utorak, 16. prosinca 2014.

Nije Varga jedini: Nećete vjerovati tko sve koristi službeni auto u privatne svrheDnevno.hr/ Nije Varga jedini: Nećete vjerovati tko sve koristi službeni auto u privatne svrhe /
15. prosinca 2014.

Autor: Iva Međugorac

Nije Varga jedini: Nećete vjerovati tko sve koristi službeni auto u privatne svrhe

(slijedi opširan komentar Ante Rokova Jadrijevića)

 
Ministar zdravlja našao se u središtu pažnje zbog skijanja na koje je otišao službenim automobilom. Ali čini se kako u tome nije osamljen.

Vjerujemo da vas neće previše iznenaditi podatak da ministar zdravlja Siniša Varga nije jedini koji službeni automobil koristi u privatne svrhe. No, kada se zna da po sličnom šablonu postupa glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, tada je to uistinu iznenađujuće, jer upravo je on taj koji bi trebao znati što je to moralna odgovornost, ali i da time, koliko god benigno izgledalo, krši zakone.

One iste zakone koje bi on trebao provoditi, obračunavajući se sa kriminalom koji je opasno zahvatio sve pore hrvatskog društva. Naime, djelatnici tržnice u Sesvetama oduševljeni su time što je njihov čest gost ljubazni i kako kažu simpatični glavni državni odvjetnik. Ipak, nekima od njih nije promaklo da Cvitan ondje skoro svaki vikend dolazi službenim automobilom.

A nije neobična pojava sresti glavnog državnog odvjetnika i po raznim drugim mjestima u istom tom automobilu.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, treba li onda čuditi Vargin postupak? Premda bi u uređenoj državi za takvo što političari snosili rigorozne posljedice, pa čak i dobili otkaz, vladajuća elita javnosti je ponudila objašnjenje. Naime Varga je zamislite ministar pa u skladu s time ima pravo na službeni automobil i vozača 24 sata dnevno.

Zaključit bi se stoga dalo da su političari kao krema hrvatskog društva, dakako samo se šalimo, zakone do toga stadija prilagodili sebi da smiju raditi što ih je volja, onda kada ih je volja.

Kako to da pored posrnulog zdravstva, koje grca u dugovima ministar koji nije napravio ništa ima obraza vozikati se u Italiju službenim vozilom?

Ima li uopće smisla govoriti o obrazu i moralu kada su u pitanju hrvatske političke elite?

I tko bi uopće trebao biti taj koji će osuditi ovaj Vargin čin, kada je ovaj blizak prijatelj premijera Zorana Milanovića, takvo što mogao vidjeti upravo od svojega šefa.

Doduše, Milanović je otišao toliko daleko da je vladinim avionom sletio na Krk, gdje se prema pisanju djela medija sastajao sa ljubavnicom, točnije poznatom pjevačicom iz grupe E.N.I.
I kada bi čovjek pomislio da su spomenuti tek kap u moru, tek mali povratak u prošlost svjedoči da to nije tako.

Primjerice, Nenad Stazić dopredsjednik Hrvatskog sabora i brat mu Darko, svojedobno su pijani slupali saborski Audi, u kojem je zajedno sa njima bio i Duško Ljuština. Ekipa je to koja je išla u posjet SDP-ovom šefu Podravke Zvonimiru Mršiću, i po svemu sudeći na tom posjedu posegnula za kojojm čašicom alkohola viška.

I tada su se pravdali da Stazić ima pravo na to, ali javnost nikada nije doznala tko je platio popravak vozila, te koliko je popravak koštao.

A zašto bi i doznali, kada je više nego jasno da je sve to ionako naplaćeno iz džepa hrvatske sirotinje u kojoj su hrvatski političari zaštićeniji od ličkih medvjeda.

Službeni automobil u privatne tvrtke ustupio je HTV-ovoj voditeljici Mili Horvat zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a tu povlasticu omogućio je i Sandri Perković. Nedavno se pisalo kako je automobil koristio čak i za odlazak na kolinje.

Je li varaždinski gradonačelnik Goran Habuš gradsko vozilo koristio u privatne svrhe, pitanje je koje se protezalo kroz lokalne medije nakon što se javnost upoznala sa time da je njegova zamjenica Natalija Martinčević u posjet Radimiru Čačiću koji je boravio u pulskom zatvoru odlazila službenim autom.

Glasnogovornica ministarstva zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića, Dijana Sušac već mjesecima, otkako su joj ukrali automobil služi se službenim vozilom Fonda za zaštitu okoliša koje je Ministarstvo uzelo na korištenje van svih zakonskih okvira da bi se ugodilo ovoj dami. Ovoga puta radi se o srebrenom Golfu 5 koji je svakodnevno parkiran pred njenom kućom.

Podsjetimo, glasnogovornici Sušac službeni Golf 4 ukraden je na njenoj kućnoj adresi, a vozilo se pred njenom kućom nalazilo tijekom vikenda, vrijeme je to kada automobil nije smjela koristiti.

Ipak, ovu nespretnu krađu ministar je istolerirao, zbog prisnog odnosa s mladom glasnogovornicom, a obzirom da je Sušac njegova ljubavnica uspješno joj je izlobirao novi automobil.

No, i Silvija Cikoš jedna je od dama iz Zmajlovićeva resora koja neovlašteno koristi službeni automobil. Cikoš se često vozi u automobilu marke Honda Civic, a radi se o hibridnom vozilu kojim se ranije služila Mirela Holy, dok je vodila ovo ministarstvo.

Primjera radi, u rujnu i listopadu prošle godine, prema pisanju medija, preko kartice ministarstva, koja glasi na ime glavne tajnice 'natankano' je gotovo 5000 kuna goriva. Dakako, na trošak ministarstva.

Cikoš navodno redovito koristi automobil, a često je se može vidjeti kako njime napušta radno mjesto. S istim tim vozilom često odlazi u Bjelovar gdje žive članovi njene obitelji.

U svijetu, za manje gafove političari su doista napuštali svoje pozicije.

Primjerice, švedska ministrica Maria Borelisu svojevoljno je napustila vladu kada se otkrilo da je zaposlila dadilju na crno. Za Šveđane, to je varanje države.

Britanska političarka ostavku je dala jer je njen muž na trošak države pogledao dva porno filma, a kasnije se utvrdilo da je ista lažirala putne troškove.

Ministrica vanjskih poslova Francuske osjećala se dužnom podnijeti ostavku kada se saznalo da se s ljetovanja iz Tunisa vratila privatnim avionom tuniskog predsjednika. I to u vrijeme demonstracija, poslije kojih je isti svrgnut.

Primjera političke odgovornosti u svijetu je mnogo. No, što očekivati od hrvatskih političara kada su zakone prilagodili sebi do toga stadija da iz zatvora mogu upravljati svojim resorima.

Iva Međugorac
Dnevno.hr


******


Komentari (16):


Ante Rokov Jadrijevic · Česti komentator · Brtonigla

Molim da mi se ne uzme za zlo - ali predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić je prije nekoliko mjeseci zabranio korištenje službenih automobila u privatne svrhe, rekavši da ministri imaju visoke plaće i da se privatno mogu voziti na svoj račun, a ne na državni trošak !!

A kod nas svaka "šuša" iz bilo koje od bezbroj Vladinih agencija (kao na primjer Martina Jus) nemilice troši svoje službene kreditne kartice - mjesečno u iznosu još jedne svoje visoke plaće !! i na novom džabalebaroškom "radnom" mjestu još se žali što nema na stalnom raspolaganju luksuzni službeni auto a la ona Madam Kuplerajka iz Siska...

To je onaj Titov "revolucionarni moral", u kojem je taj stari krokodil - kao Crveni Faraon - raspolagao s 28 najluksuznijih predsjedničkih rezidencija i 14 najljepših otoka Brijunskog arhipelaga, s 53 km najljepše obale na Jadranu!

Treba li se onda čuditi ministru Vargi? To je onaj stari i dobro znani sindrom komunista.

Jedini pravi lijek je ostavka ministra Varge, a onda...

Što čeka SDP?? Došlo je vrijeme spašavanja obraza, a to je najbolje odlaskom na kolektivni popravni ispit! Najblaži potez bi bio ostavka Vlade i zamjena s novom Vladom stručnjaka-eksperata !


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., hrvatski socijal-radikal, Istra
Nema komentara: