utorak, 8. listopada 2013.

Sanaderu treba ZBROJITI sve pojedinačne kazne, tako da bude osuđen i do 120 godina zatvora!!



Ipress.hr/ Sanader: Da sam na vlasti Bajić se ne bi usudio podići šest optužnica protiv mene/
Objavljeno: 30.rujan 2013.


Sanader: Da sam na vlasti Bajić se ne bi usudio podići šest optužnica protiv mene

"Uskok je bio dužan sve postupke spojiti u jednu optužnicu ....“

(slijedi oštar komentar Ante Rokova Jadrijevića: Sanaderu treba ZBROJITI sve pojedinačne kazne, tako da bude osuđen i do 120 godina zatvora!!)


Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ustvrdio je danas na početku svoje obrane u slučaju Fimi media da je u tom "politički motiviranom postupku" prekršen niz njegovih prava te da se, da je poštivan zakon, trebao braniti sa slobode.

"Uskok je bio dužan sve postupke spojiti u jednu optužnicu, a ako to već nije učinio Uskok, morao je sud, jer je to po zakonu i predviđeno", kazao je Sanader.

Pojasnio je da je Uskok protiv njega istovremeno vodio niz istraga, te da je optužnice podnosio svakih šest mjeseci do godinu dana, kako bi se stvorio dojam "velike količine kriminala".

No, sutkinja Ivana Čalić prekinula je Sanadera ističući da se on nalazi u zatvoru upravo stoga jer se poštuje zakon, budući da je osuđen na 10 godina zatvora u slučajevima Hypo i Ina-Mol.

"Ostajem pri svojoj tvrdnji. Da su se postupci spojili još bi uvijek trajali i ja 10 mjeseci ne bih bio u zatvoru", rekao je Sanader.

Na taj mu je način, tvrdi, onemogućeno pravo na slobodu kao temeljno ljudsko pravo, ali i pravo na obranu i pravično suđenje.

Sanader je u svojoj obrani ponovio da je žrtva političkog progona, koji je glavnom državnom odvjetniku naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor, te da je sve provedeno uz pomoć medija, koji su ga unaprijed osudili i pritiska na svjedoke.

Kao i u svojoj prvoj obrani u slučaju Ina-Mol, Sanader je podsjetio da je obnašao niz visokih državnih dužnosti, te "sudjelovao aktivno u obrani, obnovi i afirmaciji Hrvatske u inozemstvu". Kruna toga su članstvo Hrvatske u NATO i EU, kazao je Sanader ističući da je sve radio iz uvjerenja da je "čast i povlastica služiti narodu".

                            (skraćeno zbog daljnjeg Sanaderovog bla-bla-bla)

Ponovio je kako nije učinio to što mu se stavlja na teret, jer da u tom slučaju nikada ne bi podnio ostavku na najvišu političku dužnost. "Da sam na vlasti, Mladen Barišić se ne bi usudio lagati niti bi se Bajić usudio podići šest optužnica protiv mene", kazao je Sanader.

Ponavljajući da je iz politike otišao isključivo zbog ucjena oko granice sa Slovenijom, Sanader je dodao: "A sporazum koji je Kosor potpisala s Pahorom tek će nam doći na naplatu. Daj Bože da ne ostanemo bez teritorija", rekao je.

Svoju nasljednicu Sanader je optužio i da je, zbog straha od njegova ponovnog političkog angažmana, pokrenula progon, kojim je u konačnici na optuženičkoj klupi završila i njihova stranka.

Nekada najmoćniji hrvatski političar od početka tvrdi da je žrtva političkog progona, dok se HDZ, iz kojega je Sanader u međuvremenu izbačen, brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnom izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Sve Uskokove optužbe, međutim, priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Osim Sanadera jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog progona.

(Hina)

******


Oštar komentar Ante Rokova Jadrijevića

Sanaderu treba ZBROJITI sve pojedinačne kazne,
tako da bude osuđen i do 120 godina zatvora!!

Kaže Sanader: "Uskok je bio dužan sve postupke spojiti u jednu optužnicu....“.

Hvala Bogu da se to NIJE dogodilo! A evo zašto: Sanader očito cilja na stari trik sa tzv. „Jedinstvenom kaznom“, odnosno mogućnost da mu se od šest (ili više?) kaznenih djela izrekne jedinstvenu kaznu, tako da se najtežu od utvrđenih kazni povisi, ALI TAKO DA POVIŠENA KAZNA NE SMIJE DOSTIĆI ZBIR POJEDINAČNIH KAZNI, NITI MOŽE PREĆI PETNAEST GODINA ZATVORA, KAO NAJVEĆU ZAKONSKU MJERU TE VRSTE KAZNE!!  

Tako je to bilo u bivšoj Jugoslaviji, iz koje je Hrvatska preuzela 12.000 propisa i 40 posto svih naših loših zakona, koje je Sanader obećao „Giljotinirati“ 2006.godine (obećana, ali i  neostvarena Sanaderova „Regulatorna giljotina“ iz 2006/2007. godine!!). Umjesto toga je onda „Veliki Meštar...“ Vladimir Šeks nadodao još toliko svojih loših zakona, sve dok nije “Vrag odnio šalu“!!

Ono što konačno sada Hrvatskoj treba jest US-američko sudsko pravilo da se jedinstvena kazna dobiva upravo ZBIROM SVIH POJEDINAČNIH KAZNI, slijedom čega bi Sanader – ako bude osuđen po svih šest (ili još više!) kaznenih predmeta, morao biti osuđen od 60 do 120 godina zatvora!!

Možda i dvostruko više! Naime, Sanader je već prvostupanjski osuđen na “jedinstvenu kaznu“ u dva kaznena predmeta: u slučaju Hypo i u slučaju INA-Mol, zbog čega je dobio ukupnu kaznu od SAMO deset (10) godina zatvora! Dakle, da je Božje pravde, a ne tzv. Rimskog prava, Sanader je već do sada trebao dobiti 20 godina zatvora!! Po učinkovitijem i daleko pravednijem „anglo-saksonskom pravu njegova bi konačna kazna mogla biti od 120 do 240 godina zatvora – i to bez prava na ikakvo pomilovanje! Sjetimo se samo slučaja famoznog Bernie-a Madoff-a, koji je dobio još više!  

Drugo, nije DORH kriv što se “stvorio dojam velike količine kriminala", nego je tako i bilo u Sanaderovoj Vladi! Jučer smo se o tome mogli uvjeriti pročitavši u „Jutarnjem listu“ šokantno otkiće inspektora američkog FBI-a, pod naslovom Ivo Sanader u New Yorku živio bolje do sultana“!
Iz tog velikog članka smo konačno saznali kako je iskompleksirani Vlaški „skorojević“ iz Dugobaba liječio svoje dječačke komplekse iz Splita - kao VIP gost najluksuznijeg hotela na svijetu NEW YORK PALACE-a, plaćajući noćenje 25.000 dolara u troetažnom apartmanu (tzv. Tripletu), površine 465 m2!!

Citiram iz tog velikog i luksuzno opremljenog članka (koji ću sutra ujutro objaviti na svom glavnom blogu Semper Paratus Croatiae!): „Sanader je u šest godina – od 2005. do 2011.- na avionske karte potrošio oko 1,5 milijuna kuna gotovine, a mnogo je puta letio u SAD, pa tako i u New York. Kako se doznalo iz istrage (FBI-a), riječ je o oko 200 privatnih letova, koje je za sebe, suprugu Mirjanu i kćeri plaćao iz svojeg džepa i gotovo uvijek gotovinom“. Upitajmo se odkud Sanaderu toliki novac??

Da ovdje skratim: tko je kriv za takav „dojam velike količine kriminala" – DORH ili Sanader?!

Nota bene: neka Sanader bude sretan ako DORH ne počne istraživati onu spretno zataškanu „aferu Pliva“ i onu tajnu večeru u Veroni, početkom septembra  2006.g., skupa sa bivšim direktorom Plive Željkom Čovićem !! Naime, naši vlaškiljubitelji talijanske opere“ Ivo Sanader, Miomir Žužul i Željko Čović sastali su se u Veroni sa svojim tajnim “bratstvom“ iz SAD-a u prljavom poslu prodaje naše hrvatske “Plive“ svojim (navodnim!!) američkim partnerima iz tvrtke Barr, a sve pod lažnom izlikom “ljubitelja talijanske opere“, da bi tobože gledali operu Pietra Mascagni-ja “La cavaleria rusticana“ (citat iz mog članka Neki to vole vruće“ od 7. rujna /sept. 2006., zbog kojeg je Sanader zabranio glavnom uredniku tadašnjeg hrvatskog „Fokusa“ Marijanu Majstoroviću moje daljnje pisanje u tom tjedniku).

Treće, “Sanader je u svojoj obrani ponovio da je žrtva političkog progona.... te da je sve provedeno uz pomoć medija.

E moj kukavelju Sanadere, podkupio si Nina Pavića, darovavši mu „Slobodnu Dalmaciju“ , (koju ju je Pavić odmah pretvorio u svoju „Slobodanku“), a  samo zato da te ne bi i oni iz Splita napadali i „čačkali“ po tvojoj sumnjivoj i prljavoj biografiji. Međutim, nisi mogao potplatiti sve medije i sva nezavisna pera u Hrvatskoj! Sada su ti za sve krivi mediji? A nisi čuo za aferu „Mani pulite“ tvog (navodno tvoga!) prijatelja Berlusconija?? 

Četvrto, Sanader je podsjetio da je obnašao niz visokih državnih dužnosti, te "sudjelovao aktivno u obrani ....“. Moš' mislit kilavog „pukovnika“ od samo pola dana u HV-u!?? I on to, nama braniteljima u lice, bezobrazno naziva „učešćem u aktivnoj obrani Hrvatske“ ?!

Četvrto, lažeš Sanaderu. „da si iz politike otišao isključivo zbog ucjena oko granice sa Slovenijom“!! A zašto nisi prije toga proglasio ZERP? A zašto nisi prije toga proglasio naš gospodarski pojas??

Peto, „Svoju nasljednicu Sanader je optužio i da je, zbog straha od njegova ponovnog političkog angažmana, pokrenula progon“.
Ma, je li? A što je onda radio onaj šef britanskih tajnih agenata MI6 za Balkan Alistair Summerland?? Onaj koji je zapovijedio: “Sanaderu, odlazite u roku od 24 sata!“. Zašto nam konačno ne priznaš zašto si PRISILNO morao napustiti položaj Predsjednika Vlade R.H. ??

Šesto, Sanader se brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnom izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Sudski demanti glasi: “Sve Uskokove optužbe, međutim, priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević“.

Sedmo, „Osim Sanadera, jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček smatra da je žrtva političkog progona“.

A plaća tog Sanaderovog „glasnogovornika“ Ratka Mačeka bila je prava sitnica – samo
25. 000 kuna!!?? Koliko je od te enormno velike plaće išlo u džep Sanadera?!


Ante Rokov Jadrijević, publicist i blogger,
(Hrvatski socijal-radikal)

Nema komentara: