petak, 20. srpnja 2012.

Gosp. Milanoviću, ne 'palamudite' nam Više !


Ipress.hr/Vlada nastavnicima od 1. kolovoza smanjuje plaće i do 600 kuna/19.srpanj 2012.

Vlada: Nastavnicima od 1. kolovoza plaće manje
i do 600 kuna

(slijede dva oštra komentara Ante Rokova Jadrijevića)

Vlada je na današnjoj sjednici ukinula od 1. kolovoza isplatu dodatka na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima u osnovnom i srednjem školstvu, uz isprike premijera Zorana Milanovića i ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića koji su ustvrdili da trenutno Vlada mora ići na takva rješenja.

Vlada je takvu odluku, zbog koje će prosvjetarima plaće pasti između 120 i 600 kuna, donijela nakon što su četiri sindikata javnih službi odbila potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe.

Vlada je htjela preko izmjena TKU-a uštedjeti dvije milijarde kuna na izdacima za javne i državne službenike kroz ukidanje ili smanjenje materijalnih prava, poput regresa, božićnice, jubilarne nagrade ili naknade za prijevoz, no čelnici sindikata osnovnih škola, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja te medicinskih sestara to su odbili inzistirajući da im se ta sredstva moraju isplatiti retroaktivno, kada prođe kriza.

(skraćeno, više o tome na Ipress.hr)

Premijer Zoran Milanović ispričao se prosvjetnim radnicima zbog takve odluke, istaknuvši kako Vlada u ovom trenutku nema drugih rješenja, iako je svjesna da oni rade "najpotcjenjeniji intelektualni rad u zemlji".

Vladin je politički cilj da se to ispravi već slijedeće godine, a do kraja mandata želi promijeniti situaciju u kojoj prosvjetari "za par tisuća kuna trebaju od naše djece u strukovnim školama i gimnazijama stvarati ravnopravne Europljane, intelektualce i pametne ljude".

(skraćeno zbog nesuvislog 'palamuđenja' premijera Milanovića)

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović izjavio je kako će odluku o ukidanju dodataka na plaću podržati "s velikom gorčinom" te je za takav rasplet događaja optužio sindikalne čelnike.

(skraćeno zbog nesuvislog 'palamuđenja' ministra Jovanovića)


Uredba o dodatku na plaću učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama donesena je u prosincu 2002., a vrijedila je u 2003. i 2004., a kako više nije na snazi niti je umjesto nje donesen drugi propis, uvećanja koeficijenata isplaćivala su se bez pravnog temelja, navodi se u obrazloženju vladine odluke.

Pritom se procjenjuje da će se rashodi za zaposlene do kraja ove godine po toj osnovi smanjiti za 183 milijuna kuna.

(Hina)


Komentari (14)

Sindikati na ovu svinjariju Vlade....
13 Petak, 20 Srpanj 2012 10:46
anterokovjadrijevic

.... moraju odgovoriti ŠTRAJKOM !!

Kako? Najbolje promptnom najavom odgode početka nastave u rujnu za DVA TJEDNA !!

******

Gosp. Milanoviću, ne 'palamudite' nam Više !
14 Petak, 20 Srpanj 2012 12:47
anterokovjadrijevic

(budite Prvi operativac, a ne Prvi propovjednik!)

Gosp. Milanoviću, Tvoja Vlada NE MORA ići na takva rješenja! Pogotovu ne zbog mizernih 2 milijarde kuna uštede u državnom proračunu R.H. Da Ti Milanoviću imaš više hrabrosti (po domaće: više 'kuraja'!), Ti i Tvoja Vlada bi mogli uštediti i više od 20 milijardi kuna!

No, 'qualis rex, talis grex'!, zar ne?! Kakav premijer, takvi su mu i sekundanti, odnosno ministri (pogotovo onaj šašavi ministar Jovanović!). Ne možete se vi žaliti da 'nema drugih rješenja'! Da ste bolji, bilo bi i boljih rješenja. A ja sam Vašem uzoru – pokojnom Ivici Račanu - još prije 11, pa i 13 godina, godina predlagao mnoga bolja rješenja. Na primjer u onom mojem pismu 'Gosp. Račan, ovu državu treba snažno debirokratizirati', od 22. febr. 2002.g.

Međutim, 'nekima se može pomoći samo tako da im se ne pomaže !' (J.P. Sartre).

Ostavite naše učitelje, nastavnike i profesore na miru! Tako je i Vaš uzor(ni) Ivica Račan, čim se vratio na vlast, najprije nama srednješkolskim profesorima i učiteljima smanjio plaće za 5 posto. Na to sam ja osobno bijesno reagirao u 'Večernjam listu' svojim oštrim pismom 'Devalvirajte kunu za pet posto, a ne naše plaće!'. Račan to nije tada poslušao, ali nam je kroz dvije godine ipak nešto povećao plaće, koje Vi sada opet smanjujete. I pritom se sramotno (neuko) pozivate na neku birokratsku grešku Račanove birokracije, koja to nije proknjižila na pošten način!

Stoga, evo sada i Tebi Zorane Milanoviću nekoliko mojih korisnih savjeta:

1./ - Smjesta otpustite onih 3.500 svojih stranačkih ljudi koje ste zaposlili u posljednjih šest
mjeseci po Vašem starom komunističkom običaju i pravilu o političkoj podobnosti.

2./ - Što prije otpustite 20.000 državnih činovnika koji indolentno ljenčare i parazitiraju u
državnim kancelarijama. Kad se u posljednjih 12 godina moglo otpustiti preko pola
milijuna proizvodnih RADNIKA, može su Bogme otpustiti i 20.000 državnih činovnika,
koji ionako ne rade ništa korisno!

3./ - Otpustite sve one koji su od 3. siječnja 2.000.g. pa do Božića prošle 2011.g. stranački
zapošljavani – a nisu se pokazali kao vrijedni, marljivi i dovoljno stručni u poslu.

4./ - Ukinite najmanje 200 jedinica lokalne (samo)uprave i tako uštedite najmanje 15 milijardi
kuna, koje one nesuvislo primaju iz državnog proračuna.

5./ - Otpustite barem 2.000 zaposlenih na HRTV-u, koji tamo također ne rade ništa pametno i
ništa nužno potrebno.

Gosp. Milanoviću, ne nametaj prisilno sindikatima nikakvu ARBITRAŽU, jer ćeš time (neuko) prekršiti važeći Zakon o radu! I čuvaj se Europskog suda u Strassbourgu! To Tebe i tvoju Vladu, kao i Tvoju stranku može papreno koštati!

I posljednje (nota bene!): posljednja 'božićnica' koju sam kao profesor u Tehičkoj školi Pula primio krajem 2003.g. iznosila je – samo 100 kuna! A državni činovnici su primili od 1.100 do 1.300 kuna ! O čemu onda palamudite profesorima i učiteljima u Hrvatskoj?!

Pametnome je i jedna dosta!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing.
(hrvatski socijal-radikal)

Nema komentara: