nedjelja, 27. rujna 2009.

Radnici MTČ-a preuzeli tvornicu, stavili lokot i organizirali straže

Barkun.hr/ Hrvatska 26. rujna 2009.

Radnici MTČ-a preuzeli tvornicu,

stavili lokot i organizirali straže

Nakon četiri dana štrajka radnici MTČ-a preuzeli su tvornicu! Na ulazna vrata u petak navečer postavili su lokot i organizirali radničke straže da čuvaju imovinu te tekstilne tvrtke. - Ni metar konca ne može van iz tvornice. U četiri dana štrajka nije nam se obratio nitko od čelnih ljudi MTČ-a, a nisu niti isplaćene plaće za srpanj za svih 168 radnika. Plaće je zaključno s petkom dobilo 114 ljudi, no odlučili smo da ćemo biti solidarni s onima kojima novac još nije sjeo na račun.

Očekivali smo da ćemo u petak od Uprave dobiti odgovor kad će biti isplata, ali nismo. Gazde očito nije briga za nas, pa smo preuzeli tvornicu – kaže predstavnik radnika Stanko Posavec. Kap koja je prelila čašu bile su, kaže, prijetnje otkazima članovima Radničkog vijeća i sindikalistima. Radnike je obilazio samo direktor MTČ-a Vlado Bošnjak, koji ih je zamolio za strpljenje jer da zbog recesije trenutačno nema novca za sve plaće.

No, radnici su tražili da pred njih izađe vlasnik najvećeg udjela Branko Težak, u javnosti malo poznati varaždinski poduzetnik, koji je prije osam mjeseci, kupivši oko 20 posto udjela u MTČ-u, obećao bolje dane.

- U tih osam mjeseci on je osigurao između 70 i 80 tona pređe za preradu, a naš je kapacitet 50 tona mjesečno. Ono čega smo se na početku najviše i pribojavali, a to je da ga zanima samo atraktivno zemljište u središtu Čakovca, sve je izglednije – prenosi stav radnika S. Posavec.

- MTČ najviše duguje državi za poreze i doprinose pa bi bilo najbolje rješenje da nas država i preuzme – ističe B. Posavec. U tvorničkom krugu u ponedjeljak ujutro okupit će se svih 168 radnika. Kako doznajemo, uputit će zahtjev za stečaj jer žele da višegodišnjoj agoniji napokon dođe kraj.

– Previše je stresno buditi se svakog jutra s pitanjem imamo li još uvijek radno mjesto – kaže Biserka, koja u MTČ-u radi 26 godina. Nikad, dodaje, nije bilo gore. U krugu tvornice radnici su prošlog tjedna vidjeli braću Ladini, talijanske poduzetnike poznate iz afere u tvrtki Dalmatinka Nova iz Sinja. Je li na pomolu nova promjena vlasništva u MTČ-u? Branko Težak i dalje je nedostupan za komentar.

(Večernji.hr)


Komentari (1)

anterokovjadrijevic, 27-09-2009 10:32

Gdje ste sada sindikalni paraziti iz Zagreba?!

Očito je da se radnicama i radnicima MTČ-a ukazao sam Duh Sveti, koji više nije mogao čekati na naše gnjusne sindikalne centrale, odnosno središnjice!

Gdje ste sada sindikalni paraziti iz Zagreba?!

Ima pravo gosp. Stanko Posavec (kojeg se nimalo ne ustručavam nazvati - drugom!), kada traži da se njihovo nekoć sjajno poduzeće MTČ ponovo nacionalizira.

No, ja bih predložio nešto bolje: neka Vlada Jadranke Kosor smjesta oformi jedan "krizni stožer", koji će se pozabaviti tom tvornicom (na koju su svoje kandže već pružili zloglasna braća Ladini iz Trsta, koji su upropastili sinjsku "Dalmatinku"!). Neka Država otkupi 25 posto dionica MTČ (s pravom veta!)i spriječi novi upad braće Ladini i novu privatizacijsku pljačku).

To bi bila najbolja "sanacija" te tvornice i najbolje spašavanje radnih mjesta 168 radnica i službenika. Treba smjesta smijeniti najodgovornije za propast tog poduzeća i nipošto ne ponavljati farsu sa Leom Begovićem u HEP-u.

Hvala Bogu, krenulo je krenulo!

Tamo gdje ne pomaže Vlada, pomaže Duh Sveti!

Tko vjeruje u Boga, lakše mu je u životu.


Probudi se moj narode"

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.
(hrvatski socijal-radikal)

Nema komentara: