ponedjeljak, 7. rujna 2009.

Tražimo od naše Vlade da ustraje oko međunarodnog suda!

Daniele Kolec, profesionalni ribar iz Umaga maj/svibanj 2009.

(bivši predsjednik Udruge ribara Bujštine)


Tražimo od naše Vlade da ustraje oko međunarodnog suda!


Ove dane imamo prilike pratiti jaku Evropsku diplomaciju koja pokušava na neki način odblokirati Hrvatsku od Slovenskoga veta u pristupanju Hrvatske u EU. Moramo reći da su tu stvari čudne i jako sumnjive. U igri su isti Europski političari koji su kada je Hrvatska proglasila ZERP odmah, u rekordnom vremenu doputovali u Zagreb i energično, skoro bezobrazno , naredili Vladi da ukine ZERP ili od ulaska u EU nema ni govora.


Ti političari su u biti svjesno prekršili sva međunarodna prava mora i ucijenili su drugu državu da ne primjenjuje ista, a sve na korist drugih, gdje je Italija proglasila ekološki pojas a bistra je Slovenija proglasila svoj ZERP i to u vodama u kojima je neosporan naš hrvatski suverenitet i u kojima jedino Hrvatska ima pravo eksploatirati. To znači da je Slovenija prekršila sve međunarodne konvencije, a da zbog toga nije snosila nikakve posljedice od EU, a ni od jedne Evropske članice.


Sada, Slovenija, koja je bila suzdržana oko tog novog pitanja , isti ,,počinje prihvaćati,, i to je jako čudno. Nemojmo zaboraviti da je prije nekoliko godina gosp. William Perry (bivši visoki američki državni dužnosnik) bio određen i prihvaćen kao posrednik oko tog pitanja, ali se on iznenada i naglo povukao, odnosno nije dao nikakvo rješenje. Zašto?


Da je postojala neka solucija oko graničnog spora vjerujemo da bi je gosp. Perry našao, jer se vjerojatno konsultirao i sa stručnjacima međunarodnog prava i tu je vidio da se npr. sa Drnovšek - Račanovim sporazumom debelo krše međunarodna prava mora i da bi takav negativan primjer jednoga dana mogao otvoriti nove probleme u drugim krajevima svijeta. Zato je i odustao, shvaćajući da bi to bila prevelika odgovornost za njega osobno.


Međutim, takvu odgovornost trebala bi imati i Hrvatska Vlada koja mora u ovome

trenutku striktno braniti prava Hrvatske, ali i prava onih država koje imaju slične probleme, kao i prava prema svojim vlastitim građanima. Ona si nikako ne smije dopustiti takvu grešku koja bi mogla povući puno jače probleme nego neku odgodu u EU. Zato sumnjamo u dobre namjere te nove komisije i kao udruga podržavamo Vladu da ustraje oko međunarodnog suda. Hrvatska je potpisnik raznih međunarodnih konvencija i ne bi bilo dobro kršiti ih, jer mišljenja smo da neke ,,malo jače,, zemlje (npr.Libija) to nam ne bi zaboravile. Za nas drugih kompromisa nema. To je jedini čisti i pošteni i pravedan kompromis koja Hrvatska i Slovenija moraju prihvatiti. Sve druge solucije ne bi bile dobre, i završile bi sa trajnim posljedicama na ovome teritoriju i šire.

Daniele Kolec, profesionalni ribar,Umag

Nema komentara: