ponedjeljak, 14. rujna 2009.

Dr. Amiel Shomrony nažalost nije dočekao prijevod svojih sjećanja

HaKaVe.org (Portal hrvatskog kulturnog vijeća) 14. rujan 2009.

Dr. Amiel Shomrony nažalost nije dočekao

prijevod svojih sjećanja


Prije desetak dana u Izraealu je umro dr. Amiel Shomrony, rođen u Zagrebu kao Emil Schwarz. U teškim vremenima Drugoga svjetskog rata bio je tajnik zagrebačkog nadrabina dr. Shaloma Freibergera i njegov posrednik i veza s nadbiskupom Alojzijem Stepincem.


Kao izravan svjedok pomoći i skrbi koju je nadbiskup pružao židovskoj zajednici u Zagrebu i tadašnjoj NDH Shomrony se godinama u Izraelu neumorno zalagao za istinu o blaženom kardinalu. Dva puta je u Yad Vashemu pokretao postupak za priznavanje Alojzija Stepinca pravednikom među narodima i uvijek je isticao njegove zasluge za spašavanje velikog broja hrvatskih Židova.


U svojim sjećanjima citirao je riječi nadrabina Freibergera koje je izgovorio večer prije odvođenja u Auschwitz, a odnosile su se na Nadbiskupa Stepinca:

Ne znam tko će od nas dvojice preživjeti ovaj rat, ti ili ja.

NIKADA NEMOJ ZABORAVITI ONE KOJI SU NAM POMOGLI“.


U svojim memoarskim zapisima u dva dijela „Moji korijeni“ i „Moj život i rad u Izraelu“ dr. Amiel Shomrony opisao je mladost i ratne godine u Zagrebu (posebno je istaknuo odnos Freibergera i Stepinca i pomoć koju je Nadbiskup pružao Židovskoj općini), hapšenje i odvođenje velike skupine Židova u svibnju 1943. te nevjerojatno smion bijeg s ocem, ženom i malom kćerkom kroz okupiranu Europu (od Zagreba do Budimpešte pa dalje kroz Rumunjsku i Bugarsku preko Carigrada do Palestine).


U drugom, opsežnijem dijelu, u kojem opisuje svoj život i doprinos napretku Izraela (bio je svjetski poznati veterinar i visoki dužnosnik Ministarstva zdravlja Izraela) navodi kako se ponudio za svjedoka obrane nadbiskupa Stepinca na suđenju 1947., ali su ga prijatelji odgovorili od puta, jer su ga uvjerili kako će ga u Jugoslaviji likvidirati.


Iako je dr. Shomrony pokazao zanimanje za tiskanje prijevoda svojih sjećanja u Hrvatskoj na žalost nije to dočekao. Njegova sjećanja na ratne godine i ulogu kardinala Alojzija Stepinca u spašavanju života Židova, Srba, Slovenaca za vrijeme NDH mogla bi biti vrijedan doprinos istini o tom vremenu. Prijevodom i tiskanjem njegovih memoara valjalo bi se odužiti dr. Amielu Shomronyju za istinu o časnim postupcima kardinala Stepinca u zlo doba holokausta. Osuđujući zlo Shomrony je pokazao da ono nije bilo opće već da su se mnogi ljudi u Hrvatskoj (o tome govori i poveći broj Hrvata pravednika među narodima) i posebice blaženi kardinal Alojzije Stepinac, znali za dobro založiti i u teškom času za druge žrtvovati.

dr.Miroslav Međimorec

Nema komentara: