srijeda, 2. prosinca 2009.

Postajemo li Hrvati manjina u "svojoj" Hrvatskoj?


Ante Šare, Split 29.nov./studeni 2009.


Reagiranje na intervju gosp. Dragana Crnogorca „Promeniti sliku HRT-a“


Postajemo li Hrvati manjina u "svojoj" Hrvatskoj?Poštovani kolega, profesore Pečariću, zahvaljujem na poslanom intervju-u "Promeniti sliku HRT", na koji moram reagirati.


Koliko mi je poznato ne postoji u svijetu država u kojoj djeluju političke stranke koje u naslovu imaju ime neke druge države, te koje na osnovu toga imaju i svoje zastupnike u nacionalnim parlamentima. Osim rijetkih pripadnika Srba, koji su se priključili kao državljani RH raznim političkim strankama, uglavnom lijeve opcije, ostali - to možemo mirno reći - i dalje srbuju. U nas je to očito normalna pojava, na koju nitko nije intervenirao, a u zadnje vrijeme je sve agresivnija.


Gosp. Dragan Crnogorac u svojim odgovorima upravo pokazuje kuda vodi ta nova politika srpske manjine u Hrvatskoj. Da li je to priprema za opću liberalizaciju svekolike politike kada Hrvatska bude primljena u EU, pa se priprema srpsko nacionalno i

teritorijalno otcjepljenje po novim političkim pravilima, kada to oružjem nisu uspjeli napraviti.


Ne bi se trebali ničemu čuditi jer u Istri postoje političari koji tu ideju već danas propagiraju.


Ne bih želio biti zloguk prorok, ali svaka koalicija nam je donijela štetu, a zahvaljujući ovoj zadnjoj neki su već počeli stupati marševskim korakom, pa se ne treba iznenaditi ako uskoro bude osnovana i neka nova udruga koja bi se mogla zvati ORSRNA (Organizacija srpskih nacionalista), kojoj će hrvatska država po svom starom običaju odmah dotirati odgovarajući iznos za t.zv. hladni pogon, kako bi članovi nove udruge u određenom trenutku mogli napraviti vruči pogon.


S ovakvim stavovima bilo kojeg člana srpske manjine treba biti posebno oprezan, ako zbog ničeg drugog onda zbog kolektivnog pamćenja na sve bezobrazluke i zlodjela koja su upravo Srbi u Hrvatskoj činili od 1905. do danas na slični način, a što se je uvijek događalo po budnom paskom "majke Srbije" i SPC, koja bez ikakvih kritika "ima pravo da se meša u politiku" uz podršku velikog broja anacionalnih hrvatskih intelektualaca i dijela poluinteligenata.


Dotičnom gospodinu je Hrvatski jezik očito neprihvatljiv, pa ustrajno nameće i koristi srpski jezik, iako je vjerojatno u Hrvatskoj završio cjelokupno svoje školovanje usput zaboravljajući da su u Hrvatskoj Srbi od pamtivijeka govorili jezikom kraja u kojem su živjeli, t.j. hrvatskim jezikom u svim varijantama i dijalektima. Pa i samo njegovo kulturno društvo ne zove se Prosveta nego Prosvjeta.


On smatra da se o ratu, koji je zavio u Hrvatskoj mnoge u crno, ne bi smjelo više govoriti, jer stvara nezgodne situacije i nepotrebnu netrpeljivost među ljudima te nameće govor mržnje, kao da su Hrvati sami pucali na Vukovar, rušili vlastitu zemlju i ubijali svoj nevini narod.


Ako samo pročitamo koja novinarska pera su se sjatila u redakciju lista kojeg upravo pokreće srpska manjina onda ćemo tek vidjeti što je to govor mržnje. Gosp. Crnogorac i njemu slični očito nije shvatio da je državljanin Republike Hrvatske koja ga hrani, u kojoj je našao mjesto svojeg življenja, te da mu je dužnost raditi za nju a ne protiv nje. To posebno vrijedi ako je njegova obitelj generacijama živi u Hrvatskoj.


Ako je došao kao pripadnik raznih vojnih formacija u nedavnoj prošlosti i odlučio ostati u Hrvatskoj onda postaje jasan njegov stav kojeg bi morao odbaciti i uz puno poštovanje zemlje koja ga je primila započeti izgrađivati most prijateljstva i zajedničkog življenja.


Dovoljno je pratiti razne njemačke TV postaje na kojima se redovito prikazuju filmovi iz II. svjetskog rata, *da se ne zaboravi* i to nikoga nije zasmetalo, naprotiv takva praksa je je upozorila mnoge da se takva politička nedjela ne smiju nikada više dogoditi. Kod nas bi o svemu trebalo šutiti i nikada ne imenovati one koji su ubijali i rušili, pa pripremiti teren da se u budućnosti nešto slično ponovno dogodi.


Izgleda da Hrvatima nije dozvoljeno da imaju povijesno pamćenje, a svakome je dozvoljeno da diktira Hrvatima kako smiju u vlastitoj državi živjeti.


Nisam nikada mogao pomisliti, da će se od 2000. godine "demokratska vlast izabrana od naroda" svojski truditi da hrvatski narod u vlastitoj državi postane manjina.


Uz srdačne pozdrave,


Ante Šare

Nema komentara: