srijeda, 13. studenoga 2013.

Linić, Todorić i Ostojić u aferi Živogošće: Prodajemo naše hotele tvrtki s dva zaposlenika?



Dnevno.hr/ Linić, Todorić i Ostojić u aferi Živogošće: Prodajemo naše hotele tvrtci s dva zaposlenika?/ 08. studenog 2013.

Autor: I.B.




Linić, Todorić i Ostojić u aferi Živogošće:
Prodajemo naše hotele tvrtki s dva zaposlenika?
Bacimo sad malo oko na tvrtku koja će "olakšati" naš proračun za milijunske iznose. Iako će KHA dva d.o.o. preuzeti sve blagodati većinskog vlasništva Hotela Živogošće, ne žele preuzeti i neke od odgovornosti koje idu uz to…. Novi vlasnik se u Planu rekonstruiranja ne odriče zahtjeva za nadoknadu ratne štete prema ministarstvu financija, što znači zasad očekuju da im država pokloni oko 200 milijuna kuna kako bi ih uložili u obnovu…. Iza svega se kriju Ivica Todorić i Veljko Ostojić.

(slijede dva oštra komentara Ante Rokova Jadrijevića)
 


Ovaj tjedan će definitivno ući u konkurenciju za najgori tjedan u političkoj karijeri hrvatskog ministra financija Slavka Linića.

Nije još prošao ni cijeli tjedan, a Liniću se od udruge "Zviždač" već sprema jedna kaznena prijava zbog veleizdaje.

Ipak, čini se da to neće biti jedini kazneni postupak protiv našeg ministra. Na adresu redakcije portala Dnevno.hr stigla je anonimna kaznena prijava protiv Linića i drugih visokih dužnosnika za slučaj financijskog rekonstuiranja Hotela Živogošće.

U kaznenoj prijavi je vrlo detaljno objašnjeno zašto novi Plan rekonsturukcije, tj. prodaja većinskog paketa dionica tvrtke Hoteli Živogošće, koje su do sada bile u državnom vlasništvu, nije u interesu Republike Hrvatske.

Kako je navedeno u kaznenoj prijavi, autor je direktno upleten u rad i vlasništvo nad spomenutom tvrtkom, te je ovaj dokument, navodno, već poslao DORH-u.

Priča o prodaji Živogošća je puna sumnjivih detalja.

Ako je vjerovati dokumentu, riječ je o milijunskim "greškama" Ministarstva financija u pregovorima s kupcem, tvrtkom KHA dva d.o.o. Do kupca ćemo doći nešto kasnije, ali vratimo se na milijunske propuste.

Za nekoga tko je strah i trepet poreznih obveznika, Linić se ovdje nije pokazao kao vrhunski pregovarač. Za početak, država će novom kupcu oprostiti kamate na dug koji je Živogošće skupilo tokom godina. Samo kamate iznose preko 111 milijuna kuna.

To nije kraj Linićev darežljivosti. Otpisat će se i 41.8 % glavnice duga, što je skoro 50 milijuna kuna.

Istina, teško je naći kupca ako nekome uvališ još i milijunske dugove, ali progledati kroz prste 160 milijuna kuna je stvarno previše.

No dobro, koliko će država zaraditi na ovoj prodaji? Prema riječima autora kaznene prijave, država će u sljedećih šest godina dobiti oko 69 milijuna kuna.

Autor tvrdi da je to sramotno malo, te da bi dečki iz ministarstva puno bolje prošli kad bi tvrtka otišla u stečaj ili provela samosanaciju. U vlasništvu tvrtke se nalaze hoteli Živogošće i Punta, autokamp Dole i zemljište restorana Ratac.

Autor kaznene prijave procjenjuje da bi država kao većinski vlasnik na imovini tvrtke zaradila 137 milijuna kuna.

Drugim riječima, Hrvatska će zapravo izgubiti 68 milijuna kuna.

Bacimo sad malo oko na tvrtku koja će "olakšati" naš proračun za milijunske iznose. Iako će KHA dva d.o.o. preuzeti sve blagodati većinskog vlasništva, ne žele preuzeti i neke od odgovornosti koje idu uz to. Novi vlasnik se u Planu rekonstruiranja ne odriče zahtjeva za nadoknadu ratne štete prema ministarstvu financija, što znači zasad očekuju da im država pokloni oko 200 milijuna kuna kako bi ih uložili u obnovu.

Iz nekog razloga, taj postupak se vodi odvojeno od same prodaje Živogošća.

Što se tiče same tvrtke, znamo li uopće kome prodajemo i je li ministar Linić napravio svoju domaću zadaću? Možda je bio uvijek jedan od onih koji čekaju da ju netko drugi napravi, pa ju on samo prepiše. Ako je to slučaj, rado ćemo mu izaći u susret.

Prema podacima trgovačkog suda, KHA dva d.o.o. je tvrtka koja postoji nekih mjesec dana s temeljnim kapitalom od 20 000 kuna.

Kako misle investirati 21.6 milijna kuna u poslovanje hotela Živogošće, možemo samo nagađati. Znači li to da smo spremni dati milijune tvrtci koja nema pokrića da nam vrati tu investiciju u slučaju da tvrtka ode u stečaj.

Dakle, oni nemaju novac, ali sigurno postoji netko tko namjerava dati tih 21 milijun kuna. Tu u priču dolazi tvrtka KARISMA HOTELS ADRIATIC, veliki brat tvrtke KHA dva.

Prema podacima registra trgovačkog suda, ta tvrtka je teška 24.7 milijuna kuna. Ekskluzivno smo saznali da ta tvrtka ima sveukupno dva zaposlenika, te da je to još jedna podružnica najvećeg hrvatskog koncerna Agrokor.

Drugim riječima, na vrhu piramide je Ivica Todorić.

Nadam se da nisam jedini koji smatra neobičnim da tvrtka s tolikim kapitalom ima samo dva zaposlenika. Stupili smo u kontakt s Vedranom Lekom, jednim od dvojce zaposlenika.

Vedranu Leki smo poslali upit o poslovanju tvrtke i iznenadili se da je njegov službeni mail ima domenu Agrokora.

Još jedna zanimljivost o kojoj su već pisali hrvatski mediji, je da će novi predsjednik uprave KARISMA HOTELS ADRIATIC postati Linićev bivši kolega iz kabineta Vlade, Veljko Ostojić.

Pričalo se da će bivši ministar turizma Ostojić još početkom ovog mjeseca doći na čelo Todorićeve podružnice, ali pravno još nije preuzeo tu dužnost.

Cijeli ovaj slučaj je jako neobičan i još se ne zna što će DORH napraviti s kaznenom prijavom.

Jasno je da je da ovu cijeli priču vodi Agrokor, jer u kojim normalnim okolnostima bi prodavali naše hotele tvrtci s temeljnim kapitalom od 20 000 kn?

Autor: I.B.

******

Komentari (16)


· 
Ante Rokov Jadrijevic · Česti komentator · Brtonigla

Međutim.... ključno je pitanje zašto Glavni državni "odvjetnik" Mladen Bajić još nije podnio optužnicu protiv bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića u onoj lanjskoj aferi pogodovanja i u milijunskoj preprodaji kuće svoje supruge kod Vodnjana u Istri??

A da je to Glavni.... Mladen Bajić učinio, onda do ove njegove najnovije priče i ne bio došlo!

Da, ali onda bi Bajić prošao kao i njegov prethodnik Radovan Ortynski !!

Dakle, opet se vraćamo na OPSKURNOG ministra S-Linića!!

Ne zaboravimo da su S-Linić, dr. Mato Crkvenac i dr. ing. Goran Granić u vrijeme Račanove "trećejanuarske" Vlade obnašali ukupno 49 različitih funkcija!! I više nego udvostručili ondašnji dug Hrvatske: sa 8,5 milijardi dolara na 22,5 milijardi eura!!!

A to je "slavno" hrvatsko Udbomafijaško novinarstvo sustavno prešućivalo - i dan-danas prešućuje. I ne samo to: isto to Udbomafijaško novinarstvo polovicu tog NJIHOVOG duga sustavno podmeće HDZ-u!

Ja sam o tome pisao još prije više od deset godina, a kako sam zbog toga prošao.... to samo dragi Bog i ja osobno znamo! Ali barem zbog toga mirno spavam!

A kako zbog toga sada spavaju S-Linić i Mladen Bajić, sada kada se klupko najveće korupcije počinje sve brže odmotavati .... sada će živi (kriminalci iz ove i sličnih priča na ovom portalu!!) - zavidjeti mrtvima!!
Nada Jurinčić · Česti komentator · Split, Croatia
I sada mi objasnite još samo jedno-tolike stranke i udruge, pokreti..koji su za skidanje ova veleizdajničke Vlade i lustraciju kao Conditio sine qua non napretka Hrvatske-I NIŠTA…
Oni,ti udbomafijaši su podivljali,više nemaju mjere niti ikakvog straja da će biti kažnjeni.

Pa što je to ?Kako to tumačite?
Odgovor · 1 · Sviđa mi se · 10. studeni u 12:06

Ante Rokov Jadrijevic · Česti komentator · Brtonigla
@Nada Jurinčić /Odgovaram Vam,

poštovana gospođo: zato što je Manolić i njegova crvena garda Udbaša u svaku našu stranku ubacila po nekoliko svojih ljudi. Tako isto i u stožere svih naših ratnih brigada.... naprosto, dr. Franjo Tuđman drukčije i nije mogao ... iskoristio je staru Udbinu infrastrukturu, kao svoje "raketno gorivo", a kad se dokopao orbite pokušao je odbaciti "balast"... Ali je "balastu" ostala infrastruktura na zemlji.... Ona po sudovima, po bankama, po medijima, itd.

Držim da je najveća Tuđmanova greška što nije stvorio svoje medije i što nije "lustrirao" Udbaško i Udbomafijaško "pravosuđe". A jedan od naj- primjera je Mladen Bajić!

I da ne zaboravim "kolegu", odnosno "Sovu" Vladimira Šeksa!! Šeksa, najvećeg ZLODUHA HDZ-a, kojega sam ja godinama apostrofirao kao "Velikog Meštra svih hulja" !

Odgovor · 1 · Sviđa mi se · 10. studeni u 19:54
 

Nema komentara: