nedjelja, 5. siječnja 2014.

Nema povlačenja tužbe protiv Srbije bez podataka o nestalimaDnevno.hr/ Nema povlačenja tužbe protiv Srbije bez podataka o nestalima/04. siječnja 2014.

Autor: HINA


Nema povlačenja tužbe protiv Srbije bez podataka o nestalima

(slijedi oštar komentar Ante Rokova Jadrijevića)
 'Napravljeni su pomaci po pitanju procesuiranja osumnjičenih i optuženih za ratne zločine i povrata umjetnina, no nestali su ljudsko pitanje i ukoliko je srpska strana spremna osigurati podatke, mi smo spremni razgovarati o povlačenju tužbe'

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ocijenio je u subotu kako međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid nemaju temelja jer nije bilo genocida, na što je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ustvrdila kako je Hrvatska spremna razgovarati o povlačenju tužbe ako srbijanska strana osigura podatke o nestalima u Domovinskom ratu.

Pupovac je, u govoru na tradicionalnom prijemu SNV-a u povodu pravoslavnoga Božića, rekao da ni Srbija niti Hrvatska nisu imale dovoljno činjenične osnove za tu vrstu tužbi, s obzirom da su u ratnom razdoblju od 1991. do 1995., istaknuo je, počinjeni teški ratni zločini i zločini etničkog čišćenja, ali ne i zločini genocida.

Apelirao je da se, kako kaže, prestane manipulirati s iskustvom zločina i genocida te "zagađivati međudržavne i međuetničke odnose", jer će u protivnom 2014. biti godina "u kojoj će se spojiti svi naši ratovi 20. stoljeća".

Upitana za komentar Pupovčeve izjave, Pusić je podsjetila da je razgovor o povlačenju tužbi bio prijedlog hrvatske Vlade sa samog početka mandata, pod uvjetom da srbijanska strana osigura podatke o nestalima, njih oko 900.

"Napravljeni su pomaci po pitanju procesuiranja osumnjičenih i optuženih za ratne zločine i povrata umjetnina, no nestali su ljudsko pitanje i ukoliko je srpska strana spremna osigurati podatke, mi smo spremni razgovarati o povlačenju tužbe", poručila je Pusić.

Za izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da se progon ćirilice koristi kao paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj, Pusić je rekla da nije trenutak za takvu vrstu politizacije.

"Jer, ako postoji ijedna vlada u jugoistočnoj Europi, zapadnom Balkanu koja dosljedno i bez odmaka provodi pozitivnu manjinsku politiku, to je hrvatska i nijedna druga u regiji do te principijelnosti", naglasila je.

Dodala je i da referendum o ćirilici ne bi utjecao na međunarodni položaj Hrvatske, ali da bi "na našu viziju vlastite zemlje".

Autor: HINA


* * * * * *


Komentari:
· 

Gordana Šulc · Česti komentator

Većinski narod ove države će ovaj puta određivati i odlučivati o svim, a posebno o pitanjima od nacionalnog interesa.

Neće o tome govoriti ni kupljeni političari na vlasti, a bogme niti oni kojima glavni grad nije u ovoj državi.

Kako se zauzima stav o nacionalnim interesima, pokazala je svima u ovoj zemlji sama EU.

Čim je RH postala članica EU, odmah je krenulo i planiranja povezivanja kopnenim putem svih njenih dijelova, kao i pokretanje procesa proglašenja gospodarskog pojasa nad novounešenim morem u EU.

To je pokazalo građanima ove zemlje, koji vole ovu zemlju, kako se brane nacionalni interesi.

I tako će biti i dalje, pa i po pitanju tužbe za ratna razaranja ove države, njenih ljudi, tvornica i svih ostalih vrednota.

Ako sadašnji političari na vlasti ne znaju što su nacionalni interesi po pitanje tužbe, onda ćemo naći druge i njih staviti na vlast, ili možda trebamo jednostavno preko EU političara u pregovarački okvir za Srbiju ugraditi sve stavke iz tužbe protiv Srbije.

U tom slučaju ne trebamo više brinuti o tužbi za genocid.

Također ne zaboravljamo da niti jedan trenutni RH predstavnik u EU parlamentu nije postavio niti jedan uvjet za Srbiju u pregovarački okvir.

A takvih pitanja ima jako puno, iz područja nacionalnih interesa građana ove države.


Ante Rokov Jadrijevic · Česti komentator · Brtonigla

Bravo gospođo Šulc !

Citiram Vas: "trebamo jednostavno preko EU političara u pregovarački okvir za Srbiju ugraditi sve stavke iz tužbe protiv Srbije. U tom slučaju ne trebamo više brinuti o tužbi za genocid".

I još nešto: na slijedećim parlamentarnim izborima moramo poraditi da i "hrvatska stoka sitnog zuba" izađe na izbore, a ne da poslije kukumavči, cvili, stenje... Treba već sada misliti na to!

Odgovor · 1 · Sviđa mi se · Prije 10 h

· 
Ante Rokov Jadrijevic · Česti komentator · Brtonigla

Treba najhitnije organizirati OPOZIV ove "Zvečarke" ili Referendum PROTIV povlačenja Tužbe protiv Srbije, koja MORA platiti ratnu odštetu i konačno reći gdje su naši nestali.... !

Ovu "debeloguzu" "oskorušu" (!!!) treba što prije optužiti da je na svoju ruku dozvolila Sloveniji (ministru Karlu Erjavcu !) dozvolila odgodu naše Tužbe zbog ne vraćanja duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama i DRŽAVI Hrvatskoj.

Prva šteta iznosi oko 17 milijardi kuna (!!!), a druga šteta još mnogo više (Tuđman je na svoju ruku "prebacio" veći dio duga Ljubljanske banke u naš državni dug prema našim štedišama !!??) , a to je bilo više od 600 milijuna ondašnjih DEM !

Prije ili kasnije će i Milanovićeva Vlada morati položiti račune zbog (citiram): "Pusić je podsjetila da je razgovor o povlačenju tužbi bio prijedlog hrvatske Vlade sa samog početka mandata", jer mi to spada u VELEIZDAJU !!


Nema komentara: