srijeda, 25. rujna 2013.

Evo kako HEP 'pojeftinjuje' struju: Šalje obračune s višim cijenama pa ih vraća na staro!



Dnevno.hr/ Evo kako HEP 'pojeftinjuje' struju/ 14 Rujan 2013

Autor: D.K.

Evo kako HEP 'pojeftinjuje' struju:
Šalje obračune s višim cijenama pa ih vraća na staro!

Da ne nasjedate na ovu prevaru upozorila nas je čitateljica koju je HEP
'obradovao' novim obračunom struje s uvećanim mjesečnim ratama.

Čitateljica nam je dostavila obračun za dva obračunska razdoblja, odnosno za ukupno 12 mjeseci. Iz obračuna je jasno vidljivo da je potrošnja struje u drugom obračunskom razdoblju manja, no HEP ne samo da je za to razdoblje zadržao cijenu na istoj razini, nego je za predstojeće mjesece čak uvećao cijenu za 50 kuna!

Naša čitateljica je zagrebačkoj Elektri dostavila i prigovor, no, pogađate, odgovor još nije dobila.

I dok su se u HEP-u i HERA-i konačno, s nekoliko mjeseci zakašnjenja od konkurencije, dosjetili kako sniziti cijenu, i to za oko sedam posto, izgleda da su paralelno radili i na tome kako sniziti cijenu struje, a da ih to ništa ne košta.

Građanima su tako počeli pristizati obračuni potrošene struje za prethodno razdoblje u kojima ih HEP obavještava da su, naravno, potrošili više nego što su platili i odmah im ponudili gotove uplatnice za iduće rate s, naravno, uvećanim mjesečnim cijenama električne energije.

Na stranu sad što će HEP novim obračunom dodatno razbjesniti potrošače i potaknuti daljnji prelazak potrošača kod jeftinije konkurencije, koja upravo s početkom jeseni, a na temelju iskustava koja su imali u drugim državama, očekuje stampedo novih korisnika.

Državni elektroenergetski mastodont pokušava izvući zadnju kunu profita i to perfidnim metodama – poslat će vam obračun s višim cijenama, pa će vas od prvog listopada 'ugodno iznenaditi' sniženom cijenom zbog odluke HERA-e kojom se HEP-u, eto, dopušta jeftinija cijena struje.

Drugim riječima, mjesečna cijena struje će vam ostati ista jer će se umjetno povišena cijena iz najnovijeg obračuna, zbog maestralno zakašnjele odluke o pojeftinjenju, vratiti na staro.

Savez udruga potrošača upozorava da potrošači u Hrvatskoj već duže vrijeme HEP-u plaćaju više nego što trebaju i to zbog činjenice što nije donesena metodologija izračuna zbog koje HEP kućanstvima ne može sniziti struju, pa ih kućanstva mjesečno 'počaste' s oko milijun kuna dodatnih prihoda. Udruge za zaštitu potrošača napominju da HEP time čitav teret svog lošeg poslovanja prebacuje na potrošače, a prijašnjim povećanjem cijene struje godišnje je trebao prikupiti 620 milijuna kuna, s tim da bi dvije trećine tog iznosa mogao namaknuti bez haračenja potrošača, odnosno racionalnijim poslovanjem, poput smanjenja nenaplaćene realizacije za četvrtinu, čime bi, izračunali su u udruzi, HEP zaradio dodatnih 200 milijuna kuna.

HEP je od dolaska konkurencije i kasnije zbog kilavosti HERA-e i Ministarstva gospodarstva uspio izgubiti 20-ak tisuća potrošača.

Za HEP neugodnija od toga je činjenica da su među tih 20-ak tisuća i veliki gospodarski potrošači, kao i neki gradovi i ministarstva, koji su državnoj elektroprivredi otkazali kupnju struje, poput Agrokora, Uljanika, Viktora Lenca, Tvornice duhana Rovinj, Tiska, Mercatora, BauMaxa, Plodina, City Centra One, Narodnih novina,  ministarstva unutarnjih poslova i da dalje ne nabrajamo.

Za razliku od HEP-ove tromosti, njemačka i slovenska konkurencija već su najavile da će na sniženu cijenu koju će HEP ponuditi, oni izaći s kontraponudom koja će biti još jeftinija od HEP-ove, pa bi državnoj kompaniji bilo najbolje da odmah uputi zahtjev HERA-i za dodatno smanjenje cijene.

Ako je suditi po dosadašnjoj 'brzini' karakterističnoj za hrvatske birokratske agencije, dopuštenje bi HEP mogao dobiti tamo negdje oko dana mrtvih.


Autor: D.K.
Dnevno.hr

******


Komentar Ante Rokova Jadrijevića:
Idem i ja !!

I meni su stigli isti takvi 25 posto uvećani računi za slijedeće obračunsko razdoblje. A Vama cijenjeni naši čitatelji? A već su nam prošle godine poskupili struju za 20 posto. To nam čak ni Sanader nije činio!!

A ni Jadranka 'Zgubidanka ' Kosor-Vlaisavljević!

A.R.J. , hrvatski socijal-radikal


Nema komentara: