četvrtak, 3. travnja 2014.

Pod pritiskom IDS-a Glas Istre preuzima konzorcij Styrije i istarskih tvrtki?Ipress.hr/ Pod pritiskom IDS-a Glas Istre preuzima konzorcij Styrije i istarskih tvrtki?/
28.03.2014.

(H/iPress)

Pod pritiskom IDS-a Glas Istre preuzima konzorcij Styrije i istarskih tvrtki?


PULA – Albert Faggian pod pritiskom želi prodati vlasništvo nad dnevnikom Glas Istre stranom konzorciju na čelu sa Styrijom, a kioske Glasa Istre Adris Grupi, odnosno tvrtki iNovine. Ta je kuhinja zamiješana u IDS-u, koji i dalje želi zadržati kontrolu nad sadržajem tog dnevnika, tvrde naši izvori bliski vrhu te tvrtke.

Za sada nije jasno kako će se riješiti ekspresno Faggianovo istupanje  iz Novog lista, u kojem je Albert Faggian udio od 80 posto preuzeo kreditom Zagrebačke banke.

Što se istarskog dijela Faggianovog medijskog poslovanja, ovakav dogovor, koji još naravno mora proći niz stepenica na putu do ostvarenja, rezultat je panične akcije IDS-ovog vrha, iza kojeg konce još uvijek vuče Ivan Jakovčić.

Proteklih su dana, naime, aktivirani pregovori s austrijskom kompanijom, te izvršeni pritisci na poduzetnike bliske stranci, kako bi se našlo rješenje koje će, bar privremeno, doprinijeti sređivanju katastrofalne financijske situacije u koju je, nakon bivše, i nova uprava pod kontrolom Faggiana kreditnim zaduživanjem i pretakanjem novca u povezanim tvrtkama uvukla jedini istarski tiskani dnevnik s više od 100 zaposlenih. 
 
Prema tim izvorima u konzorciju bi trebale biti i veće turističke kompanije bliske IDS-ovim kadrovima, Ceste, Benussi, te ostale koje su poznate po poslovanju s javnom upravom, a moguće i Uljanik.

Isti je obrazac korišten i u poslovanju kioska, odnosno tvrtke Glas Istre trgovina, koja je po nekim izvorima u gubitku od 50-ak milijuna kuna. 
 
Faggian je, ukoliko treba podsjećati, u dogovoru sa Željkom Žmakom i IDS-ovom vrhuškom, od propalog Glasa Istre za po jednu kunu preko Puljanke 2010. kupio novine i kioske i prenio ih kasnije u vlasništvo svoje tvrtke Andre'. 

Godinu dana kasnije od Zagrebačke je banke kupio 80,32 posto dionica Novog lista, za što mu je kredit u visini od 12 milijuna eura dala ta ista banka.

Zaba je dionice imala kao zalog za kredit što ga je dala Diokiju Roberta Ježića, tada većinskom vlasniku i riječkog dnevnika i Diokija.

Faggian je za kredit Zagrebačke banke kao osiguranje priložio, pored mjenice i zadužnice i paket dionica Novog lista, a u sudužništvo uvrstio Glas Istre novine i Glas Istre trgovinu te Puljanku.

S druge strane, sam Faggian, pod zaštitom političko-bankovne 'elite', bilježi poslovne uspjehe, a jedan od njih je svakako prodaja nekretnina u 2012. godini i to – Puljanci. Naime, Faggianova tvrtka Andre' i Geo Biro prodali su Puljanci, već tada opterećenoj silnim milijunima dugova svoj udio u tvrtki Uvale nekretnina d.o.o. U izvješću o poslovanju za 2012. godinu tvrtka Andre' bilježi 21 milijun kuna prihoda od prodaje nekretnina.

U međuvremenu Glas Istre, zbog nemogućnosti podmirivanja dugova Novom listu, od danas prelazi u tiskaru Vjesnik u Zagrebu - a navodno se raskida i ugovor o međuredakcijskoj suradnji što znači da u istarskom dnevniku neće više biti tekstova riječkih novinara.

Imaju li novca za tiskanje u Zagrebu u tvrtki nitko ne zna, pa je moguće kako će samo povećati dug tiskare, koja već sada, nakon nedavne predstečajne nagodbe, državi duguje više od 18 milijuna kuna uz 150 milijuna kuna starog duga.

Radnici strahuju kako će odlazak iz Novog lista dovesti do aktiviranja svih mjenica, što će uzrokovati i blokadu računa Glasa Istre, tako da je, po njima, u pitanju opstanak novina koje bi, uz ovakvu menadžersku elitu, ubrzo mogle doživjeti kraj. 
 
Hoće li IDS uspjeti nagovoriti istarske tvrtke, koje posluju sve teže i što bi im mogli zauzvrat ponuditi, ostaje vidjeti.


Radnicima Novog lista isplaćen minimalac

Radnicima Novog lista, kojima je plaća kasnila oko tri tjedna, isplaćen je minimalac u neto iznosu od 2500 kuna, potvrdio je danas Hini predstavnik radnika u Nadzornom odboru Damir Cupać. Naveo je kako je za minimalce isplaćeno oko milijun kuna, a preostali dio iznosi oko 2,3 milijuna kuna, što znači da je isplaćeno manje od trećine sredstava. 

"Činjenica je da nam je to isplaćeno, ali to je 'kap u moru', krajnje je upitno hoće li nam biti uplaćen ostatak plaće", komentirao je Cupać istaknuvši da je ljudima svaki novac dobrodošao, ali isplata minimalca "neće riješiti dubioze Novog lista". 

Cupać i podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u Novom listu podnijeli su prije dvadesetak dana kaznenu prijavu protiv tročlane Uprave zbog sumnje na zloporabu ovlaštenja i sklapanja štetnih ugovora, nakon čega je policija počela izuzimati dokumentaciju iz Novoga lista.

Podnositelji prijave sumnjaju da Uprava, odnosno Gordan Knežević, Albert Faggian i Slaven Žmak, nije poduzela sve što im je bilo na raspolaganju da zaštite Novi list od nelikvidnosti i da naplate potraživanja od drugih tvrtki vlasnika Novoga lista Alberta Faggiana.

Povjerenik SNH u Novom listu Marinko Glavan rekao je da su druge tvrtke u vlasništvu Faggiana dužne Novome listu više od 10 milijuna kuna, čime je dovedena u pitanje likvidnost riječke novinske kuće, iako ona formalno posluje pozitivno. 

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i Hrvatski Pen centar podržali su danas nastojanja zaposlenika riječkog Novog lista u njihovoj borbi za opstanak novine, ustvrdivši da su Novi list uništili izvana mu nametnuti vlasnici.

Radnici Glasa Istre još uvijek nisu dobili ni kune za veljaču.

(H/iPress)

* * * * * * 

Komentari (5)

Faggian je ipak odličan i lukav trgovac...

5 Petak, 28 Ožujak 2014 21:54
uskaric
...jer je za samo jednu kunu kupio ono ča niš ne vaja.


SISANJE

4 Petak, 28 Ožujak 2014 19:57
vizionar
Faggian je isiso Glas Istre podjelio lovu i sada ide druga stavka CESTE,BENUSSI i ostali dat cemo vam posla ali kupite Glas po vecoj cijeni .......Kiosci idu za badava adrisu itd..
Ajde vise USKOK sta cekas pun nam je k ....sranja u Istri, di drugi voze Porsche a ja krpim radi takvih kraj sa krajem iz mjeseca u mjesec

Plinovi

3 Petak, 28 Ožujak 2014 19:16
Ferdinando
Jedan za drugim dva pazdaca.

2 Petak, 28 Ožujak 2014 17:05
RAUL
Ovdje mi moglo biti posla i to prekovremenog za kriminalisticku miliciju....

Što ono piše na zidu?

1 Petak, 28 Ožujak 2014 16:35
uskaric
"NINO, PUTINE !"zar je to bio napisao onaj naš "dalekovidan"?
Zar to nije uvreda za prešidenta Putina?!

Nema komentara: