srijeda, 30. ožujka 2011.

HDZ najavio izmjene Izbornog zakona, oporba se digla na noge


Ipress,hr/HDZ najavio izmjene Izbornog zakona, oporba se digla na noge/27.03.2011.

HDZ najavio izmjene Izbornog zakona,

oporba se digla na noge

(slijedi komentar Ante Rokova Jadrijevića)

HDZ-ova najava izmjena Izbornog zakona izazvala je oštru reakciju u SDP-u. Predsjedništvo HDZ-a jučer je zaključilo kako će ispuniti zahtjev Ustavnog suda o usklađivanju broja birača po izbornim jedinicama. No ubrzo je procurila informacija da će se usklađivanje provesti ne tako da se pročisti popis birača, nego tako da se prekroje izborne jedinice. Zagreb će se tako pripojiti Lici.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je da je HDZ-ova odluka o prekrajanju izbornih jedinica dokaz da je u Hrvatskoj dramatično ugrožena pravna država. Odluka sama po sebi predstavlja odstupanja od uvriježenih ustavnih normi, dobre parlamentarne prakse, pravne države, Poglavlja 23 i svega što bi Hrvatsku trebalo činiti sigurnom zemljom s predvidljivim pravnim političkim sustavom, dodao je. Podsjetio je da je Ustavni sud tražio od Ministarstva uprave podatke o popisu birača u pojedinim jedinicama, a Ministarstvo je odgovorilo da te podatke nema. Presedanom smatra izmjene izbornog zakona u izbornoj godini.

(više o tome na www.Ipress.hr)

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da promjena Zakona o izbornim jedinicima nije izmjena izbornog zakonodavstva te ocijenio da SDP tvrdnjama kako je riječ o izbornom inženjeringu HDZ-a traži alibi za poraz na predstojećim parlamentarnim izborima. Tvrdi kako je riječ tek o ispunjavanju preporuka Ustavnog suda koji je predložio da se izborne jedinice usklade na način da razlika u broju birača ne prelazi pet posto.

Ministar uprave Davorin Mlakar ocijenio je i da popis birača nema nikakve veze s popisom stanovništva jer je riječ o popisima koji se rade različitom metodologijom. Ukoliko bi se popis birača usklađivao s popisom stanovništva, pravo glasa moglo bi izgubiti mnogo ljudi među kojima su radnici na privremenom radu ili studenti koji studiraju van mjesta u kojem su prijavljeni, kazao je Mlakar.

U HDZ-u danas nisu željeli iznositi konkretne detalje o promjenama izbornih jedinica, ističući da će to učiniti nakon što prijedlog zakona rasprave s koalicijskim partnerima. Ipak, neke su već poznate. Navodno se razmišlja da se iz devete izborne jedinice izdvoji Lika i pripoji sedmoj. Toj bi izbornoj jedinici pripali i kvarnerski otoci, skloniji oporbi, koji su dosad bili s Istrom i Primorsko-goranskom županijom. Sisačko-moslavačka županija navodno bi se pripojila drugoj izbornoj jedinici, čime se pogoduje HSS-u.

Predsjednik HDZ-ova najvjernijeg koalicijskog partnera HSS-a Josip Friščić uvjeren u uspjeh na izborima. Da bi predstojeći izbori mogli biti korektni i u skladu sa zakonom, potrebno je stvoriti uvjete u kojima se broj birača po izbornim jedinicama neće razlikovati u tolikoj mjeri kao dosad i o tome ćemo razgovarati tijekom ovog tjedna, ističe Friščić,

javlja HTV.
Komentari (28)

Dečki smirite se malo...

28 Utorak, 29 Ožujak 2011 06:02

anterokovjadrijevic

...i vratite se na pravu temu.

Dakle, već nam je puno ovakvih svinjarija napravio najveći Zloduh HDZ-a Vladimir Šeks - a što je najzanimljivije upravo Šeksa ovdje nitko ne spominje, a još manje optužuje!?

Drugo, u cijeloj Hrvatskoj svi šute o Državnom izbornom povjerenstvu - DIP-u (povjerenstvo = komesarijat !), kojemu je na čelu Branko Hrvatin predsjednik Vrhovnog suda R.H. Naprotiv, sva je vika na ministra državne uprave Davorina Mlakara, kojega su očito blokirali u pokušaju reforme državne uprave, jer su u njoj najsvježije zaposleni sinovi i kćeri (a i brojni 'rodijaci' !!) naših najpokvarenijih političara. Onih iz HDZ-a, a jednako tako iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, itd. Ali u svemu tome prednjači - Udba, Udbomasonerija i Udbomafija, a ne treba zanemariti ni Soroša, ni Putina, ni Obamu (ako ZOG-Nadvlada USA formalnog predsjednika Obamu uopće nešto i pita??).

Znači, i ove će izborne godine DIP na čelu s Brankom Hrvatinom štampati barem 300.000 lažnih izbornih listića, koji nigdje neće biti evidentirani, a ta brojka bi mogla biti i dvostruko veća... Uostalom, naša opskurna politička opozicija to i sama zna dobro zna. Ali o tome pokorno šuti. Kao što o tome pokorno šuti i ova YU – HTV.

Uostalom, tako je isto radio i Hrvatinov prethodnik, bivši predsjednik Vrhovnog suda R.H. dr. Ivica Crnić (nota bene: rođen kao Schwartz !!), kojemu je u svemu svojski pomagao njegov tata Jadranko Crnić - Schwartz, bivši predsjednik Ustavnog suda R.H. ....

'Jel' jasno drugovi?’ ?!

Ne mogu pisati dalje jer mi netko stalno ruši ovaj portal. A i sve ostalo što ja pišem. I to čak i duboko u noći. Sorry.

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.
Semper Paratus Croatiae (com)


P.S.: (29. marta/ožujka 2011.)

Bezskrupulozni Vladimir Šeks

Prekrajanje izbornih jedinica je stari zanat bezskrupuloznog ‘Velikog meštra svih udbaških hulja’ Vladimira Šeksa, koji kao da je taj svoj zanat ispekao na dvoru kralja Aleksandra I. – Gedže ‘Oslobodioca’ u Beogradu 1929.g. i to nakon ubojstva Stjepana Radića. Naime, tada je kralj Aleksandar donio zakon prema kojem se dotadašnja država Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca preimenuje i postaje Kraljevina Jugoslavija. Umjesto 33 dotadašnje oblasti, kralj je zemlju podijelio na devet banovina: Dravsku sa sjedištem u Ljubljani, Savsku (Zagreb), Vrbasku (Banja Luka), Primorsku (Split), Drinsku (Sarajevo), Zetsku (Cetinje), Vardarsku (Skoplje), Moravsku (Niš) i Dunavsku (Novi Sad)…

Citirao sam dio knjige našeg uglednog povjesničara dr. Dragutina Pavličevića ‘Povijest Hrvatske’ iz 1994.g., na strani 345., te nastavljam: ‘Hrvatska je tim zakonom bila podijeljena na dvije banovine Savsku (Zagreb) i Primorsku (Split), ali joj je uzet (op.A.R.J.: otet !!) dio Istočne Slavonije i Srijema (op. A.R.J.: cijeli Srijem !!) i dodijejen Dunavskoj banovini…… a područje bivše Dubrovačke Republike dodijeljeno Zetskoj banovini (Cetinju). Na taj je način (str.347.!) Hrvatska umjetno, ali namjerno, rasčetvorena, s namjerom da se što više rascjepka njen povijesni teritorij.

Od 1918.g. hrvatski grad Zemun postao je tim zakonom dijelom grada Beograda, što nikada u povijesti nije bio.

Isto tako su razbijene povijesne granice Bosne i Hercegovine, koja je bila podijeljena između četiri banovine.

Cilj svega je bio postizanje pravoslavne većine u šest istočnih banovina…. i isticanje obrisa Velike Srbije koja se oštro nazire u šest istočnih banovina’.

Eto odakle potječe spomenuti Šeksov barbarogenij u prekrajanju izbornih jedinica u današnjoj Hrvatskoj! On je taj svoj barbarogenij ‘specijalizirao’, odnosno usavršavao u svojoj udbaškoj ćeliji u Osijeku, u kojoj je bio poznat pod svojim kodnim imenima ‘Sova’ ‘Kolega’, a bilo je toga još i još!

Tko će spriječiti taj Šeksov balkanski barbarogenij da nam od Hrvatske napravi još jednu tursko-pravoslavnu lakrdiju?

A.R.J.

Nema komentara: