petak, 11. ožujka 2011.

Nova srpska agresija


Dragovoljac.com/ Autor Milan Jajčinović/VL - Nova srpska agresija/ 10 Ožujak 2011

Nova srpska agresija

Autor Milan Jajčinović/VL



Što još očekivati? Možda postumne optužbe simbola Vukovara Siniše Glavaševića i Blage Zadre?

U politički je otužnoj Hrvatskoj sve moguće. Pa eto i da se legendarnu ravnateljicu legendarne vukovarske bolnice na srbijanski zahtjev ispituje u Vukovaru!

Da agresor traži isljeđivanje žrtve, to je moguće još valjda samo u Hrvatskoj! Poslije politički i etički perverzne istrage i nad doktoricom Vesnom Bosanac više ništa glede nedavnog rata nije nemoguće.

Iz Beograda nakon ovoga mogu tražiti da im se plati i sve ono streljivo, sve one granate ispaljene na Vukovar. Jer poslije traženja istrage nad doktoricom Bosanac, što još ima u Vukovaru a da Beogradu ne bi bilo sumnjivo? Nakon ovoga valjda će tražiti i istragu nad Vukovarom zašto se branio? A zatim možda i nad cijelom Hrvatskom što se nije predala?

Kamo srbijanski naumi smjeraju domišljatija bi i promišljenija vlast nego što je naša već odavna shvatila. Možda već poslije srbijanskog nastojanja da se s Hrvatskom potpiše sporazum o razmjeni osumnjičenih za ratne zločine. Kakva to ekvivalentna razmjena osumnjičenih može biti između Hrvatske i Srbije, između agresora i žrtve!? Već se tada moglo slutiti lukavstvo i podvala. No našim je vlastima to valjda nalikovalo na iskrenost, nipošto na perfidnost.

Kad je počelo psihičko mrcvarenje Tihomira Purde i isljeđivanje drugih vukovarskih branitelja, bilo je jasno kamo sve to ide, da Srbi kane pokušati relativizirati svoju krivnju za rat. I ne samo to, nego da žele oživjeti i stanimirovićevsku priču kako su zapravo Hrvati u Vukovaru započeli rat. Osnivanjem srbijanskoga mini Haaga Beograd očito namjerava pokušati umanjiti srpsku krivnju za rat i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

Već je hapšenje tuzlanskoga Hrvata Ilije Jurišića, zbog napada na konvoj JNA na početku rata u BiH, bilo znak kuda se kani. Potom i londonsko uhićenje ratnoga člana Predsjedništva BiH, Ejupa Ganića. Bečko hapšenje bosanskohercegovačkoga generala Jovana Divjaka, Srbina koji se borio za BiH, nije ostavljalo ozbiljnije dvojbe o namjerama Beograda.

Vukovarsko ispitivanje Vesne Bosanac uklonilo je svaku dvojbu. Srbijanska vlast očito nema srama. Jer što još ima nakon doktorice Bosanac? Možda postumna optužba drugih dvaju simbola ratnoga Vukovara, duše grada, Siniše Glavaševića i heroja njegove obrane, Blage Zadre? Sve ovo što se događa s istinom o Vukovaru i o ratu može nam izgledati suludo, apsurdno i perverzno. Može, ali, osim što je besramno, nije i blesavo. Kao ni beogradska politika. Naprotiv.

Naši dužnosnici o srpskoj politici glede Vukovara i rata očito ne misle ništa loše jer da misle – zar bi pristajali na sve srpske „dobrosusjedske inicijative“? Naš se predsjednik i srbijanski ponašaju „k’o dva drugara“, dojam je, čak prijateljski. Dakle, pretpostavka je da su i Josipović i Tadić iskreni. Onda Tadić dođe u Vukovar, ispriča se, u Hrvatskoj ostane dojam da je to ujedno i priznanje krivnje za rat, a on se vrati u Beograd, i u Hrvatsku počnu stizati srbijanske sumnje vukovarskih branitelja! I naš se čovjek pita koji je Tadić pravi: onaj u Vukovaru, ili onaj u Beogradu? Ako je taj čovjek politički naivniji, onda će (se) vjerojatno uvjeravati da je veza između Tadića i beogradskih optužnica slučajna, da je Tadić demokrat i političar europske vrste, a sudstvo neovisno! Jest, sve je tako samo za hrvatske naivce i za neke moćne eurolukavce.

I jedni i drugi u Tadiću vide samo demokrata, džentlmena i europejca. Takvom valjda vide i Srbiju. Nju su moćnici najprije spriječili od potpunog vojnog poraza zaustavljanjem Hrvatske vojske u BiH, da bi se onda, i sposobnošću srbijanske diplomacije, Srbe postupno amnestiralo i od uloge agresora.

Sada, optužbama vukovarskih branitelja, hapšenjem generala Divjaka i saslušavanjem dr. Bosanac Srbi provode, nad svima u ratu napadnutima, bestidnu i iritantnu novu agresiju, ali sa svoga motrišta, pragmatičnu politiku.

U njoj nikada neće biti osjećaja krivnje, denacifikacije i nacionalne katarze. Zbunjena i naivna Hrvatska tu je samo u funkciji te srpske politike.

Milan Jajčinović/VL


Nema komentara: