četvrtak, 17. lipnja 2010.

Makarska: Ukop devetorice žrtava iz Drugog svjetskog rata

Dragovoljac.com/ Makarska: Ukop devetorice žrtava iz Drugog svjetskog rata

Utorak, 15 Lipanj 2010

IKA/ Makarska: Ukop devetorice žrtava iz Drugog svjetskog rata/

Makarska: Ukop devetorice žrtava iz Drugog svjetskog rata

Sigurnu budućnost našeg naroda možemo osigurati jedino ako otkrijemo cjelovitu istinu o tamnim stranicama naše povijesti i mrljama na savjesti pojedinaca i partija koje su usjekle duboke podjele i pritajenu mržnju u životvorno biće našeg naroda

Makarska, (IKA)

- Nakon prošlogodišnjeg pogreba posmrtnih ostatak 29 žrtava ekshumiranih na području oko makarskog groblja Svetog križa, te otkrivanja spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća, na istom mjestu u subotu, 12. lipnja pokopani su i posmrtni ostaci još devetorice muškaraca ubijenih nakon rata na širem makarskom području.

Misom zadušnicom i pogrebnim obredom na makarskom groblju okončana je tako još jedna tragična priča o nevinim žrtvama komunističkog režima na ovim prostorima.

Naime, nakon što su u ožujku protekle godine iz jame na biokovskom predjelu Jankov dolac izvađene ljudske kosti, jednogodišnjom obradom na splitskoj patologiji utvrđeno je da se radi o devet muških osoba između 20 i 55 godina starosti, s ozljedama koje upućuju na egzekuciju, a njihovi ostaci na posljetku su položeni u zajedničku grobnicu na makarskom groblju.

Svečanu koncelebraciju uz sudjelovanje 15 svećenika s područja Splitsko-makarske nadbiskupije predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić, a među nazočnim vjernicima bili su i predstavnici lokalne vlasti na čelu s dožupanom Lukom Brčićem i gradonačelnikom Markom Ožićem Bebekom.

„Okupljeni ljudskom i kršćanskom dužnošću iskazujemo poštovanje ljudima kojima je to poštovanje netko htio ukrasti, te sprovodimo one koje, zbog straha i režimske politike prije 65 godina nije imao tko pokopati.

Shvativši da se nikada neće vratiti, netko je zbog ovih sinova, muževa i očeva gorko plakao i u tajnosti skrivao svoju bol, a samo njihovi egzekutori znaju zašto je ovim ljudima na tako zvjerski način prekinut život", kazao je dr. Ćubelić.

Temeljeći svoju propovijed na praštanju, a ne na mržnji, nadbiskupijski generalni vikar istaknuo je zadaću Crkve koja poziva na obraćenje.

Stoga je okupljene vjernike i pozvao na molitvu za duše svih žrtava, ali i za pokajanje i obraćenje onih čije su ruke okrvavljene zločinom, kako bi rasvijetlili i preostale „jame mučeničkog nespokoja".

„Sigurnu budućnost našeg naroda možemo osigurati jedino ako otkrijemo cjelovitu istinu o tamnim stranicama naše povijesti i mrljama na savjesti pojedinaca i partija koje su usjekle duboke podjele i pritajenu mržnju u životvorno biće našeg naroda.

Samo nas istina može osloboditi, a službene laži i dalje će nas samo razdvajati, žalostiti, te držati zarobljene i izgubljene na stranputicama prošlosti", istaknuo je mons. Ćubelić dodavši kako nam u budućnosti trebaju hrabri ljudi koji će protivno ponavljaju i širenju zla, svjedočiti samo istinu.

Na koncu propovijedi mons. Ćubelić je od Boga zamolio prihvaćanje duša pokojnika koji su, kako je rekao, svoj život završili u mukama osvete i ljudske zloće, a njihova tijela povjerio „utrobi slobodne zemlje Hrvatske".

Po završetku mise zadušnice, koju je svojim pjevanjem upotpunio Mješoviti zbor crkve sv. Marka, izvršen je sprovodni obred kojeg je predvodio don Pavao Banić, dekan Makarskog dekanata.

Uz pjevanje Psalma 51 u pogrebnoj povorci sudjelovali su svi okupljeni vjernici, a poglavito ovogodišnji krizmanici koji su nosili svijeće i ljesove s posmrtnim ostacima.

Pogrebni obred završio je polaganjem ljesova u zajedničku grobnicu žrtava Drugog svjetskog rata, te molitvom odrješenja i zajedničkim pjevanjem himne „Lijepa naša".

Comments (1)

RSS comments

15-06-2010 22:22

Istina je dostižna....

.....ako već ova Udbomasonerijska i YUsipovićeva "PravDA" nije!!

Dakle, potvrđuje se ona ključna riječ Isusova : "Samo će nas istina osloboditi"!

Da, tako je, ali samo ako joj mi sami hrabro i odlučno otvorimo vrata!!

Srećom, naših hrabrih kršćanskih i hrvatskih vratara je svakim danom sve više!

A to znači da mi stariji "apostoli istine" nismo uzalud potrošili svoje živote!!

Dakle, na Vama mlađim Hrvatima i Kršćanima je da istini otvarate vrata - ili barem svoje prozore - istini koja će nas konačno osloboditi!!

Report

ante-rokov-jadrijevic

Nema komentara: