravio sabiralište vode, koje koristi za vlastite potrebe (polivanja,

odnosno špricanje vinograda).

Također je u Škrlinama izgrađen most i obnovljen stari izvor, a da bi se sve to nekako prikrilo, odnosno kamufliralo pred javnosti, popravljena je i poljska cesta od Brtonigle do Škrlina. Povrh toga je kolski put od Cattunarove Nove Vasi do Škrlina temeljito proširen, prekriven debelim slojem tampona i na otvorenju obećano da će se asfaltirati cesta Nova Vas – Donje Baredine! I sve to na trošak Općine Brtonigla. To je bilo u vrijeme prije izbora, kada je IDS praktički sam vladao Općinom Brtonigla! A sva ta podla rabota je proglašena «šetalište Škrline». A to «šetalište je udaljeno od Brtonigle više od dva kilometra i tamo gotovo nitko iz Brtonigle nikad ne zalazi.

Također je u tom istom sumnjivom poduhvatu napravljena potpuno nova cesta po privatnim parcelama prema Donjim Baredinama, kako bi po toj cesti i jedan moćni IDS-ov kompanjon mogao dovoditi turiste iz Novigrada u svoju vilu sa bazenom - tim veoma skraćenim putem – prema Krasici !


9. – Poslije prošlogodišnjih izbora za lokalnu samoupravu, nositelj liste i predsjednik

Hrvatskih socijal-demokrata (HSD-a) Brtonigle žalio se Županijskom i Ustavnom sudu R.H. na namještanje izbora i falsificiranje izbornih rezultata, tvrdeći da je to učinio upravo Franco Cattunar! U svojoj Žalbi on je okvalificirao Franca Cattunara kao «zloglasnog člana dosadašnjeg Općinskog vijeća i Poglavarstva Općine Brtonigla, tajkuna IDS-a, koji je najodgovorniji za drsku otimačinu i prisvajanje društvene imovine, za ogromni katastarski kriminal u Općini Brtonigla, za krupnu privatizacijsku pljačku, drsko namještanje natječaja, sklapanje štetnih ugovora na štetu Općine Brtonigla, itd.». Franco Cattunar je tužio predsjednika HSD-a Brtonigle, a kaznena sutkinja Općinskog suda u Bujama je u rekordnom roku, na zahtjev i pod velikim pritiskom moćnog odvjetnika Slaviše Perovića, koji je inače i odvjetnik Općine Brtonigla, strelovitom brzinom sazvala ročište (K-277/05), te na samom početku isključila javnost sa suđenja i donijela presudu u korist moćnog Franca Cattunara i još moćnijeg njegovog odvjetnika Slaviše Perovića, koji je drmao Općinskim sudom u Bujama, sve dok nova ministrica pravosuđa gđa Ana Lovrin nije smjenila, odnosno uklonila bivšu predsjednicu tog suda Jasnu Stupavsky- Stellu!


10. - Budući da je IDS, i pored prljavih manipulacija uoči i na dan izbora, ipak izgubio

izbore, odnosno izbornu većinu, Franco Cattunar je podkupio «nezavisnog» vijećnika Luciano-a Pregaru, s Nezavisne liste profesorice Anne Novacco. Uz pomoć tog prebjega Luciano-a Pregare, moćni Franco Cattunar je ponovo zadobio većinu u Općinskom vijeću i tako sačuvao vlast IDS-a u Općini Brtonigla. Za sebe je unaprijed osigurao položaj predsjednika Općinskog vijeća, uz Pregaru kao svog zamjenika. Tako je i dalje nastavio svoje kriminalno vladanje Općinom Brtonigla. Primjerice, tako je nastavio s namještanjem natječaja za kupovinu poljoprivrednog zemljišta. A u zadnjem natječaju (koji je srušen od strane ministra poljoprivrede gosp. Petra Čobankovića!!), za sebe je uzeo 86 parcela u katastarskoj općini Brtonigla i 13 parcela u katastarskoj općini Nova Vas, dakle ukupno oko 250.000 kvadratnih metara prvoklasnog poljoprivrednog zemljišta, normalno – za samo jednu kunu po kvadratnom metru!! Pored njega, na tom istom natječaju su se njegovi prijatelji, rođaci i znanci (čak i ugostitelji koji se nikad nisu bavili poljoprivredom) također domogli poljoprivrednog zemljišta, dakako, također po cijeni od samo jedne kune, kako bi se obogatili putem preprodaje!


Bilježimo se sa štovanjem!


U ime veće grupe građana Brtonigle, koji ovaj put žele ostati anonimni:

1._________________________ 2. ____________________________

(Miroslav Radošević) (Ante Rokov Jadrijević)


P.S. : Ovo je samo jedan dio kriminalne priče u našoj Općini Brtonigla, i to samo onaj dio

vezan za predsjednika Općinskog vijeća Općine Brtonigla. Ukoliko budete smatrali potrebnim stojimo Vam na raspolaganju, čak i svojim dolaskom u Zagreb. Čitavim svojim ljudskim integritetom jamčimo za točnost ovih podataka koje smo ovdje naveli.


Miroslav Radošević i Ante Rokov Jadrijević


Nema komentara: