petak, 18. listopada 2013.

Protiv neprirodne podjele koja Istru 'gura' u Sjeverni Jadran i Liku


Dnevno.hr/ Protiv neprirodne podjele koja Istru 'gura' u Sjeverni Jadran i Liku
16 Listopad/Oct. 2013


 Autor: Hina/A.R.

Protiv neprirodne podjele koja Istru
'gura' u Sjeverni Jadran i Liku

Potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić, kako se navodi u priopćenju, rekao je da se predloženim zakonom o regionalnom razvoju ne ide u regionalizaciju Hrvatske, nego se uvode planska područja. Istaknuo je kako se županije neće ukidati, te da je svrha predloženog zakona 'koordiniranje zajedničkog razvoja i usuglašavanje o ključnim projektima na širem području'.

Čelnici IDS-a koje su vodili ministar turizma i predsjednik Savjeta Darko Lorencin, na sastanku s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Brankom Grčićem koji je sinoć održan u Zagrebu na zahtjev IDS-a, iznijeli su stajalište stranke koja se protivi predloženoj regionalnoj podjeli zemlje po kojoj bi se Istra pripojila Primorsko-goranskoj i Ličkoj županiji, navodi se u današnjem priopćenju za javnost IDS-a.

Naime, IDS se protivi premještanju Istre u status 'subregije' i njezinu uklapanju u novu neprirodnu regiju koja bi se trebala zvati Sjeverni Jadran i Lika,

te smatra da je pitanje samostalnosti Istre kao regije pitanje koje nadilazi bilo koju stranačku ideologiju.

"Status Istre kao regije je neupitan i o tome nema pregovora", istaknuo je tom prigodom potpredsjednik IDS-a Boris Miletić i dodao kako Istra jest i mora ostati samostalna županija i regija. Dodao je kako je Istra jedna od pet regija na grbu Republike Hrvatske i između nje i središnje vlasti ne smije biti posrednika, kao što je i bilo dogovoreno pri sklapanju Kukuriku koalicije.

Potpredsjednik Vlade RH Branko Grčić, kako se navodi u priopćenju, rekao je da se predloženim zakonom o regionalnom razvoju ne ide u regionalizaciju Hrvatske, nego se uvode planska područja. Istaknuo je kako se županije neće ukidati, te da je svrha predloženog zakona "koordiniranje zajedničkog razvoja i usuglašavanje o ključnim projektima na širem području".

"Neće se ukidati županije niti će se dovoditi u pitanje njihove granice i ingerencije", izjavio je ministar Grčić, prenosi IDS.

Ministar je obećao da će prilikom bilo kakvog teritorijalnog preustroja zakon uzeti u obzir specifičnosti Istre kao regije.

Dodao je kako se u tom slučaju radi tek o nacrtu zakona, te da o njemu slijedi javna rasprava.

Osim toga, rekao je da će ministarstvo predstaviti nacrt zakona i na Zajednici županija i pred Udrugom gradova i općina te će uvažiti njihove primjedbe i prijedloge.

IDS je zatražio da ih službeno primi i predsjednik Republike Hrvatske, koji će ih, kako navodi, primiti nakon povratka sa službenog puta.

Autor: Hina/A.R.

******

Komentari :

Ante Rokov Jadrijevic · Top Commenter · Brtonigla

Budalaština!! Ne znaš tko je u ovoj priči gluplji: podpredsjednik Vlade dr. Branko Grčić ("smušenjak") ili gradonačelnik Pule Boris Miletić- zvani "Bambi"??

"Istra regija"?? To je na tragu one parole "Istra Država", koja se masovno pisala tijekom Domovinskog rata po Istri, dok smo mi bili na ličkom bojištu.!

No pasaran!

Istra može biti samo provincija (a ona to i jest!), kao što je i Trst s bližom okolicom "provincija", a tako mu i glasi državni status: "La provincia di Trieste"!
Istri bi se moglo dati i ime "Pokrajina" ( što latinska riječ "provincia" i znači!), ali taj nas naziv asocira na "Krajinu"!! Miletićeva Pula je, inače, puna "Krajinaca"!!

Predlažem da se pored Istre, status Provicije dade i sadašnjoj Vararaždinskom kraju, sve od sjevernih obronaka Ivančice, uključujući Lepoglavu, Bednju i Ludbreg , pa do granica Republike Slovenije.
Sličan status treba dati i Dubrovniku, odnosno teritoriju bivše Dubrovačke Republike, ali njih nitko normalan ne bi smio Dubrovnik nazvati "provincijom" !! Isto važi i za Varaždin.

Dakle ostaje samo Istra kao "provincija". Što ona i jest!

Ante Rokov Jadrijević, Brtonigla, Istra
Odgovor · 2 · rh obrasca

Nema komentara: