srijeda, 14. kolovoza 2013.

NOVI PRILOZI ZA BIOGRAFIJU „druga“ S-LINIĆA !!



Dnevno.hr/neki komentari na tekst: neizljecive-navike-druga-linica/ 26 Srpanj 2013


NOVI PRILOZI ZA BIOGRAFIJU „druga“ S-LINIĆA !!


 

 
30. srpanj u 23:08

U studenom 2002. počela je policijska istraga vezana za poslovne odnose Ine i Jadranskog pomorskog servisa (JPS), kada je na Linićevo inzistiranje JPS bio prodan Marplov-u iz Rijeke u vlasništvu Ante Marasa.

Management Ine se protivio prodaji jer smatrao da nema razloga da Ina prepusti prijevoz derivata po Jadranu nekome drugome.

No, Linić je pobijedio i nakon te prodaje Ante Maras i njegov management preuzima kontrolu nad Jadranskim pomorskim servisom (Damir Vrhovnik je šef Nadzornog odbora) čime je Linićev lobi u potpunosti kontrolirao prijevoz nafte Jadranom.

Viktor Lenac - afera u kojoj je sanirano privatno brodogradilište Račanovog prijatelja i kuma Slavka Linića, Damira Vrhovnika, dok je ovaj u isto vrijeme imao mjesečnu plaću – sto pedeset tisuća kuna.

Riječka banka- uz to što je devizni diler Nodilo knjigovodstvenim malverzacijama uspio sakriti 100 milijuna dolara gubitaka, nalazi Hrvatske narodne banke o poslovanju Riječke banke pokazali su i mnoge druge nepravilnosti, za koje je uprava banke na čelu sa Ivanom Štokićem morala znati. No, Linić je i unatoč tome žestoko branio branio Štokića izjavama tipa: "ni nakon krađe 100 milijuna dolara, a ni nakon što su građani digli gotovo 250 milijuna eura štednje, ta banka nije doživjela kolaps".

Takva Linićeva stajališta dovela su do ozbiljnih okršaja sa liderima petorke koji su, u slučaju Riječke banke, kulminirali kada su ovi tek iz novina doznali da je Riječka banka prodana jednoj austrijskoj banci, premda nisu dali suglasnost za prodaju.

Otvoreni sukobi sa koalicijskim partnerima bili su vidljivi u i slučajevima samovoljnih privatizacijskih odluka koje su provodili Linić i SDP. Očiti primjer je privatizacija Večernjeg lista gdje su Linić i kompanija prodali Večernji list Styriji za 24 milijuna DEM. Kasnije se potvrdilo kolika je ta privatizacija bila promašena: Večernji list, odnosno Styria, za prodaju polovice svojih dionica u VIPnetu zaradila je 25 milijuna eura.
Dakle samo prodajom polovice dionica u VIPnetu Styria je zaradila dvostruko više negoli je platila za cijeli Večernji list i 10 posto dionica u VIPnetu.

I u aferu oko Hrvatskog teniskog saveza bio je umiješan SDP sa Slavkom Linićom. On je 4. ožujka 2002. odobrio da se poduzeću Alplan otpiše kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci i da njihov kreditni dug od 10,5 milijuna kuna preuzme Hrvatski fond za privatizaciju. Ugovor o preuzimanju duga potpisao je u siječnju 2002. Hrvoje Vojković, tadašnji šef Fonda, ali je mjesec dana kasnije suglasnost dao Slavko Linić, u svojstvu predsjednika Upravnog odbora.

Naravno da zbog prebacivanja dugova jedne privatne tvrtke na porezne obveznike nitko tada nije odgovarao.

Skandalozna sanacija Hrvatske poštanske banke kojom su faktički otpisani dugovi najkontroverznijeg tajkuna 90-tih Miroslava Kutle i dugovi firme Fenixve koja je sudjelovala u prijevari kod projekta gradnje javne garaže i stambeno-poslovnog objekta u Rijeci u vrijeme dok je Linić bio gradonačelnik. Sanacija je koštala 700 milijuna kuna.

Tako su SDP-ovci umjesto zatvarnja tajkuna i lopova istima opraštali dugove.

Afera Liburnija - Linić nije izvršio sudsku odluku (dug se morao vratiti, a Linić to nije poštivao i napravio dug još veći) a time oštetio fondove u kojima su dionice imali stradalnici rata..


Hotel Excelsior u Dubrovniku - primjer Linićeva pogodovanja
SDP-ovim tajkunima.

Po Linićevu nalogu je “prodan” hotel Excelsior u Dubrovniku, Goranu Štroku, po mnogima najvredniji turistički objekt u Hrvatskoj. Postavlja se pitanje koliko je njegov novi vlasnik u zbilji dao novca. Naime, mnogi su mogli pod takvim uvjetima kupiti taj hotel.

Za Excelsior je u gotovini plaćeno milijun DEM-a (u nekim je procjenama vrijednost hotela bila mnogo veća, opljačkano je, to jest Štroku poklonjeno 30 milijuna njemačkih marka društvenog novca) i preuzet je dug od 34 milijuna DEM koliko je Dubrovačka banka potrošila na uređenje tog hotela, nakon što su u njemu bile izbjeglice.

Stvar je u tome što taj dug nije otplaćivao novi vlasnik već se dug otplaćivao iz poslovanja hotela. Godine 2002. jedan tjednik objavljuje podatak da je od samo jednogodišnje zarade Excelsiora Štrok nadoknadio milijun maraka koliko je platio hotel, otplatio kreditnu ratu hotela i još nešto - zaradio.

Dakle, kao što su komunisti poslije 1945. godine otimali privatno vlasništvo, tako su ga od 2000. davali svojim pouzdanicima.

Većina ljudi smatra da je zapravo hotel poklonjen, jer ako će sam hotel vraćati dugove, onda ispada da smo hotel prodali za ništa.

SDP i kompanija na čelu sa Slavkom Linićem 2002.g. u PIK Vrbovec postavljaja management kojem plaćaju 180.000 kn mjesečno.

Na početku 2005. g. taj isti management je osumnjićen za gospodarski kriminal. Zloupotrebama je oštetio to poduzeće za gotovo 17.000.000 kuna.

Iz nedaleke prošlosti iskopana je sumnjiva prodaja hotela Alan po trostruko umanjenoj cijeni. Pokrenuta je istraga protiv nekoliko osoba, ali ne i protiv Slavka Linića, tadašnjeg predsjednika UO Hrvatskog fonda za privatizaciju, bez kojeg te prodaje ne bi bilo.

Linić dubrovački hotel Excelsior prodaje Goranu Štroku po cijeni – kako je javno i gnjevno svjedočila tadašnja ministrica turizma Pave Župan-Rusković – trideset puta nižoj od vrijednosti hotela (trideset puta više novca nudio je Štrokov takmac u natječaju).

Za kriminal u Ini Vesna Balenović optužuje Linića, a i on je sam u jednoj televizijskoj emisiji priznao da je u Ini kriminala bilo, ali je, opet kao predsjednik Upravnog odbora, radi mira među koalicijskim partnerima krivcima progledao kroz prste.

No ni nakon prijava Vesne Balenović ni nakon toga priznanja – istrage nema.

Početkom ožujka 2009. riječka je policija u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom podnijela kaznene prijave protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i nekolicine njegovih suradnika. Kao grijeh mu se nameće da je proračun Grada Rijeke oštetio za više od 80 milijuna kuna. U aferi je prozvan i Slavko Linić, za vrijeme čije je vladavine (točnije 1997. godine) potpisan prvi ugovor o dodjeli koncesije između Grada Rijeke i Tržnica Rijeka.

Tržnicama Rijeka je, kažu optužbe, omogućeno kontinuirano obavljanje komunalne djelatnosti u Rijeci na nekretninama kojima upravlja Grad, a koncesija za to Tržnicama je dodijeljena bez prethodno provedenog natječaja.

Treba li napominjati da su Tržnice Rijeka inače u većinskom vlasništvu riječkog SDP-ova tajkuna Ivana Franolića?

Odgovor · 5 · Ne sviđa mi se · 30. srpanj u 23:08


*******

Ivica Kopp · Česti komentator · Ugostiteljska škola Opatija

Ministar financija novinarima je u četvrtak poručio kako neće krepati od posla, iako bi mnogi to voljeli, nego otići na godišnji.

U petak navečer s jahtom Ferretti 39 fly već je bio u marini Punta na otoku Krku. Tamo je došao sa suprugom Ksenijom i bliskim prijateljem Jozom Kalemom, vlasnikom lanca benzinskih postaja Europetrol. Jozo Kalem također je u društvu supruge. Opskrbio se s puno voća i povrća.

Najam jahte Ferreti u ovom tjednu košta 4500 eura, odnosno 33.000 kuna. Direktor tvrtke Cima, koja iznajmljuje plovila, je Marko Čule, sin iz prvog braka Linićeve supruge Ksenije.

Unajmljeni gliser dugačak je 12,8, a širok četiri metra. Ukupne je površine 60 metara četvornih, ima dvije kupaonice, prostrani most, luksuzni salon i izoliranu kuhinju.

Spada u red najkvalitetnijih na svijetu, a idealna je, kako piše u prospektu, za druženje, meditiranje i zabavu.

Kalem bio na listi poreznih dužnika

Jozo Kalem je kao vlasnik kompanije Ri-Most dugo bio na listi poreznih dužnika zbog 7,7 milijuna kuna duga. Porezna uprava teretila ga je sa 6,1 milijun kuna zbog neplaćenog poreza na promet nekretnina, 1,5 milijuna kuna PDV-a i 180.000 kuna poreza na dobit vezanih uz kamenolom u Tuonju.

Kalem je s Poreznom upravom upao u spor, a kako ga više na listi dužnika nema, moguće je da je dug reprogramirao, platio ili je spor dobio.

Riječki milijunaš, vlasnik nekoliko tvrtki koje se bave unosnim poslovima - za vrijeme rata trgovao je naftom, a sad posjeduje kamenolom i nekoliko tvrtki širokog spektra djelovanja.

Istinski se obogatio tek nakon Račanova dolaska na vlast.


Skupa su u Dubaiju čekali Novu godinu

Kad mu je otkriven porezni dug od milijun eura, rekao je da ga može platiti za pet minuta, ali će pravdu ipak istjerivati pomoću institucija. Šira javnost za Kalema je prvi put čula kad je sa Slavkom Linićem u Dubaiju dočekao Novu godinu.

U to je doba još bio sumnjičen za milijunski porezni dug, pa je izbila velika afera zbog koje su mediji prozivali Linića, no oni su tvrdili da su se u Dubaiju našli slučajno.

Oba para su prespavala na jahti, a već prije 8 sati u subotu užurbano su počeli s pripremama za isplovljavanje. Našli su vremena i popiti kavu, a iz marine u Puntu otišli su već prije 10 sati.
Linić spretno poput mačke skače na brod

Ministar Linić, njegova druga supruga Ksenija, Jozo Kalem i supruga ljetuju na 60m2 površine Jahte Ferreti 39 fly.

Linić je već dugo vremena veliki ljubitelj nautičkog turizma.

Odgovor · Sviđa mi se · 4. kolovoz u 23:23


Završni komentar Ante Rokova Jadrijevića:

Ministar gospodarstva u Račanovoj Vladi S-Linić je - skupa s ministrom financija dr. Matom Crkvencom i ministrom inž. Goranom Granićem – obavljao čak 49 funkcija. Neke su spomenute u gornjim komentarima. Nije spomenuta njegova funkcija predsjednika Nadzornog odbora ACI-Marine, koji je S-Linić po najkraćem postupku – „sjebao“!! Ali njegova strast za jahtama, koje su rasprodane i očito završile u vlasništvu S-Linićevih prijatelja – očito nije nimalo jenjala!

Dakle, da ukratko ponovimo: S-Linić je prodao JPS (Jadranski pomorski servis) Anti Marasu, svom prijatelju, ali i bliskom prijatelju inž. Damira Vrhovnika, S-Linićevom vječnom pajdašu, koji se dugo godina spominje u svezi s Riječkim tržnicama! Što li onda radi ona zloglasna Riječka kaznena sutkinja Ika Šarić, koja je junaku Domovinskog rata generalu Mirku Norcu „odrapila“ 12 godina zatvora??

Nekako u to isto vrijeme ministar S-Linić je prodao našu najveću i najjaču firmu INU mađarskom MOL-u (25posto dionica plus upravljačka prava!!??), bud-zašto, za tričavih 500 milijuna dolara. I nikad za taj gospodarski zločin nije odgovarao! Opet prozivam zloglasnu Riječku kaznenu sutkinju Iku Šarić!
(dakako, ona je ovdje samo metafora riječkog udbaškog i udbomafijaškog „krivosuđa“).


Navodno „propala“ Riječka banka prodana je jednoj austrijskoj banki u Klagenfurtu. Vrlo zanimljivo, kad se zna da je u Klagenfurtu za vrijeme bivše Jugoslavije postojala jedna jaka UDBAŠKA BANKA!! Koja je bila naročito čvrsto povezana s gradom Rijekom i navodno „propalom“ Riječkom bankom! Je li i tu bilo po srijedi ono staro udbaško pravilo: „Ruka ruku mije, a (bez)obraz obadvije!“?

Sjećamo se dobro i dugogodišnje afere s Fondom za privatizaciju. Uhapšeno je desetak ljudi, a S-Linić je ostao nedodirljiv! Njemu nije suđeno, iako je on bio u mnoge sumnjive rabote umiješan, a nekoliko aktera završilo je po zatvorima.

A evo nam je ovih dana moćni ministar S-Linić najavio i prodaju HPB (Hrvatske poštanske banke), koja ne stoji loše. Svi pravi i uspravni ekonomisti (a takvih je relativno strašno malo u Hrvatskoj!!) prosvjeduju i upozoravaju na štetnost te odluke ministra S-Linića! Vjerovatno oni i ne znaju da ministar S-Linić tom prodajom namjerava „zamračiti“ smrdljive tragove svojih ministarskih malverzacija u HPB-u!! 

I da na kraju spomenem ono što su skoro svi već davno zaboravili: staru aferu s vrlo uspješnom firmom u Opatiji,odnosno u Voloskom: 40-Box (čita se: Quaranta – box“!). Nju je početkom 1991.g. S-Linić pokušao „mazniti“ za svega 40.000 DEM ! Vjerovali ili ne! I to mućkom sa svojim pajdašima, koji su kao i on sam dobili bagatelne „menadžerske kredite“ tadašnjeg posljednjeg predsjednika Vlade Jugoslavije inž Ante Markovića! Po načelu „Ti meni – ja Tebi !“. Tu sam aferu ja osobno objavio riječkoj javnosti u svom dvotjedniku Hrvatska Rijeka početkom ožujka 1991.g. A onda sam dobio otkaz  brodogradilištu „Viktor Lenac“ direktora Damira Vrhovnika, vječnog S-Linićevog pajdaša! I to kao predsjednik „hrvatskog“ sindikata !!

Dakle, još uvijek ima nešto jako smrdljivo u gradu „Crvena“ Rijeka.
Taj S-Lnićev grad teško zaudara na UDBOMAFIJU !!

Dovoljno za ovaj put!

Samo još da ponovim moju staru poruku mračnim snagama Rijeke iz tog davnog vremena:

„Neki su ljudi opasniji mrtvi!“


Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., publicist i blogger, Brtongla
(Hrvatski socijal-radikal)

Nema komentara: