subota, 21. prosinca 2013.

Vukčević: Odluka Ustavnog suda Srbije o presudi za "Ovčaru" - opasan presedanSlobodna Dalmacija/Vukčević: Odluka Ustavnog suda Srbije o presudi za "Ovčaru" - opasan presedan/20.12.2013.

Beograd

Vukčević: Odluka Ustavnog suda Srbije
o presudi za "Ovčaru" - opasan presedan
 
Srbijanski državni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević nazvao je "opasnim presedanom" odluku Ustavnog suda Srbije (USS) da jednom od optuženih za ratni zločin na "Ovčari" prizna povredu prava na pravično suđenje ocijenivši da će zbog toga pasti sve presude optuženima u slučaju "Ovčara", osuđenim na ukupno 227 godina zatvora.


Vukčević je u razgovoru za beogradski "Blic" doveo u pitanje i nadležnost Ustavnog suda.

"
Opasan presedan. Postavljam i pitanje nadležnosti tog suda, jer je spomenutom odlukom zašao u sferu sudova opće nadležnosti", rekao je Vukčević.

Komentirajući odluku USS da uvaži ustavnu žalbu Saše Radaka, jednog od optuženih za zločine na "Ovčari", Vukčević je istaknuo da se, nakon takvog stajališta, rušenju presuda mogu nadati i ostali osuđeni.

"
U Zakonu o Ustavnom sudu piše da će se odluka odnositi na sve osuđene, bez obzira na to jesu li podnijeli žalbu ili ne", objasnio je Vukčević.

On je ukazao i da to nisu jedine moguće posljedice, ocijenivši da je Haaški tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) ukazao veliko priznanje srbijanskom pravosuđu povjerivši mu suđenje u slučaju "Ovčara" .

"
Veliko je priznanje za naše pravosuđe što smo od Haaškog tribunala preuzeli ovaj predmet. Je li netko želio relativizirati presude naših sudova i vratiti mandat Haagu?", pita se srbijanski državni tužitelj za ratne zločine.

Njegovo je stajalište i da će USS, odlukom donesenom nakon oklijevanja od tri godine, poslati poruku koja će "sigurno izazvati zabrinutost mnogih u regiji".

"
Posebice imam na umu odnos prema žrtvama, jer se na ovaj način netko veoma grubo poigrao s njihovim sudbinama", istaknuo je Vukčević.

Ustavni sud Srbije uvažio je, zbog povrede prava na pravično suđenje, žalbu Saše Radaka, osuđenog na 20 godina zatvora za zločine na "Ovčari" kod Vukovara, potvrđeno je Hini u Ustavnom sudu, uz napomenu da ta odluka još treba biti objavljena i u Službenom glasniku Srbije.

Ranije su tu vijest bili objavili beogradski mediji, navodeći i kako već nekoliko mjeseci traju pritisci da se pravomoćne presude za zločine na "Ovčari" proglase neustavnim.

Nakon što je USS usvojio žalbu Saše Radaka po presudi za zločine na "Ovčari", njegov odvjetnik Dušan Mašić izjavio je srbijanskim medijima kako očekuje ponovno suđenje pred drugostupanjskim, Žalbenim sudom, u drugom sastavu vijeću, s obzirom da je, kako kaže, u drugostupanjskom suđenju u vijeću bio sudac koji je odlučivao i u prvom stupnju, što po zakonu nije moguće.

Tom sudu iste žalbe uputili su i Predrag Milojević i Miroslav Đanković (osuđeni na 20 godina zatvora), Milan Lančužanin ( šest godina) i Predrag Dragović (pet godina).

"
Blic" je prošli tjedan objavio kako su u posljednjih nekoliko mjeseci bila četiri pokušaja u Ustavnom sudu Srbije da se proglasi neustavnom drugostupanjska presuda za zločine na "Ovčari", ali je uvijek nedostajao glas nekog od sudaca.

"
Posljednjih tjedana je otpočelo žestoko lobiranje i u tome se posebno ističe sudac postavljen na prijedlog Demokratske stranke Srbije (bivšeg premijera Vojislava Koštunice)", piše "Blic" pozivajući se na neimenovane izvore.

Beogradski Žalbeni sud je 14. rujna 2010. potvrdio većinu prvostupanjskih presuda za zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara.

Na javnoj sjednici sudskog vijeća od 14. do 23. lipnja, postupajući po žalbama okrivljenih i njihovih branitelja, vijeće suca Siniše Važića pooštrilo je kaznu Nadi Kalabi s devet na 11 godina zatvora, a Ivanu Antonijeviću s 20 smanjio na 15. Isto vijeće je dvadesetogodišnje kazne zatvora potvrdilo Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću, Predragu Milojeviću, Đorđu Šošiću, Miroslavu Đankoviću i Saši Radaku.

Potvrđene su i prvostupanjske presude Milanu Vojnoviću na 15 godina zatvora, Jovici Periću na 13, Milanu Lančužaninu na šest, te Predragu Dragoviću i Goranu Mugoši na po pet godina zatvora. Vijeće je odbilo žalbe Tužiteljstva na oslobađajuće presude Marku Ljuboju, Slobodanu Katoću, Predragu Madžarcu, Vuji Zlataru i Miloradu Pejiću.

(HINA)
Foto: Arhiv CROPIX

Nema komentara: