srijeda, 26. ožujka 2014.

Novinari Glasa Istre spremni za štrajk, dva mjeseca bez plaće
Ipress.hr/ Novinari Glasa Istre spremni za štrajk, dva mjeseca bez plaće/ 24.03.2014.

(iPress)


Novinari Glasa Istre spremni za štrajk,
dva mjeseca bez plaće

 
 PULA – U lokalnom dnevniku Glas Istre u tijeku je tzv. postupak mirenja kao dio procedure koji prethodi štrajku. Kako saznajemo od glavnog sindikalnog povjerenika Sindikata novinara Hrvatske u Glasu Istre Paula Gregorovića, na sastanku predstavnika Sindikata i Uprave, te po GSV-u dodijeljenog miritelja, održanom u petak, član Uprave Slaven Žmak najavio je da će dio plaće za siječanj za nešto više od 100 zaposlenih, čija je neisplata povod štrajku, biti isplaćen do sutra. – Ukoliko se to dogodi, postupak mirenja je uspješno dovršen, odnosno ne idemo u štrajk, a ukoliko se to ne dogodi, u srijedu slijedi novi sastanak s miriteljem, odnosno nastavak procedure koja dovodi do štrajka, pojašnjava Gregorović.

Nakon nedavne najave 30-ak otkaza novinarima i ostalim zaposlenicima, neisplata sad već dviju plaća (za veljaču je rok sutra), novi je pokazatelj iznimno loše situacije u najvećoj istarskoj medijskoj kući, koja je, poput nekoliko drugih medija u Istri, prije četiri godine prešla u vlasništvo Puljanke, odnosno Alberta Faggiana.

Podsjetimo, prezaduženi Glas Istre, odnosno tvrtke kćeri Glas Istre novine i Glas Istre trgovina, koje je prethodna uprava nekretninskim biznisom zadužila za najmanje 100 milijuna kuna kod banaka, uz višemilijunske dugove državi, ali i istarskim javnim poduzećima ,uz blagoslov vladajuće stranke, odvela u propast, Faggian je kupio za po jednu kunu preko Puljanke, a potom, na neutvrđeni način, prebacio na vlastitu tvrtku Andre'.

U veljači 2010. godine na sastanku s Dankom Končarom, Mirkom Cetinskim i Vinkom Cetinski, predstavnicima tvrtke vlasnika 33 posto udjela u Glasu Istre, na kojem je sudjelovao i istarski župan Ivan Jakovčić izvijestio da je Grupa Puljanka za po kunu kupila Glas Istre novine i Glas Istre trgovinu, tvrtke kćeri koje su bile u 100-postotnom vlasništvu Glasa Istre d.o.o.

Sam brend Glasa Istre, koji je i jedina preostala vrijednost u tvrtki, Faggian je kupio u stečajnom postupku nad 'starim' Glasom Istre.

Također, kasnije je kupio i većinski udio u Novom listu, za što se zadužio kod Zagrebačke banke.

Oba lista već dulje posluju otežano, te u posljednje vrijeme nema mjeseca u kojem nisu blokadi, bilo Porezne uprave, bilo kreditora Zagrebačke banke.

Pojedini djelatnici Glasa Istre nakon neisplate plaće za siječanj pokušali su pokrenuti ovršni postupak u Fini, kada se ispostavilo da Uprava dostavlja nevažeće platne liste, te im je to onemogućeno.

Ista je situacija s platnim listama i u Novom listu, zbog čega je tamošnji sindikat podnio prijavu protiv uprave, što će učiniti i sindikat u Glasu Istre.

Već sedam mjeseci nakon Faggianovog preuzimanja Glasa Istre, u studenom 2010. godine novinari su pokrenuli štrajk.

Naime, odmah po preuzimanju plaće su smanjene za 40-ak posto, najavljeni su otkazi te zaposlenima ponuđeni novi ugovori s bitno smanjenim pravima.

Taj je štrajk, u kojem se poteglo i pitanje uređivačke politike usklađeno s potrebama IDS-a, okončan bez pravog rješenja za nekoliko dana, zahvaljujući i nezakonitoj odluci sutkinje Općinskog suda u Puli o uvođenju radne obveze, a zaposlenici su svoja prava dijelom izborili kasnijim tužbama.

U međuvremenu je započet i sudski postupak protiv Željka i Dražena Žmaka zbog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja te protiv imovine.

Kako se navodi u optužnici, tadašnji direktor Glasa Istre Željko Žmak i njegov sin Dražen Žmak, član uprave, unatoč ogromnoj zaduženosti i nepodmirenim obvezama tvrtke, prenijeli su poslovanje na Puljanku d.d. čime su onemogućili namirenje obveza Glasa Istre d.o.o. koje premašuju 15 milijuna kuna.

Imovinu i poslovanje Glasa Istre Žmakovi su prenijeli na Glas Istre novine i Glas Istre trgovina, a potom ta dva poduzeća, dakle izdavanje istoimenog dnevnika i mrežu prodajnih mjesta širom Istre, prodali za po 1 kunu Puljanci d.d.

Time su onemogućili podmirenje obveza prema državnom proračunu u iznosu od 11.311.674,79 kuna, prema gradu Puli u iznosu od 4.328.792,37 kuna te prema labinskom trgovačkom društvu De Conte d.o.o. u iznosu 402.933,48 kuna.

(iPress)

******

Komentar Ante Rokova Jadrijevića:

Budući da mi je stanovita gospođa Božić prije godinu i pol dana zabranila komentiranje njihovih članaka na portalu Ipres.hr, pitam ovim putem:

A što radi puljsko “krivosuđe” i zašto USKOK ne istraži njihovu krivosudnu Udbomafiju?
Nije li krajnje vrijeme za “Veliko provjetravanje” u toj sferi kriminala?!

A.R.J., Brtonigla

Nema komentara: