srijeda, 12. prosinca 2012.

Prva godina rada Vlade: Nisu obećali ništa, a ništa nisu ni ostvarili !



Vecernji.hr/Ivanka Toma - Prva godina rada Vlade: Nisu obećali ništa, a to su i ostvarili/
08. pros/dec 2012

Ivanka Toma

Prva godina rada Vlade: Nisu obećali ništa,
a ništa nisu ni ostvarili !

Velike privatne kompanije preživjet će krizu i nije im na kraj pameti preuzimati odgovornost za pokretanje investicija, dok se manji i srednji poduzetnici, koji su nešto i željeli napraviti, i dalje spotiču o tromu i neefikasnu birokraciju


  (slijedi oštar komentar Ante Rokova Jadrijevića:)
Predsjedniče Republike suspendirajte, odnosno raspustite ovu katastrofalnu Vladu diletanata, te imenujte novu Vladu stručnjaka – eksperata

                                                    * * * * * *

Obećavali nismo ništa, a situacija u Europi ionako je grozna. Riječi su to premijera Zorana Milanovića kojima podvlači crtu pod rezultate prve godine rada svoje vlade, a zapravo traži izgovor za cjelokupan neuspjeh u oporavku gospodarstva. Ovaj najvažniji resor premijer je dao potpuno u ruke HNS-u, odnosno Radimiru Čačiću osobno.

Svog prvog zamjenika držao je nezamjenjivim i beskompromisno ga branio i podržavao čak i onda kada je to značilo konfrontiranje s cjelokupnom javnošću, pa i vlastitom strankom.

Milanović je zbog Čačića išao kontra svih, a sada, na kraju godine, ostao je bez Čačića, bez ikakvih pomaka u gospodarstvu, ali zato s pomakom prema dolje u rejtingu Vlade i SDP-a.

Iako je gospodarstvo cijele godine potpuno kontrolirao Čačić, premijer je na kraju godine jednako odgovoran za ono što je u Vladi radio SDP kao i ono što je zasluga HNS-a.

A Čačić, kojemu je čuvao leđa više nego ijednom SDP-ovu ministru, sada je šef stranke koja sve više postaje oporba u redovima vlasti. Naime, HNS je već drugi dan nakon Čačićeva napuštanja Vlade zauzeo oporbeni stav demonstrativno se protiveći i kritizirajući prijedlog Zakona o porezu na nekretnine.

Milanoviću sada i ne preostaje drugo nego da nas podsjeća kako nije obećavao brda i doline te upozorava na to da ni drugima u Europi danas nije dobro. Ali, htio premijer priznati ili ne, gruba je činjenica da je njegova Vlada u prvoj godini, kada je trebala stvoriti čvrste temelje za oporavak gospodarstva, potpuno podbacila.

Godinu završavamo s padom BDP-a, padom kreditnog rejtinga, manjim plaćama, skupljim plinom, strujom, grijanjem, cestarinama, hranom, s PDV-om od 25 posto te s brojkom od 350.000 nezaposlenih koja ima tendenciju daljnjeg rasta.

Tamo gdje i ima pozitivnih pomaka, a to je povećanje financijske discipline, bolja naplata poreza, efikasnije ovrhe, građani ih sve manje doživljavaju kao pozitivne jer ih osjećaju kao metodu guljenja kože budući da se ne otvaraju nikakve nove opcije za zaradu i preživljavanje.

Pokazalo se da su sve one medijske kritike na stranačka kadroviranja po javnim poduzećima bila opravdana. Ne samo da javna poduzeća nisu pokrenula investicijski ciklus nego su i dalje nesposobna izvući se iz financijskog gliba u kojem ih je ostavila prethodna HDZ-ova vlada.

O tome što se događa najbolje govori nedavni potez ministra prometa, pomorstva i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića koji je smijenio kompletnu upravu Hrvatskih autocesta jer nije napravila ništa na restrukturiranju poduzeća te spajanju HAC-a i ARZ-a u jedno poduzeće. A ništa nisu napravili jer su članovi uprave međusobno bili podijeljeni na Čačićeve i Linićeve.

Velike privatne kompanije koje zastupa Hrvatska udruga poslodavaca u stanju su preživjeti krizu i nije im ni na kraj pameti preuzimati odgovornost za pokretanje investicija ma koliko ih Slavko Linić zbog toga prozivao i kritizirao. A oni koji bi to svom silom htjeli, mali i srednji poduzetnici, ostali su na margini interesa Vlade. Svaki njihov pokušaj ili inicijativa pada pred birokratskim barijerama.

Državna administracija i dalje je glomazna, nesposobna i troma kao što je i bila. Velike tvrtke još se i mogu s tim boriti i izdržati čekajući mjesecima na kakvu potvrdu ili dozvolu, ali mali poduzetnici sa samo nekoliko zaposlenih ne mogu.

No, sada je red na SDP-u da se iskaže i na ovome području. Iako je ministar gospodarstva i dalje iz HNS-a, nakon Čačićeva odlaska iz Vlade, glavnu riječ za gospodarstvo dobio je SDP. Koordinaciju za gospodarstvo preuzeo je SDP-ov ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Međutim, osim što je silom prilika sada nešto više na televiziji i po novinama nego što je bio prije, od Grčića još nismo imali priliku čuti neko opsežnije izlaganje planova i vizije oporavka privrede.

Možda se i on drži premijerove – što manje obećanja, to bolje. Pa kada ga za nekoliko mjeseci pitamo što je ispunio, Grčić će nam mirne duše odvratiti da ništa nije ni obećao.


Ivanka Toma
Večernji list

                                   * * * * * *

Komentar Ante Rokova Jadrijevića:

Predsjedniče Republike suspendirajte, odnosno raspustite ovu katastrofalnu Vladu diletanata, te imenujte novu Vladu stručnjaka – eksperata

Nakon onog arogantnog i neodgojenog 'buršikozana' K-Radimira Čačića (oznaško-udbaškog sina), koji nam je obećavao grandiozne stvari, a napustio Milanovićevu 'Kukulele Vladu' bez ikakvih pomaka u gospodarstvu, dobili smo novu 'Prvu podpredsjednicu Vlade Zvečarku Pusić Angjelinović od roda orjunaša Angjelinovića, koja je slika i prilika svog  dragana K-Radimira Čačića. A njima dvoje je iz dana u dan sve sličniji i premijer Zoran Milanović! Ma, gdje su se samo takvi i našli ??

I tko je bio tako glup da od takvih nešto bolje očekuje?

Držim da je sada krajnji red da Predsjednik Republike suspendira, odnosno raspusti ovu katastrofalnu Vladu diletanata, te imenuje novu Vladu stručnjaka – eksperata.

Predlažem novu Vladu stručnjaka, na čelu s dr. Slavkom Kulićem i prof dr. Dragom Jakopčevićem, prof. dr. Ivanom Lovrinovićem, gosp. Vladimirom Ferdeljijem i njima sličnima. Šteta je samo što nam je nedavno umro iznimni dr. Branimir Molak, koji je mogao biti ministar energetike, posebno nadležan za INU i MOL ....

Dakle, na potezu ste sada Vi Predsjedniče Republike! Budite odlučni i presječite ovaj 'Gordijev čvor' naše diletantske i neodgovorne politike !!


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.
Brtonigla, Istra, Hrvatska




Nema komentara: