srijeda, 26. prosinca 2012.

Bozanić: postoje zadaće u kojima trebamo sudjelovati kao protagonistiIpress.hr/Bozanić: postoje zadaće u kojima trebamo sudjelovati kao protagonisti
Objavljeno: 25. pros/dec 2012

Bozanić: postoje zadaće u kojima trebamo sudjelovati
kao protagonisti


  (slijedi opširan komentar Ante Rokova Jadrijevića)

Predvodeći tradicionalnu polnoćku u zagrebačkoj katedrali, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je vjernicima da postoje zadaće u kojima trebaju sudjelovati na osoban način i to kao protagonisti. U tim osobnim, kao i zajedničkim zadaćama, sve smo više izazivani osjetljivim povijesnim kontekstom u kojem nam je dano živjeti.

Radikalne promjene koje se odvijaju na afektivnom, ali ne manje i na kulturnom, društvenom, političkom i gospodarskom području, nameću potrebu da, u strahopočitanju pred Bogom, svaki dan zauzimamo trezven i pravedan stav prema raznim pitanjima koja se tiču našeg života, rekao je kardinal.

Dodao je da kršćani trebaju biti nositelji poruke Božića u arenama građanskog društva koje je laičko, slobodno i pluralno, ali koje teži za boljim životom.

Božić je, kazao je Bozanić, svakako dirljiv događaj, ali ako nas ne promijeni u dubini, ako nas ne potakne da slobodno prihvatimo Betlehemsko dijete, Božić se svodi samo na sentimentalnost. A sentimentalnost je možda najistančaniji oblik skepticizma, rekao je Bozanić.

Vjernicima je poručio da dar što ga primamo u ovoj noći slaveći Euharistiju, traži odgovornost svakoga od nas prema svojim dragima, prijateljima, susjedima koji nas okružuju, kolegama na poslu ili na studiju, a posebno prema onima koji su najpotrebniji i onima koji trpe. Ustvrdio je kako je neosporno da čar Božića na različite načine i različitom snagom obuzima svakog čovjeka te, manje ili više, ispunja i nadahnjuje svako ljudsko srce.
Božić ni jednoga čovjeka, koliko god površan i rastresen bio, ne ostavlja ravnodušnim. Postoje snažni i duboki razlozi općeg zanimanja za Božić, iako ga većina doživljava poput tračka svjetla koje se uvijek iznova pojavljuje, poručio je Bozanić.

Izrazivši uvjerenje da će Božić barem na trenutak razbiti tvrdu opnu našeg skepticizma, Bozanić je rekao kako osjećamo da se u nama nešto pokreće. Upozorio je, međutim, kako uvijek postoji opasnost da se odmah vrati na staro kao što se dogodi s uzbibanom površinom jezera nakon što smo na nju bacili kamenčić, a svakodnevica ponovno poprimi uobičajeni ritam praćen dosadom i manjkom nade.

U božićnoj čestitki, Bozanić je vjernicima poželio radost Božje blizine, radost koja ispunja naša srca onom milinom koju samo Bog može dati i koju nam nitko ne može oduzeti. (H/foto Večernji.hr)

                                     ** * * * *

Komentari (5)

Ma, je li?
5 Srijeda, 26 Prosinac 2012 10:38
anterokovjadrijevic

Citat stava jednog čitatelja-komentatora s ovog portala:
"Neka konačno počnu gledati svoja posla i neka se drže po strani od politike i društvenog uređenja države".

Dakle, 'politika - političarima', kao od 3. siječnja 2000.g.? Politika Mesiću, Manoliću, Boljkovcu, itd.? Politika nelustriranim komunističkim masovnim ubojicama - zločincima? Ili njihovoj 'Djeci komunizma'?

Ima pravo kardinal Bozanić kada kaže:
"Krist se rodio radi čovjeka i Crkva postoji da bi bila u službi čovjeka. Stoga nas čudi kad se iznova ponavljaju već poznate parole o tome kako se Crkva miješa u područja o kojima ona nema što reći, a govori se o odgoju mladog čovjeka u našim školama" (završen citat).

Hoćemo li mi kršćani i katolici mirno gledati kako nam onaj ministar-'nosorog' Jovanović preodgaja našu djecu i unuke po zloglasnom modelu iz 'Životinjske farme'? Ili po modelu njegovog riječkog Le-zbora, u kojem dominirju ocvale riječke Srpkinje? I po modelu riječke 'Kontre'?

Sve nam je to odavno poznato iz vremena najkrvavijeg svjetskog diktatora Josifa Visarionovića Džugašvilija - samozvanog 'Staljina'. Kao stvaranje 'novog čovjeka komunizma i socijalizma. Onako 'Kako se kalio čelik' Pavla Korčagina?

Preodgajanje djece je bilo i djelo Mussolinija i Hitlera. 'Balile i Hitlerjugendi'! Ministar 'nosorog' Jovanović očito nije ništa naučio iz gore somenute povijesti.

E, baš zato je itekako potrebna Crkva! Kao dobar pastir i zaštitnik svog vjerničkog puka! Da ga zaštiti od sumnjivih novotarija jednog razbojničkog i/ili dekadentnog svijeta!

I za kraj: Prije pet dana, u Petak 21. prosinca, u predponoćnom TV dnevniku, kod urednika Edija Škovrlja je kao gost govorio stanoviti 'znanstveni novak' Janko Bekić iz Instituta za međunarodne odnose. Voditelj dnevnika Edi Škovrlj mu je sugerirao da su (i) hrvatski katolici birali ovu vlast. Na to je Janko Bekić, 'znanstveni novak' u ministarstvu Zvečarke Pusić izjavio: 'Katolici su birali ovu vlast'.

(to je inače najnovija DEŽURNA PODVALA hrvatskoj javnosti!).

Ma, je li? A što je bilo s onih 65 % hrvatskih birača koji nisu izašli na prošle parlamentarne izbore, na kojima je 'pobijedila' Milanovićeva i Čačićeva 'Kukuriku koalicija'??

E, to smo bili mi hrvatski katolici! Mi smo odbili izaći na te izbore. Znači da 'KATOLICI NISU BIRALI OVU VLAST !!! Jer nismo imali izbora! Ni za Zgubidanku Jacu Vlaisavljevićku, ni za koaliciju Milanović-KRadimir Čačić!

A još najmanje za riječkog 'nosoroga' Željka Jovanovića, koji se ponaša kao nosorog u staklarskoj radionici.

Da zaključim: Nedajmo da u hrvatskim školama zavlada 'štetni promiskuitet' (izreka pokojnog Pape Wojtile prije 15-tak godina!), dakle 'štetni promiskuitet' naših djevojčica i naših osnovnoškolskih dječaka! Nedajmo da ministar obrazovanje od njih načini malene Lolite ili voljne žrtve homoseksualaca. Neka naša djeca odrastaju po našim starim i tradicionalnim zakonima, na sliku i priliku sve ostale Božje djece!

A.R.J., Brtonigla

                                                * * *

blind sniper
4 Srijeda, 26 Prosinac 2012 00:27
DickCheese

kako crkva agitira da roditelji ne puštaju djecu da pohađaju određen predmet jer nije po njihovoj volji, zašto bi se po toj logici pokoravali svjetovnim zakonima i pravosuđu iste te države koja propisuje te školske programe. Vjernicima bi bilo jednostavnije i isplativije prihvatiti sud crkve, nešto kao tito koji je priznavao samo sud svoje partije :)

Neka konačno počnu gledati svoja posla
3 Utorak, 25 Prosinac 2012 19:50
shooter9

Neka konačno počnu gledati svoja posla i neka se drže po strani od politike i društvenog uređenja države. Imaju dosta svetaca,bogorodica i anđela pa neka im ureduju i organiziraju što će ,kada i kako.
Što Bozanić i ostatak biskupa sebi umišljaju koga oni žele odgajati , ućiti a usput tuđu djecu "natezati".
- - - - - - - -
Što ne dižu toliku frku kada se netko od "njihovih" pulena razotkrije nego ga po tiho presele u drugu župu pa neka tamo nastavi sa svojim prljavim rabotama. Ovogodišnju Božićnu propovijed u kompletnom sadržaju Bozanić je održao o politici ,zdravstvenom odgoju i pranju mozga a o svecima ,bogorodicama i anđelima niti zuc.
 
Što si crkva umišlja da je!, gdje se u svijetu "usuđuje " miješati u državne poslove čak i u naj katolićkijoj zemlji Italiji ne pada im tako nešto na pamet.

Ovo što danas crkva izvodi sa cjenicima i tarifama je već van svake pameti .

Zar služba božija ide po cjeniku ili visini cijene za uslugu ?
Dali je to rođenje ,krštenje,smrt,bolest,veselje i sl.Tko to određuje i klasificira po kojem prioritetu?

Neznam od kada je bog takove usluge počeo naplačivati ali znam da je njegov sin Isus išao među vjernike i propovijedao im i bio plaćen eventualno sa milodarom.
Nije si sazidao velebne građevine u mramoru zlatu i bakru i čekao da mu vjernici dođu i donesu lovu i još k tome po cjeniku.

Kada je crkva sazidala i jedan vrtić,školu, sirotište ili starački dom ali za svoj luksuz zidaju i kupuju samo naj. Još su u našoj lijepoj i na državnim jaslima(budžetu) i love nikada dosta.

Znam da kurve imaju tarifu po kojoj ordiniraju ali crkva ?
Spasi nas bože od takovih tvojih učitelja.

                                       * * *

DickCheese
2 Utorak, 25 Prosinac 2012 16:10
sniper
??????? nemam što reći ???????

ali sjetio sam se, tebi bi bilo najpametnije da ne voziš i ne dolaziš u situaciju da se izjašnjavaš o vjeri.

Dali ti znaš da je danas Božić ?

Ako znaš, onda se suzdrži ovako blesavih komentara barem na današnji dan.

Hvala na razumjevanju prema svim vjernicima katoličke vjere !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nema komentara: