utorak, 16. ožujka 2010.

Autokefalnost Hrvatske pravoslavne crkve


AMAC-Hrvati.com/Tomislav Grgo Antičić: Autokefalnost Hrvatske pravoslavne crkve

Ponedjeljak, 15 Ožujak 2010


Autokefalnost Hrvatske pravoslavne crkve

(slijedi komentar Ante Rokova Jadrijevića)


Osnivanjem nove države, Republike Hrvatske, godine 1991., nameće se potreba da Hrvatska osnuje svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu, a po slijedu "kraljevstva Hrvata", nositelj hrvatske pravoslavne autokefalnosti trebala bi preuzeti "Crvena Hrvatska", otjelovljena u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, i radi toga je prihvatljiva inicijativa igumana Jeliseja, koji potječe baš iz tih krajeva.

Ova nužna kretanja naići će na brojne napade, jer je radi o ljudskim pravima u državi Hrvatskoj, a i među pravoslavljem je učestala praksa nadmudrivanja i ucjenjivanja, tako da se pravoslavne crkve međusobno priznaju ili ne priznaju. Ne-priznavanje nečije autokefalnosti i proglašavanje nečijih crkvenih „šizmi“, više je političko stremljenje gubitničkih apetita neokolonijalnih preokupacija, nego vjerskog karaktera.

Dodatni kamen spoticanja za obnovljenu Hrvatsku pravoslavnu crkvu će biti i crkvena imovina, koju je 1918. godine Srpska pravoslavna crkvu prisvojila od hrvatske Grčko katoličke i Grčko istočne crkve.


Tomislav Grgo Antičić


* * * * * *


Komentar Ante Rokova Jadrijevića:

16-03-2010 11:23


Tri vrste Pravoslavaca u Hrvatskoj


Pozdravljam obnovu Hrvatske pravoslavne crkve u našoj novoj Državi!


I sam sam o tome pisao još sredinom ljeta 1992.g., u svom velikom članku "Vlaško pitanje u Hrvatskoj", kao odgovor na jedan veliki članak u "Slobodnoj Dalmaciji" pod naslovom "Hrvatska pravoslavna crkva nije rješenje". Bilo je to u vrijeme „slavnog“ Glavnog urednika „Slobodne Dalmacije“ Joška Kulišića.


O tome sam pisao i početkom 1993.g. u jednom svom velikom članku "Treba nam 'Hrvatska pravoslavna crkva'", koji je bio objavljen u Novom listu u Rijeci 10. travnja 1993.g.


Jedno vrijeme sam bio i u prepisci s jednim našim Pravoslavcem, rođenim u zaleđu Obrovca i Benkovca, a tada slikarom u Zagrebu, koji je imao licencu hrvatskog episkopa iz manastira Hilandar na Svetoj Gori. Brat ili bratić mu živi u Zadru.


Dakle, inicijativa je krenula iz Zadra i to me posebno veseli. A zašto?


Zato što su naši hrvatski Pravoslavci iz zaleđa Zadra jedini autohtoni hrvatski Pravoslavci, koji su ustvari bizantski Pravoslavci! Naime, kada je palo Zapadno Rimsko carstvo, nije palo i (naše) kršćanstvo. Njegov novi zaštitnik je bio Bizant, odnosno Konstantinopolis.


Kasnije, kada je pao Konstantinopolis i kad su prema nama u Bosni i Hrvatskoj nagrnuli Turci, za repovima njihovih konja su došli i Vlasi iz Makedonije i Novog Pazara i Sjenice (Tada već kao Hrvati!!), a kasnije i Vlasi iz Rumunije (preko tada moćnog Smedereva!) i - ukratko - stigli na teritorij današnje Hrvatske. To je druga vrsta Pravoslavaca na tlu Hrvatske.


Treća vrsta Pravoslavaca je stigla ovamo kao okupacijska vojska kralja Aleksandra Gedže "Oslobodioca", koji je 1921. g. Hrvatsku pravoslavnu crkve proglasio "Srpskom pravoslavnom crkvom u Hrvatskoj"! I ovamo poslao svoje najgore srpske popove i učitelje!


A oni su čak i na našim dalmatinskim otocima počeli graditi svoje pravoslavne crkve!!


Sapienti sat!


To je treća vrsta Pravoslavaca na tlu Hrvatske!


E, a nakon naše velike pobjede u ovom Domovinskom ratu, odoše i njihovi žandarski i kaplarski "vjernici" nazad otkuda su i došli u Hrvatsku!


No, Račan i Mesić su ih na svaki način nastojali vraćati. Međutim nedovoljno! Ne ide pa ne ide! I neće ići! Uzalud im je njihov Rade Čačić u Račanovo Vrijeme obnovio 35.000 kuća!


Stoga je dobro da su se probudili oni prvi i pravi hrvatski Pravoslavci, jedini autohtoni hrvatski Pravoslavci, koji sada većinom žive u Zadru.


To je dobra vijest! Podržimo ih u njihom poduhavtu OBNOVE Hrvatske Pravoslavne crkve!


A gospodin Fotije (ili Focije?!) neka se i dalje jezi! Nema mu više pomoći ni od Mesića, ni od Račana. A ja vjerujem - ni od novog Predsjednika dr. Ive Josipovića. Probudit će se i on (čini mi se da se i ON već budi!). A ovaj tekst i jest namjenjen njegovom bržem buđenju!


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.

(kršten u crkvi Velike Gospe Sinjske)


Nema komentara: