nedjelja, 27. studenoga 2011.

Ustavni suci ulovljeni u neradu

Dragovoljac.com/ Ustavni suci ulovljeni u neradu/26. studeni/nov. 2011.

Ustavni suci ulovljeni u neradu

Autor Željka Godeč
Unatoč zatrpanosti suda, 8000 neriješenih predmeta, unatoč činjenice da za plaće Ustavnog suda građani daju 20 milijuna i 444.409 kuna, od čega na plaće samih sudaca odlazi oko 5,6 milijuna, ustavni suci na posao dolaze fakultativno. Kad im se hoće.

A uglavnom im se neće.

Globusovi su reporteri sedam radnih dana – između 11. i 21. studenoga – svakog jutra pred blistavom, upravo obnovljenom, palačom Ustavnog suda na Markovu trgu promatrali diskretno, iz prikrajka, kada suci dolaze na posao i kada odlaze.

Nalazi zabrinjavaju: trinaestero uglednih stručnjaka, pravna i moralna elita nacije, vrhovni tumači Ustava, kojima je iz proračuna dodijeljeno triput više novca nego Uskoku, rade prosječno jedan dan u tjednu. A čeka ih 8000 neriješenih predmeta...

Iznad vlasti je Sabor, a iznad Sabora je samo dragi Bog – to su nas godinama učili zastupnici, zaboravivši nam reći da iznad dragog Boga u Hrvatskoj postoji vlast nekog još jačeg i moćnijeg. Nedodirljivijeg. Sudaca Ustavnog suda. A postojanje ustavnih sudaca na njihovu radnom mjestu na Markovu trgu, pokazala nam je desetodnevna ”Globusova inspekcija rada”, jednako je teško dokazati kao i ateistima postojanje Boga.

Nekim danima u tjednu, dapače, Markov je trg prepušten samo tom dragom Bogu i savjetnicima ustavnih sudaca.

Dok neriješeni predmeti čekaju, suci uživaju privilegiju kakvu nema apsolutno nitko u Hrvatskoj, za razliku od svojih dužnosničkih kolega, za mirovinu rano spremnih ministrica i zastupnica, jednom kad zasjednu u fotelju ustavnog suda ostaju u njoj doživotno.

Iza divne, nove fasade Ustavnog suda s jedne strane vlada nerad, s druge strane strah.

Ono što hrvatska javnost dosad nije znala, a Globus je otkrio prateći sedam dana zaredom njihov, teško je to nazvati rad, jest da izabrana društvena elita – ona koja bi trebala skrbiti o zaštiti ljudskih prava, parlamentu, izborima, ustavnosti zakona, odlučivati o odgovornosti predsjednika države… čuvati interese građana i biti neovisna kontrola vlasti, nije baš zainteresirana za dolazak na posao!

Dapače, Jasna Omejec i njezine kolege, s plaćama od 16.350,00 do 19.493,68 kuna, na posao dolaze rijetko i neredovito.

Globusovi fotoreporteri od 11. studenoga do 22. studenoga, dakle u onom tjednu kad su suci na svojoj web-stranici svečano objavili da od 7. studenoga opet stoluju u preuređenoj palači na Markovu trgu, dežurali su od pola osam do pola deset ujutro. I suočili se s frapantnom stvarnošću ustavnog sudovanja: unatoč zatrpanosti suda, 8000 neriješenih predmeta, unatoč činjenice da za plaće Ustavnog suda građani daju 20 milijuna i 444.409 kuna, od čega na plaće samih sudaca odlazi oko 5,6 milijuna, ustavni suci na posao dolaze fakultativno. Kad im se hoće. A uglavnom im se neće.

Željka Godeč /J.list
#3 Ante Rokov Jadrijević 2011-11-26 19:30

Ukinuti Ustavni sud, ukinuti privilegije kasti sudaca - većinom 'diplomiranih kriminalaca'! Jedino oni idu u mirovinu sa 90 posto svoje posljednje plaće!

Sapienti sat!

Isto tako treba hitno rasformirati i Vrhovni sud R.H. koji nije nimalo 'samostalan', kako to propisuje hrvatski Ustav. Kazneni odjeli svih naših sudova su prepuni bivših suradnika UDB-e ili njihovih potomaka, tzv. 'dece komunizma'. S takvima Hrvatska nema nikakve pravne sigurnosti, a to znači ni budućnosti.

Lustracija, lustracija uber alles!!

Najbolji primjer je jučerašnja odluka DORH-a, odnosno Mladena Bajića, koji je odbio donijeti odluku o procesuiranju riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, zbog afere 'Riječke tržnice'.

A zašto?

Prije svega, zato što 'UDBA nas tuži, UDBA nam sudi'!

Drugo, da je podignuta optužnica protiv Vojka Obersnela, došlo bi se do inž. Damira Vrhovnika, bivšeg vlasnika brodogradilišta Viktor Lenac, koji je nakon propasti tog brodogradilišta, kupio Riječku tržnicu!! Naravno, sa svojim pajdašima iz propale (UDBINE !!) 'Riječke banke'. A u to je do grla bio uključen Slavko Linić, tvrdorukaš SDP-a.

Nije da to predsjednica HDZ-a Jaca Vlaisavljević Kosor ne zna!

Zna ona to, ali 'vrana vrani oči ne kljuje', zar ne?!

Ante Rokov Jadrijević, dipl. ing., publicist, Brtonigla

Nema komentara: