ponedjeljak, 3. ožujka 2014.

Kriminalni "DAJ-DAM" sistem ministra S-Linića !Hrsvijet.net/ Dražen Majić pisao Milanoviću…./Utorak, 25 Veljača 2014

Dražen Majić pisao Milanoviću: Koje bi to institucije države trebale ispitati bezakonje u EPH grupi kad je u medijima više puta objavljeno da se s Pavićem nalazite na ručkovima?

Novinar i urednik HTV-a Dražen Majić uputio je premijeru Zoranu Milanoviću otvoreno pismo u kojem mu odgovara na prozivke da je u tijeku "hajka protiv Vlade" te još jednom Milanovića upoznaje s mutnim detaljima predstečajnih nagodbi o kojima  dio medija izvještava već tjednima, a čime se počeo baviti i DORH.
 


 (II. dio)

Uvodna napomena:

Prvi dio teksta gosp. Dražena Majića objavljen je na mojem prvom blogu Semper Paratus Croatiae (com), dne 27. veljače/febr. ove 2014.g. Zbog privremenog zauzeća tog bloga, drugi dio (koji slijedi) objavljujem na svom drugom blogu OHRANA Semper Paratus (com).

A.R.J.

******

Spašavanje EPH grupe

Napumpavanju potraživanja vidljivo je i u primjeru predstečajne nagodbe EPH grupacije.

Povezane tvrtke iskazale su potraživanja od tvrtke majke u visini od nekoliko desetaka milijuna kuna. Tako su primjerice Sportske novosti zatražile više od dva milijuna kuna i to za dugove nastale nakon pokretanja nagodbe.

U priloženim fakturama vidljivo je da se za lipanj 2013. na ime pretplate traži 420 tisuća kuna. Za srpanj pretplata iznenada raste na 730 tisuća kuna iako je broj pretplatnika isti.

Od vas na ovom mjestu tražim da već danas obustavite sve predstečajne nagodbe dok neovisno sudsko tijelo ne utvrdi vjerodostojnost tražbina. To je jedino pravedno.

Jedan od ključnih problema sa predstečajnim nagodbama je što zakon nije predvidio da itko kontrolira vjerodostojnost tražbina. Sistem je lukavo dizajniran pa je sudska vlast potpuno isključena iz uređivanja odnosa dužnika i vjerovnika.

Ti se odnosi danas uređuju političkom arbitražom. Da ste toga svjesni potvrdili ste i u razgovoru s Ankom Bilić Keserović. Rekli ste: pa ne znači arbitraža neizostavno i kriminal. Ako ga ima - trebaju ga istražiti institucije!

Dakle, institucije. Podsjećam vas da je ministar Ostojić kao čelni čovjek ključne institucije donedavno živio u stanu u vlasništvu Nine Pavića.

Prije toga je nekoliko godina bio na njegovom platnom spisku kao direktor Slobodne Dalmacije.

Hoće li Ranko Ostojić istražiti vjerodostojnost 14 milijuna kuna, koje od EPH grupacije iznenada potražuje Slobodna Dalmacija?

Teško je očekivati neku veliku motivaciju institucija pod kontrolom ministra Ranka Ostojića.

Teško je očekivati neku veliku akciju od porezne uprave i FINE, budući da sva EPH izdanja već godinu dana maksimalno promoviraju ministra Linića i predstečajne nagodbe.

Teško je očekivati veliku motiviranost i od Mladena Bajića, kad je visoki izvor iz vaše vlade, možda baš vi, u subotnjem Novom listu najavio da Bajić odlazi.

Koje bi to institucije države koju vodite trebale ispitati ima li bezakonja u predstečajnoj EPH grupe kad je u medijima više puta objavljeno da se Pavićem nalazite na ručkovima?

Pavić kaže da je EPH grupacija upala u probleme jer su kupovali Slobodnu Dalmaciju i razne nekretnine. Moje je pitanje: Zašto bi porezni obveznici morali zbog toga ispaštati otpisujući mu dug prema državi i državnim poduzećima?

Je li i ovo hajka? Naravno.


Kaljuža u Čazmi

Hajkom ste nazvali i prilog HTV-a o predstečajnoj u bjelovarskoj Čazmi.

Evo nekoliko osnovnih podataka. Tvrtka je godinama poslovala dobro. Državi je dugovala 17 milijuna kuna. Kada su uvidjeli sve blagodati otpisa dugova koje pružaju Linićeve nagodbe kreću u akciju.

Najprije kreativnim računovodstvom stvaraju fiktivni gubitak od 10 milijuna kuna čime stječu pravo na sudjelovanja u otpisu novaca poreznih obveznika.

Država potom, ministar Linić osobno, odlučuju otpisati najprije 70, a na koncu 60 posto duga. U prijevodu na hrvatski - deset milijuna kuna duga državi i još tri milijuna prema ostalim vjerovnicima.

Iznerviran na nedavnoj tiskovnoj Linić je otkrio da će uspješnim tvrtkama (a odgovarao je na pitanje o Čazmi) otpisati veći dio kredita odobrenih kroz Fond za razvoj i zapošljavanje.

Da je Čazma do Zakona o predstečajnoj nagodbi bila uspješna tvrtka vidljivo je i iz njihovih financijskih izvještaja. Pitanje je zašto je onda u nagodbi ?.

Da bi doznali odgovor, nagodbu je nakon članka objavljenog na portalu Index.hr blokirao - DORH.

Hoće li se slučaj istražiti do kraja, nakon što je Vlada najavila Bajićevu smjenu?

Hoće li Ostojićeva policija istražiti zašto je obitelj Petra Radakovića tijekom nagodbe od Hrvatskih šuma otkupila vlastiti dug vrijedan pet milijuna kuna, da bi ga u nagodbi otpisali za pedeset posto.

Pitam vas: zašto bi netko kupio pet milijuna duga u punom iznosu od tvrtke u stečaju i potom otpisao dva i pol milijuna?

Vjerojatno ste kao i ja pomislili: pa negdje drugdje planira zaraditi puno više!

Dakle, više od deset milijuna kuna zaradit će obitelj predsjednika uprave Erste banke Petra Radakovića.

Na račun poreznih obveznika.

Pritom vaša Vlada s tom bankom vrlo prisno posluje i to na ključnim projektima.

Hajka? Da.


Iskrena socijaldemokracija

I na koncu obraćam vam se citirajući pravu pravcatu SDP-ovku. Stoju Mučaji.
Ona je na pitanje novinarke da li se nakon svega boji Rene Sinovčića odgovorila:

"Pa naravno da me strah. Ali neće nama Englezi, Nijemci i Francuzi stvoriti državu. Mi je moramo sami stvarati. Ja znam da to nije lako, ali ovo je prevršilo svaku mjeru"!

I svaki put kad me uhvati strah ja poslušam Stoju.

Možda bi trebali i vi.

Tako se štiti država koja se voli", stoji u pismu novinara i urednika Dražena Majića upućenom predsjedniku vlade Zoranu Milanoviću.

R.H.

******

Komentar Ante Rokova Jadrijevića:

 Kriminalni "DAJ-DAM" sistem ministra S-Linića !

Gosp. Dražen Majić se u svojem  velikom tekstu dotakao i obitelj Petra Radakovića.

Koliko se dobro sjećam, dotični je „drug“ bio jedan od glavnih direktora Riječke banke, kada sam ja 1988. do 1992 radio u brodogradilištu „Viktor Lenac“ u gradu Rijeki. Posljednjih godinu i pol dana sam u tom brodogradilištu bio predsjednik sindikata. I to vrlo glasan, naročito kad su krenule prijetnje admirala Branka Mamule, a potom i generala Kadijevića, te i generala Blagoja Adžića. Čak sam bio osnovao i svoj list (dvotjednik „Hrvatska Rijeka“).
Zbog svega toga mi je (udbaška!!) Riječka banka UKRALA više od  2/3 moje plaće!

Pokušao sam tu krađu reklamirati, ali je direktorat Ri-banke (dva Srbina, jedna Slovenka i jedna Srpkinja) jednostavno zatvorio sva vrata.

Sedam dana nakon što me je direktor brodogradilišta „Viktor Lenac“ inž. Damir Vrhovnik (glavni pajdaš ministra Slavka Linića!!) uspio izbaciti iz brogradilišta „Viktor Lenac“, ta banda crvena prodala je to brodogradilište Talijanu Trevisanu (i vjerovatno njegovom ortaku Zacchelu) za trivijalnih 11 milijuna DEM, iako smo prije toga imali ponudu jednog inženjera (Splićanina), Vuksana, iz velikog brodogradilišta „Wesser“ iz Bremena za 27,5 milijina DEM !!

A i Riječka Banka je nešto kasnije prodata i to pod vrlo sumnjivim okolnostima!

Sve je to znao „capo udbomafioso“ Mladen Bajić, ali je šutio kao riba i budno čuvao sav taj udruženi kriminalni S-Linićev „DAJ-DAM“ sistem !!

Neće udbaška vrana kljuvati oči drugoj udbaškoj vrani !
Tako će „drug“ Mladen Bajić mirno spavati i dalje. Dokle tako, „drugovi“??

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., Semper Paratus Croatiae (com)
(hrvatski socijal-radikal)

Nema komentara: