nedjelja, 15. kolovoza 2010.

JE LI DON GRUBIŠIĆEV MAGARAC DOISTA KREPAO ?

KLUB HRVATSKIH POVRATNIKA IZ ISELJENIŠTVA “KRASNA ZEMLJO”

Carrarina 7, 52 100 Pula, mob. 091/ 500 48 51; e-mail: ninoslav.mogorovic2@pu.t-com.hr


Ninoslav Mogorović


(Crkva tuče po magarcu koji je već krepao, po komunizmu,

umjesto po ljudima koji su odgovorni ..’ (Don Ivan Grubišić)


JE LI DON GRUBIŠIĆEV MAGARAC DOISTA KREPAO ?


Don Ivan Grubišić ima, na prvi pogled, pravo kada kaže da je komunizam krepani magarac no, nije u pravu kada želi sugerirati da se u vrhu HDZ-a i SDP-a, ali i u HNS-u, IDS-u…radi o nekim drugim ljudima, nekima koji su bili nitko i ništa u bivšem sustavu i koji nisu danas iznad stranački i in­teresno povezani na temelju i zahvaljujući zajedničkoj jugo - prošlosti.


Taj svećenik bi trebao, nadam se, ipak priznati totalitaristički i zločinački karakter jugo – režima. Kao sociolog bi pak trebao znati da u sustavima koji se temelje na jednoumlju i diktaturi ne postoji, među ostalim, ni, od zakonodavne i izvršne vlasti, nezavisno sudstvo, odnosno pravosuđe.


U Jugoslaviji se je izvršna vlast izravno miješala u pravosuđe i to od samog imenovanja sudaca pa do, od njih izricanih, presuda. Na sudovima nisu mo­gli biti zaposleni suci koji nisu uvažavali totalitaran karakter režima i njegove, tome podešene, zakone, a koji su zabranjivali slobodu medija, političkog organiziranja, slobodnog izražavanja mišljenja…dakle kršenja temeljnih ljudskih prava. Zakon je bio vrlo strog posebice prema onima koji su dovodili u pi­tanje teritorijalni integritet države, vodili antijugoslavensku i ‘antisocijalističku’ promidžbu, a za orga­niziranu aktivnost rušenja ‘samoupravne, socijalističke, nesvrstane, federativne republike Jugoslavije’ bila je predviđena i smrtna kazna!


E sada kada bi, u tom kontekstu, svećenik, sociolog, borac za ljudska prava i slobode…don Ivan Grubišić otvorio stranicu Vrhovnog suda Hrvatske i pogledao životopise svih sudaca, njih 42, morao bi primijetiti da NITI JEDAN nije postao sucem nakon 1990. već da su SVI DO JEDNOGA sucima postali u jugo-diktatorskom, boljševičko-fašističkom totalitarnom režimu!?


Jedan je čak rođen još daleke 1939. godine, nekolicina četrdesetih, a većina pedesetih godina prošlog stoljeća!? Je li kod ovih presudno jesu li oni formalno bili u partiji ili ne? Mislim da nije, štoviše uvjeren sam da nije!


Suci spadaju, općenito, u najmračnije likove totalitarističkih sustava ma kako mi te sustave formalno ili stvarno nazivali!


Zanimljivo kako u Hrvatskoj nije, još 1995. godine, nitko mogao suditi tko nije imao 10 godina sudačkog iskustva!? Za to se je pobrinuo V. Šeks sa ‘drugovima’ iako je 80-tih slovio kao ‘protivnik jednostranačkog režima’!? Kada je Račanova vlast utemeljila USKOK na njego­vom čelu nije mogao biti onaj koji nema barem 20 godina radnog iskustva u policiji!? Dakle tko nije bio i milicajac…!? U pravosuđu je samo napravljena ‘rokada’, ali struktura je u potpunosti ostala ista kakva je bila i prije 1990. godine!?


Tko su danas ‘najprominentniji’ i NAJUČINKOVITIJI odvjetnici? Oni koji su današnjim sucima bili kolege u tadašnjem jugo - pravosuđu! Što je radio u bivšem sustavu onaj snagator i nasilnik koji tuče ženu i (tuđu) djecu, a danas je milijunaš u eurima? Ili onaj njegov 150 kilograma težak kolega sa piskavim glasom?


Kritičari i protivnici Franje Tuđmana mu stalno spočitavaju pretvorbu i privatizaciju kao najveći grijeh, svjesno ‘zaboravljajući’ da je pretvorba započeta još za vrijeme Ante Markovića i da je u sve­mu tome ključnu ulogu odigralo upravo pravosuđe, odnosno ti i takvi sudovi, a ne Franjo Tuđman koji je u to vrijeme bio primarno okupiran utemeljenjem, međunarodnim priznanjem i obranom (oslobađanjem) Hrvatske!


U sjeni, tada, neophodne politike pomirbe, drugovi su legalizirali pljačku svojih, gotovo do jednog, tzv. tehno – menadžerskih i integralno – jugoslavenskih kolega iz bivšeg režima!


Pomirbu su ‘kvalitetno’ izigrali, opljačkavši onaj iseljeni dio hrvatskog naroda, zatvorivši im vrata povratka i investiranja u Hrvatsku i tako uspjeli razbiti jedinstvo hrvatskog naroda oko temeljnih pitanja, a što je pokojni Predsjednik uspješno uspostavio! Zašto? Samo zato da bi održali i osigurali monopol u svim segmentima društva! A za to je, prije svega, nužna gospodarska moć! No, kako je ta neojugoslavenska struktura naučila jedino UPRAVLJATI i NADZIRATI ona se u vremenima teške i dugotrajne, do sada nikada viđene i proživljene, krize, koja je zapadnu uljudbu dovela do ivice propas­ti, naravno ne snalazi i lagano gubi svoju moć i položaj iz razloga što ne zna RAZVOJNO razmišljati.


Zbog toga su se drugovi uzbudili, zbog toga reagiraju ekstremno senzibilno i osjetljivo kada se samo spomene mogućnost povratka TUĐMANIZMA u HDZ, jer se boje gubitka monopola koji drže već punih 65 godina! A to vrijeme neminovno dolazi jer drugoga izlaza Hrvatska nema! Bez ponovnog stvaranja jedinstva cjelokupne hrvatske nacije, bez iskrenog, poštenog i čvrstog povezivanja dviju po­lovica hrvatske nacije, one iseljene s onom u matici zemlji, Hrvatska se ne može i neće moći kvalitetno suprotstaviti izazovima katastrofalne svjetske financijske i gospodarske krize, koja je tek pokucala na vrata.


To je zapravo pravi teren na koji se treba usmjeriti ozbiljna javna diskusija i uopće politika, a ne na teoretsko razglabanje o komunizmu i antikomunizmu, o partizanima i ustašama!


Katolička crkva treba pomoći da se HDZ otvori, demokratizira i iznova KROATIZIRA, jer za sve eksperimente sa malim strankama i glasovanjem za njih (pogotovo bez novaca i karizmatičnih osoba) bojim se da više nemamo vremena! ( male stranke i ugledni pojedinci trebaju između sebe oformiti koaliciju koja bi postizborno koalirala sa HDZ-om koji se je vratio politici dr. Franje Tuđmana i HSS-om, identično kako je Račan došao na vlast).


Katolička crkva se treba zauzeti za LUSTRACIJU barem u pravosuđu, posebice u ovom trenutku kada se otvara poglavlje 23. u pred pristupnim pregovorima s EU! Zar Hrvatska ne treba učiniti ono što rade Rumunjska i Makedonija npr.?


Ne smijemo dozvoliti da itko eksperimentira sa sutrašnjicom hrvatskog naroda i njegovom državom. Svejedno zovu li se oni Sanaderi, Pusićke, Grubišići, Goldsteini ili Pupovci, Šeksi i ostali koji su većinom samo transmisije nekih stranih interesa na crti politike koju su nekada vodili mađaroni, autonomaši, austrofili, ‘Jugoslaveni’…!


A upravo to sluganstvo i podređenost stranim interesima i jest zapravo, u slučaju Hrvatske, onaj Grubišićev stvarni MAGARAC KOJI, NA ŽALOST, JOŠ NIJE KREPAO!


Ninoslav Mogorović, predsjednik


Nema komentara: